Proč jsou biopotraviny jiné?

Možná o potravinách, které vznikly díky ohleduplnému zemědělství, víte mnohé. Možná je pro vás „bio“ celkem novým pojmem, pod nímž si těžko něco představíte.

Pojďte s námi poodkrývat tajemství světa bio. Pojďme se podívat, v čem je vtip ekologického zemědělství a co nám zaručuje.

Biopotraviny chrání naše zdraví a podporují je

Bio ovoce a zelenina obsahují o 50 % více vitamínů, minerálních látek, enzymů a dalších živin než ovoce a zelenina z velkovýroby. Je skoro neuvěřitelné, že např. na jablku, které není bio, můžeme i po omytí najít 20 až 30 různých druhů umělých jedů.

Zmiňme třeba pesticidy. To jsou jedy určené k zabíjení škůdců. Ovšem škůdce je také živý organismus stejně jako lidská bytost. Zákonitě z toho vyplývá, že tyto jedy mají negativní vliv i na člověka. Mohou skrze tělo těhotné ženy působit na její dítě. Může tak dojít k poškození nervové soustavy nebo ke genetické mutaci. Tyto jedy mají také spojitost se vznikem rakoviny a onemocněním cév.
Biopotraviny též neobsahují tzv. geneticky modifikované organismy. Tato skutečnost je zakotvena přímo v Zákoně o ekologickém zemědělství.

Na biopotravinách si pochutnáte

Bio ovoce a bio zelenina mají mnohdy lepší a výraznější chuť. Je to tím, že obsahují více sušiny i přirozených aromatických látek. Mléko, maso a vejce jsou chutnější a hodnotnější, protože zvířata, ze kterých tyto produkty pocházejí, jsou chována v podmínkách pro ně přirozených, bez stresu a s kvalitním krmením.

Šetříte energii

Velkovýroba je závislá na strojích a výrobě umělých hnojiv, což vyžaduje velkou spotřebu energie (elektřiny i fosilních paliv). Naopak produkce bio snižuje naši závislost na těchto neobnovitelných zdrojích. Ekologické zemědělství používá tradiční metody pěstování, jako je ruční pletí, zelené hnojení místo umělých hnojiv, přirozenou obnovu půdní úrodnosti.
Je dobré si uvědomit, že bio výrobky povětšinou zůstávají na místním trhu. Odpadají tak litry zbytečně projetého benzínu při dovozu těchto potravin ze zahraničí.

Ekologické zemědělství udržuje zdravou i okolní krajinu

Rozoráním mezí, vykácením lesů, vysušením bažin a odklonem vodních toků způsobilo konvenční (ne-ekologické) zemědělství nejen silnou erozi půdy, ale připravilo volně žijící druhy rostlin a živočichů o jejich přirozená stanoviště. V některých oblastech zmizelo přes 70 % ptáků a mnoha druhům motýlů, obojživelníků, plazů a malých savců hrozí vyhubení.

Ekologické zemědělství naopak připravuje mnohem přátelštější životní prostředí i volně žijícím zvířatům a rostlinám. Navíc se tam vracejí ptáci, motýly a rostliny, které odtud před dlouhými léty vymizely. Napomáhá tomu mimo jiné střídání pěstovaných plodin (včetně starobylých místních odrůd), a zejména ochrana mezí a remízků. Ta v neposlední řadě vrací hospodářské krajině malebnou tvář.

Biopotraviny nejsou ve skutečnosti dražší

Když se nad celou věcí zamyslíme, zjistíme, že nižší ceny ne-bio potravin jsou jen zdáním. Na tyto potraviny fakticky doplácíme z našich daní skrytě a nenápadně. Platíme škody na řekách znečištěných hnojivy, platíme výzkumy a testy na nemoc šílených krav, vyvíjení nových typů pesticidů, likvidaci nebezpečných odpadů a důsledky znečištění životního prostředí.

Chráníme budoucí generace

Děti jsou mnohonásobně více vystaveny nebezpečí konzumace zbytků nebezpečných pesticidů v jídle. Výběr potravin dnes má velký význam pro zdraví našich dětí zítra. Pokud chceme, aby naše děti a vnoučata měla možnost navštěvovat venkov a hrát si v lese a na poli tak jako dříve my, je na čase vzít aktivitu do svých rukou.

Na bio farmě nejsou ohrožováni jedy

Pracovníci v neekologickém zemědělství přicházejí denně do kontaktu s jedy, a jsou tak vystaveni mnohem většímu riziku onemocnění rakovinou, chorobami dýchacích cest a jinými vážnými nemocemi.
Ekofarmy jsou místem bezpečným, protože tu nikdo není vystaven působení toxických chemikálií.

Zvířata chovaná na ekofarmě mají dostatek osobního prostoru, možnost přirozeného pohybu na čerstvém vzduchu, pohodové životní podmínky – zkrátka se s nimi zachází jako se živými bytostmi. Navíc nedostávají bez důvodu růstové hormony, masokostní moučku ani antibiotika.
Všechny tyto látky by se vám skrze maso a mléčné výrobky dostávaly do těla a mohly by přispět ke vzniku cévních chorob a vysokého krevního tlaku. V ekologickém chovu se zvířatům podávají léky jen v odůvodněných a nutných případech. Takové zvíře následně už není označeno jako bio.

Vzduch, půda a voda jsou v péči ekologicky hospodařících zemědělců ve větším bezpečí. Ti totiž nepoužívají chemické jedy ani umělá hnojiva, jak je to běžné v zemědělství konvenčním.

Zdroje: www.biospotřebitel.cz

23.2.2009 4:54| autor: Magdalena Holancová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist