I ovoce může léčit

Víte o tom, že při mlsání jahod nebo třešní netěšíte jen své chuťové pohárky, ale také léčíte svoje tělo? A i další ovoce, které nám roste na zahrádce, má léčivé vlastnosti. Přečtěte si, které to je a co všechno dokáže.

Zahradní jahody (Fragaria ananassa Duch)

Kdo by neměl rád jahody. Tohle i u dětí velmi oblíbené ovoce jíme nejen čerstvé, ale také z něj připravujeme chutné výrobky – kompoty, džemy, zavařeniny a v parném létě není nad osvěžující mraženou jahodovou dřeň. Jahody obsahují spoustu vitaminů – A, B1, B2, B3 a také vitamin C. Je v nich hodně draslíku, dále hořčík, vápník, mangan, železo a také malé množství mědi (měď má význam při krvotvorných procesech, její nedostatek vyvolává u dětí a těhotných žen chudokrevnost). Jahody osahují celých 90 % vody a pouze 38 kalorií.

Léčivé vlastnosti mají listy a kořeny, které obsahují kyselinu křemičitou. Odvar pomůže při potížích s močovými cestami, s játry, při střevním krvácení, děložním krvácení, výtocích, při zánětu tenkého střeva a tračníku, při ledvinové kolice, účinný je také při revmatismu, dně, astmatu, žloutence a angíně. Odvar z kořene pomáhá také při průjmu u dětí. Čerstvé rozmačkané listy můžete použít k obkladům, nasekané listy lze používat i do polévek.

Třešeň (Cerasus avium L. syn. Prunus avium L.)

Další velmi oblíbené ovoce, kvůli kterému jsme jako děti neváhaly zas a znovu lézt na stromy. Ovoce, kvůli kterému se nám občas stávaly malé „nehody“, protože jsme nebraly vážně varování našich maminek, že třešně nemáme zapíjet vodou – může to totiž vyvolat průjem. Třešně bychom také neměli jíst před masitým jídlem, protože ztěžují jeho trávení. Třešně obsahují levulózu (lehce vstřebatelnou pro cukrovkáře) a ve 100 g pouze 60 kalorií.

Léčivé vlastnosti mají plody a stopky (ze stopek se připravuje čaj). Třešně pomáhají při artritidě, revmatizmu, cukrovce, srdečních obtížích, potížích s močovým měchýřem, při močových a žlučových kamenech, při jaterních chorobách, při demineralizaci organismu, opoždění růstu, otylosti, kornatění tepen, zácpě, pocitu únavy a upravují činnost endokrinních žláz. Povzbuzují růst vlasových cibulek, omlazují tkáně a dělají naši pleť krásnější (vyzkoušejte masku z rozmačkaných třešní). Celkově pročišťují organismus, detoxikují, osvěžují, zvyšují přirozenou obranyschopnost. Rozmačkané třešně přiložené na čelo také mírní migrénu.

Angrešt (Grossularia reclinata Mill.)

Angrešt, co do oblíbenosti za jahodami a třešněmi trošku pokulhává, ale je to velká škoda. Má močopudné, žlučopudné, pročišťující, remineralizující a také odtučňovací účinky, působí proti bolesti, pomáhá při artritidě, revmatizmu, nechutenství, při jaterních chorobách, zánětu trávicího traktu, zánětu močové soustavy, při zácpě, otylosti, chudokrevnosti, kožních nemocech, plicních obtížích, zánětech dutiny ústní a krku.

Červený rybíz (Ribes rubrum)

U rybízu mají léčivé vlastnosti jak plody, tak listy. Rybíz je bohatý na železo, obsahuje také měď, proto se doporučuje při chudokrevnosti. Dále obsahuje hořčík a vitamin A a C. Má močopudné a pročišťující účinky, zastavuje krvácení, pomáhá při nechutenství (doporučuje se užívat nalačno – povzbudí chuť k jídlu), podporuje trávení (v tomto případě rybíz jíst hodinu po jídle). Pomáhá také při artritidě, revmatizmu, vodnatelnosti, močových kamenech, nedostatečné činnosti jater, jaterních chorobách, při zánětu močových cest, zácpě, kornatění cév, kolikách, migrénách a srdečních obtížích.

Z listů můžete udělat odvar ke koupelím – pomůže při lymfedémech, vyrážkách a kožních problémech, koupel rovněž povzbuzuje činnost kůry nadledvin. Z rozmačkaných plodů si můžete udělat obklad na krvácející nebo nehojící se rány a také na křečové žíly.

Černý rybíz (Ribes nigrum)

Černý rybíz je velmi bohatý na vitamin C (ve 100 g je 50–400 mg – záleží na podnebí, v horkém létě to může být až 2000 mg) a vitamin P, který vstřebávání vitaminu C ulehčuje (více těchto vitaminů má jen šípek a rakytník). Dále obsahuje vitamin K a éterické silice, které ulehčují hojení.

Léčivé vlastnosti mají plody i listy (z listů se dělá odvar k vnitřnímu užití nebo na obklady, jako obklad můžete použít i listy čerstvé). Černý rybíz má močopudné a potopudné účinky, pomáhá při angíně, artritidě, revmatizmu, průjmu, jaterních obtížích, močových kamenech, zadržení moči, kornatění cév, při žaludeční neuróze, kataru trávicích cest, migréně, chudokrevnosti, hemofilii, špatné srážlivosti krve, žloutence, ale také při parodontóze, šedém zákalu, padání vlasů a zubů. Poradí si i se špatným trávením a celkovou únavou.

Čtěte také:

Jabloň (Malus domestica, syn. Silvestris)

Přestože je jablko považováno za velmi zdravé ovoce, jeho léčivé přednosti nejsou dostatečně známy. Jablko obsahuje draslík, který je velice důležitý pro řádný průběh životních pochodů – pomáhá naší krvi a buněčným tekutinám udržovat trvalou tlakovou rovnováhu, z alkalické moči se stane kyselá. Draslík zlepšuje činnost srdečního svalu, nervové a kosterní soustavy, ale také nám udržuje krásnou pleť. Dále jablko obsahuje pektiny, organické kyseliny, vápník, křemík a samozřejmě vitamin C.

Jablko má močopudné účinky, pročišťuje, podporuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, chrání trávicí trakt, povzbuzuje činnost jater, čistí krev a odtučňuje tkáně. Pomáhá při anémii, artritidě, revmatizmu, nespavosti, bolesti hlavy a žaludku, zácpě, ale i průjmu, při dně, průduškových obtížích, jaterních chorobách, střevních infekcích (jablečné pektiny udržují bakteriální střevní flóru v rovnováze, neutralizují toxické látky), kornatění cév, při vysokém arteriálním tlaku, překrvení, nedostatku minerálů, nervozitě, otylosti, oparu. Příznivý vliv má jablko i na osoby, které trpí fyzickým i duševním vyčerpáním, pomáhá při celkové rekonvalescenci, osvěžuje, dokáže pomoci i při prochladnutí a horečnatých stavech. U dětí jablko pomůže při průjmech. Pravidelná konzumace jablek se doporučuje nastávajícím maminkám.


Zdroj: Domácí přírodní lékárna, Jadwiga Górnicka

10.6.2016 12:55| autor: Petra Frajová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist