Deset superpotravin pro správný vývoj mozku miminka

Mozek vašeho miminka se začne tvořit již tři týdny po početí a jídlo, které v těhotenství jíte, hraje velmi důležitou roli v jeho vývoji. Pro správný vývoj je zapotřebí široký okruh živin, proto by se nastávající maminka měla snažit jíst stravu zdravou a pestrou. Mezi potravinami jsou však některé, které svou výživností opravdu vynikají. Které to jsou a co prospěšného obsahují, nám řekne expertka na výživu v těhotenství Victoria Wellsová.

Sardinky – DHA

Sardinky stejně jako ostatní tučné ryby, jsou bohatým zdrojem kyseliny dokosahexaenové (DHA), která podporuje zralost mozku a centrálního nervového systému miminka. U sardinek je navíc méně pravděpodobné, že budou kontaminované rtutí, jako tomu je u spousty jiných ryb, a také obsahují potřebný vitamin D.

Doporučení: Těhotným ženám se doporučuje konzumovat alespoň dvě porce ryb týdně, z nichž jedna by měla zahrnovat právě rybu tučnou (sardinky, makrely, sleď, tuňák, amur, tolstolobik, úhoř).

Čočka – železo

Železo je velmi důležité, protože ovlivňuje produkci chemických látek v mozku a tvorbu myelinu, který je zásadní pro řádné fungování nervové soustavy (centrální i periferní). Příliš málo železa může vést ke zhoršenému duševnímu rozvoji.

Doporučení: 14,8 mg železa denně během těhotenství (porce čočky poskytuje 6,6 mg). Vstřebávání železa zvyšuje kombinace čočky s vitaminem C, takže při přípravě jídla přidejte například papriky, zelí nebo rajčata.

Řecký jogurt – jód

Světová zdravotnická organizace WHO varuje, že nedostatek jódu během těhotenství je hlavní příčinou zbytečných psychických problémů. Skvělým zdrojem jódu jsou kromě ryb a mořských plodů i jogurty, do kterých se dnes jód uměle přidává (je tak zajištěn jeho pravidelný přísun). Navíc řecký jogurt má i více bílkovin, které působí jako prevence proti nízké porodní hmotnosti.

Doporučení: v těhotenství 250 mikrogramů jódu denně. 150 g řeckého jogurtu poskytuje 50–100 mikrogramů jódu. Přidejte do jogurtu pár kapek medu a ořechy a máte zdravou výživnou snídani.

Špenát – foláty

Miminko potřebuje přirozeně se vyskytující kyselinu listovou ve špenátu k vytváření nukleových kyselin (to jsou látky, které tvoří DNA) a k regulaci buněčného metabolismu. Ve špenátu obsažené antioxidanty také chrání mozkovou tkáň dítěte před poškozením.

Doporučení: v těhotenství 800 mg kyseliny listové denně. 180 g dušeného špenátu poskytuje 262,8 mikrogramů a 80 g syrového špenátu poskytuje 154 mikrogramů. Špenát k další dušené zelenině přidávejte vždy před koncem přípravy, zachová si tak důležité živiny.

Vejce – cholin

Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin a železa, které jsou životně důležité pro vývoj mozku miminka. Mezi superpotraviny se vejce řadí díky vysoké hladině cholinu, který je nezbytný při vývoji paměti a celoživotní schopnost učit se.

Doporučení: 450 mg cholinu na den. Nejbohatším zdrojem jsou žloutky – jedno natvrdo uvařené vejce obsahuje 113 mg. Přidejte natvrdo uvařená vejce do listového salátu se špenátem a posypte nasucho praženými semeny (ořechy).

Para ořechy – selen

I nedostatek selenu může ovlivnit vývoj mozku vašeho dítěte. Výborným zdrojem selenu jsou například para ořechy, které jsou rovněž bohaté na mononenasycené tuky.

Doporučení: 60 mikrogramů selenu denně (což je množství, které obsahuje jeden para ořech). Vyzkoušejte třeba pastu, kterou si můžete dochutit dušenou brokolici. Smíchejte hrst para ořechů s estragonem, česnekem, olivovým olejem a citronovou kůrou a na dušenou brokolici jednoduše rozprostřete. Pochutnáte si.

Čtěte také:

Arašídy – vitamin E

Arašídy jsou skvělé lehké jídlo, které je bohaté na bílkoviny, niacin, mononenasycené tuky a kyselinu listovou. Vysoký obsah vitaminu E se výborně doplňuje s DHA (kyselina dokosahexaenová) a také chrání membrány mozkových buněk miminka. Zvolte ale arašídy pražené nesolené nebo přírodní ve skořápce, které obsahují větší množství antioxidantů.

Doporučení: 3 mg vitaminu E denně. Můžete si dát porci přírodních arašídů (bez přidaného oleje) nebo přírodní arašídové máslo, které natřete na ovesné placky. Jednoduché a chutné občerstvení.

Dýňová semínka – zinek

Dýňová semena jsou vynikajícím přírodním zdrojem zinku, který je zásadní pro budování struktury mozku a také pro aktivaci oblasti informačních technologií, které přijímají a zpracovávají informace.

Doporučení: 10 mg zinku denně během těhotenství. Celá vyloupaná pražená dýňová semínka obsahují asi 10 mg zinku na 100 g. Jsou skvělá jako svačinka nebo je můžete přidat do listového salátu.

Sladké brambory – beta-karoten

Beta-karoten je přeměněn v těle na vitamin A, který je nutný pro vývoj centrálního nervového systému dítěte.

Doporučení: 700 mikrogramů denně. Výborným zdrojem beta-karotenu jsou sladké brambory s oranžovou dužinou. Pečte je v troubě celé se slupkou s hoblinkami másla po dobu 30 minut.

Avokádo – mononenasycené mastné kyseliny

Avokádo obsahuje vysoké množství kyseliny olejové, která pomáhá vytvářet a udržovat myelin, ochranný povlak kolem nervů v centrálním nervovém systému.

Doporučení: 25–35 % z vašeho denního příjmu kalorií by mělo pocházet z tuků, v ideálním případě tuků mononenasycených. Avokádo přidávejte do salátů nebo nakrájejte na sendviče. Také můžete avokádo mixovat s další zeleninou. Smíchejte avokádo, rajčata, limetkovou šťávu a cibulku a na světě je chutný dip.


Zdroj: motherandbaby.co.uk

21.1.2016 1:32| autor: Petra Frajová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist