Pravda o tvarohu aneb Vyvracíme mýty

Ačkoliv tvaroh patří mezi tradiční mléčné výrobky a už od nepaměti má v našem jídelníčku své opodstatněné místo, přesto ho provází řada mýtů. V článku se dozvíte, co pravda je a co nikoliv.

Tvaroh je výborným zdrojem bílkovin – PRAVDA

Ne nadarmo se tvarohu říká bílé zlato. Jeho složení je totiž opravdu výjimečné. Tvaroh je nejen významným zdrojem bílkovin, ale zároveň má relativně nízkou energetickou hodnotu. Jednou z plnohodnotných bílkovin, které jsou v tvarohu obsaženy, je i kasein. Ten působí pozitivně na ochranu jaterních buněk, ovlivňuje růst člověka a podporuje i mozkovou činnost.

Prodloužená trvanlivost tvarohu je na úkor jeho kvality – PRAVDA

Delší trvanlivosti je dosaženo následnou termizací tvarohu – tedy procesem, při kterém je tvaroh po určitou dobu zahřát na vyšší teplotu. A jelikož je tvaroh stejně jako většina mléčných výrobků živá potravina – obsahuje mlékařské kultury, tedy bakterie prospěšné pro naše trávení, vystavením vyšší teplotě žádoucí mikroflóru zničíme.

Tvaroh se výborně hodí k večeři – PRAVDA

Většina výživových poradců se shoduje, že večeře má být bohatá na bílkoviny a chudá na cukry. Proto se právě tvaroh k večeři opravdu hodí. Výborně zasytí – zažene hlad na několik hodin a navíc je lehce stravitelný – nebude vás ve spaní tlačit žaludek.

Tvaroh je důležitým zdrojem minerálních látek – PRAVDA

Vápník obsahují i další potraviny, ale důležitější než množství vápníku je jeho využitelnost. U mléčných výrobků, sýrů a tvarohů především, je obecně využitelnost obsaženého vápníku vysoká. Důvodem je fakt, že téměř neobsahují látky, které vstřebávání vápníku brání, a naopak obsahují laktózu nebo některé aminokyseliny, které využitelnost vápníku zvyšují. Zařadit by tvaroh do svého jídelníčku měli sportovci, ženy ohrožené osteoporózou a především děti.

Tvaroh je mimořádně univerzálním produktem – PRAVDA

Tvaroh se výborně hodí do studené i teplé kuchyně – ani tepelnou úpravou neztrácí své skvělé nutriční hodnoty. Je velmi univerzální – z tvarohu snadno připravíte sladký dezert i slanou pomazánku. Své uplatnění má tvaroh také v přírodním léčitelství a kosmetice. Jako obklad pomáhá při zánětu či angíně a poradí si i s bolestí kloubů a otoky. V kosmetice se používá na přípravu výživných pleťových masek – má vynikající hydratační a regenerační schopnosti, krásně se roztírá. V kombinaci s medem zklidní a vyživí pokožku.

Měkký tvaroh se od tvrdého liší pouze obsahem vody – MÝTUS

Takto jednoduché to rozhodně není. Rozdíl spočívá ve výrobě tvarohu – tvaroh tvrdý vzniká srážením mléka pouze kyselinou mléčnou vytvořenou mlékařskými kulturami, při výrobě tvarohu měkkého se používají ještě syřidla – proto jsou měkké tvarohy tekutější.

Při redukční dietě je potřeba jíst pouze nízkotučný tvaroh – MÝTUS

Měkký tvaroh obsahuje méně než 5 % tuku v sušině, jemný tvaroh ho obsahuje méně než 15 %. Takže tvaroh měkký je tvaroh téměř bez tuku a tvaroh jemný je ten nízkotučný. Čím má tvaroh více tuku, tím má jemnější konzistenci a je také chuťově výraznější. Při většině redukčních diet je tedy rozumným kompromisem tvaroh jemný, který je nutričně velmi výhodný a přitom má nízký obsah tuku a výbornou chuť.

Čtěte také:

Tekutina vytékající z tvarohu znamená, že je tvaroh zkažený – MÝTUS

Ta zvláštní tekutina, kterou objevíte při rozbalení tvarohu, je syrovátka, která se z tvarohu uvolňuje zcela přirozeným procesem. Syrovátka obsahuje bílkoviny, které jsou bohaté na základní aminokyseliny, jako je kyselina listová a pantothenová. Součástí syrovátky jsou také vitaminy B1, B2, B6, B12, E a C. Dále obsahuje fosfor, vápník, draslík, sodík a zinek. Takže až si příště rozbalíte tvaroh, budete vědět, že vmícháním syrovátky zpět do tvarohu svému zdraví určitě prospějete!

Tvaroh ve vaničce je lepší než ten v alobalu – MÝTUS

Nezáleží na tom, v jakém obalu tvaroh je, vždy záleží na obsahu tuku v sušině a také na tom, jakou technologii výrobce použije. Složení i technologické postupy se výrobek od výrobku liší, takže tvrzení, že tvaroh ve vaničce je automaticky lepší než tvaroh v alobalu (nebo obráceně), je mýtus. Snad jen při přípravě tvarohových buchet nebo koláčů je praktičtější používat tvarohy s hrudkovitou konzistencí, což tvarohy ve vaničkách, které prošly odstředivkami, obvykle nejsou.

Tvarohy bez „éček“ v našich obchodních řetězcích nenajdete – MÝTUS

Vždy musíte nad tím, co nakupujete a jíte, přemýšlet a vybírat ty nejkvalitnější produkty. A dnes už je rozhodně z čeho vybírat. I na pultech běžných obchodních řetězců tak najdete tvarohy vyrobené výhradně z mléka od místních farmářů bez přidání jakýchkoliv konzervantů, barviv a dalších nežádoucích „éček“, které mají vynikající chuť a zachovávají si zdraví prospěšné látky.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist