Biopotraviny aneb nic není černobílé

Zájem o biopotraviny a povědomí o nich u naší populace rok od roku roste. V roce 2005 utratili Češi za biopotraviny 350 milionů, v roce 2006 už víc než 700 milionů. Zároveň začínají být biopotraviny velmi diskutovaným a často i kontroverzním tématem. Mají nadšené příznivce, ale i menší či větší odpůrce…

Není to zázračný všelék

Biopotraviny mají svá nesporná pozitiva, ale i určitá rizika a rozhodně nejsou zázračný všelék, který vyřeší všechny problémy stravování a civilizačních chorob.
K největším výhodám výroby biopotravin (jak rostlinné produkce, tak chovu zvířat) patří šetrnější přístup k životnímu prostředí.
To, že ekozemědělci nepoužívají chemické prostředky, ochranu rostlin, může přinést i rizika. Na rostlinách se ve větší míře vyskytují škůdci nebo choroby, které rostliny napadají. Plody si zachovávají přirozenou chuť, barvu i vůni (což je pozitivní), ale bývají menší a mají horší vzhled – třeba strupovitost u jablek. Naše populace si však už zvykla na jistou „estetickou“ úroveň potravin. Absence chemických prostředků může komplikovat skladování plodin a jejich ošetření po sklizni. Největším rizikem je kontaminace plísněmi a bakteriemi, na které už není populace zvyklá.

Sáhnout hlouběji do peněženky?

Biopotraviny jsou výhodné v tom, že mají garantovaný až nulový obsah xenobiotik (přídatných látek užívaných pro konzervaci, úpravu chuti, vzhledu či konzistence potravin). V žádném případě však nemají výhodnější složení základních živin. Třeba „biouherák“ obsahuje 50 % tuků a vysoký obsah kuchyňské soli stejně jako běžný uherský salám.
Některé maminky mají problém s tím, že jsou biopotraviny drahé a že je nemohou dětem dopřávat v hojné míře. Je fakt, že třeba cena jogurtů v bio kvalitě je dvojnásobná, cena pečiva, zeleniny, ovoce, masa a vajec i několikanásobná ve srovnání s běžnými potravinami. „Nedémonizujme biopotraviny. Děti potřebují ke zdravému vývoji především vyváženou a pestrou stravu v pravidelných dávkách,“ komentuje doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD., člen Fóra zdravé výživy.

Mýty o biopotravinách

Biopotraviny rozhodně nemají (ve srovnání s běžnými potravinami) nižší obsah kalorií a nejsou tedy výhodnější pro redukční dietu. Ani obsah cholesterolu či sacharidů není nižší, proto nejsou výhodnější ani pro nízkocholesterolovou nebo diabetickou dietu. Množství lepku může být v biopotravinách nižší než v běžných, ale lepek stále obsahují, takže je nelze využít ani pro dietu bezlepkovou. Biopotraviny tedy neřeší problematiku tvorby diet a skladby jídelníčku. Je to alternativa, která může jídelníček zpestřit.

Jak jsme na tom s Bio (blesková anketa mezi maminkami)

Jana, 35 let, syn Lukáš 6 let, dcera Terezka 3 roky
„Já biopotraviny nekupuji, ne kvůli vysoké ceně, ale spíš si nejsem doopravdy jistá, že jsou tak úplně zdravé a prospěšné. Názory v tisku se dost liší. U dětí přitom dodržuji (nebo se snažím) zásady co nejzdravějšího stravování. I proto, že jsou často nemocné. Hodně dbám třeba na dostatek ovoce, pijí zásadně neslazené nápoje.“

Iveta, 30 let, syn Filip 2 roky
„Asi před dvěma lety jsme se s partnerem rozhodli změnit trochu životní styl a k tomu patří i zdravější stravování. Nedělám v bioprodejnách veliké nákupy, ale týdně si některé potraviny kupujeme právě tam. Třeba mléčné výrobky a maso. Filipovi tam nakupuji také.“

Jitka, 28 let, syn Lukáš, 8 měsíců
„Já žiju na malém městě, máme zahradu, tak jsem spolu s těhotenstvím a porodem začala pěstovat zeleninu bez hnojení. Dnes už Lukáškovi dělám mrkvové příkrmy, pěstuji i brambory a další zeleninu. To, co mám pod kontrolou, využívám hlavně pro dítě. V bioprodejnách často nenakupuji, spíš malému, je to finančně nákladné.“

Nedávná studie (Studie BIO potraviny, GfK Praha, s.r.o., 2006) prokázala, že výrobky s označením Bio pravidelně kupují jen 3 % spotřebitelů, čtvrtina populace je zná, ale kupuje nepravidelně, další čtvrtina výrobky zná, ale nekupuje a téměř polovina spotřebitelů výrobky se značkou Bio vůbec nezná a nekupuje. Nejčastějšími pravidelnými zákazníky jsou ženy, lidé s vysokoškolským vzděláním a lidé ve věku 25 – 44 let.

Je to otázka volby

Biopotraviny jsou variantou běžných potravin a liší se především způsobem, jak vznikají. Nelze je jednoznačně považovat za zdravější, jak shodně uvádějí odborníci Fóra zdravé výživy. Na druhou stranu je dobré, že volbu máme pro sebe i své děti. Další informace k tématu najdete na www.fzv.cz

23.12.2008 4:26| autor: Regina Rothová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist