Žijeme BIO, žijeme lépe?

„Bio život je o lepším přístupu k vlastnímu životu i k našemu okolí. Neznamená to však nutně žádný extrém,“ tvrdí Iva Buriánková, která si před několika měsíci si splnila svůj sen a v centru Prahy si otevřela bioprodejnu Biotop. Mezi její pravidelné zákazníky patří stále častěji rodiče s malými dětmi.

Co vás přivedlo k zájmu o biopotraviny?
To souvisí s mým studiem na vysoké škole a s pobytem v Praze. Mnohem více jsem si začala uvědomovat, jaké jídlo vaří ve studentských menzách a jak se po různé stravě cítím. Čím dál častěji jsem nakupovala v prodejnách zdravé výživy. Brzy jsem k biopotravinám a celému systému ekologického zemědělství získala osobní vztah a našla v práci související s biopotravinami velký smysl.

Proč jste se rozhodla později otevřít vlastní prodejnu s bio a fair trade výrobky?
Uvědomila jsem si, že se mi málokdy podaří v jediné bioprodejně koupit všechno zboží, které jsem chtěla pořídit. Jedna bioprodejna byla zaměřena vegetariánsky, další makrobioticky. Toužila jsem po tom, aby moje prodejna nabídla hlavně čerstvé biopotraviny, zároveň jsem chtěla vyhovět i těm zákazníkům, kteří se snaží vést celou domácnost ekologicky šetrným způsobem, a umožnit jim nákup šetrných čistících a pracích prostředků, i oblečení z biobavlny, atd.

Čím si vysvětlujete rostoucí zájem spotřebitelů o bio?
Je to dáno hlavně tím, že se v běžných, konvenčních potravinách používají umělé konzervanty, barviva a všemožné umělé náhražky. Stále více spotřebitelů proto hledá původní přirozené potraviny, chemicky neupravované. Všechna tato kritéria najdeme právě u biopotravin. Mají lepší chuť, jsou výživnější a mají i ekologický smysl.

Dalším důvodem, proč se lidé stále častěji přiklánějí k nákupu biopotravin, jsou četnější potíže s alergiemi a jinými zdravotními komplikacemi. Právě ve chvílích, kdy se necítíme dobře, hledáme, jak by nám pomohla kvalitní strava. Teprve pak si uvědomujeme, že jsme k ní měli přistoupit dříve.

Je nějaký výrazný rozdíl mezi certifikovanou biozeleninou pěstovanou na ekofarmě a zeleninou, kterou si lidé sami vypěstují na zahrádce?
Samozřejmě je dobře, když si lidé mohou zeleninu vypěstovat sami na své zahrádce a přitom ještě dodržují ekologické zásady. Rozdíl spočívá v certifikaci. Ekologičtí zemědělci, kteří pěstují certifikovanou biozeleninu či bioovoce, jsou pravidelně kontrolováni, zda dodržují dané podmínky a vedou nutnou administrativu. V případě vlastní bio zahrádky nás kontroluje jen vlastní vědomí.

Kde leží hranice mezi smysluplným biospotřebitelstvím a nakupováním biopotravin jen proto, že je to moderní?
Ať už máme k nákupu biopotravin jakýkoliv důvod, děláme dobrou věc nejen pro svůj organismus, své zdraví, ale i pro své okolní prostředí. Zkrátka i nákupem za účelem být moderní, být takzvaně in, se chováme ekologicky. I sebemenší změna k lepšímu má smysl.

Může biostrava zlepšit naše zdraví i přesto, že žijeme ve znečištěných a hlučných velkoměstech?
Samozřejmě. Třeba právě díky biostravě budeme proti negativním vlivům okolního prostředí odolnější. Bioživot neznamená vždy extrém. Neznamená to, že prodám auto, přestěhuji se na vesnici, budu si pěstovat vlastní zeleninu a plně se odpoutám od okolní společnosti. I když i taková podoba bio života je možná, většinou si lidé biopotravinami život ve vyspělé společnosti zpříjemňují. Biopotraviny nejsou anonymní, mohu znát jejich výrobce, konkrétního farmáře. Ekologicky se mohu chovat díky biopotravinám i ve velkém městě.

Lze se u nás dnes stravovat pouze v kvalitě bio?
Určitě ano. Nabídka některých specializovaných bioprodejen je dnes již tak široká, že si v bio kvalitě můžeme koupit téměř vše, na co jsme zvyklí z běžných prodejen. Tam, kde český bio trh selhává, nastupuje zboží z dovozu. Stravovat se stoprocentně bio je jednodušší ve větších městech. Mnohem těžší cestu ovšem podstoupíte, pokud si budete chtít zajít na dobrou bio večeři či bio oběd. V této oblasti bio trh ještě značně pokulhává.  Rychlá občerstvení, která se bio kvalitou chlubí, většinou nepoužívají všechny suroviny v bio kvalitě. Objevují se však již restaurace, které do svého jídelníčku pravidelně suroviny v bio kvalitě zařazují.

Používají se u biopotravin vůbec nějaké konzervační látky?
V seznamu aditiv, která jsou povolena při výrobě biopotravin, nalezneme třicet šest položek, což je nepatrný zlomek toho, jaký počet je povolen v běžné výrobě. Navíc se jedná především o látky patřící do stupně 1- 3, tj. skupina látek příznivě působících na organismus nebo pro organismus přijatelných. Často jsou to látky naprosto přirozené, např. kuchyňská sůl nebo vitamín C. Určitě je také třeba zmínit, že čeští výrobci biopotravin dokážou vyrobit kvalitní bioprodukt bez pomoci povolených přídatných látek. Důkazem je např. česká bio šunka nebo český bio uherák, které jsou konzervovány jen mořskou solí.

V souvislosti s biopotravinami se mluví pouze o jejich přínosech pro lidské zdraví i přírodu. Existují ale v souvislosti s biopotravinami také nějaká nebezpečí? 

Určitě je také třeba zmínit, že čeští výrobci biopotravin dokážou vyrobit kvalitní bioprodukt bez pomoci povolených přídatných látek. Důkazem je např. česká bio šunka nebo český bio uherák, které jsou konzervovány jen mořskou solí. 

V souvislosti s biopotravinami se mluví pouze o jejich přínosech pro lidské zdraví i přírodu. Existují ale v souvislosti s biopotravinami také nějaká nebezpečí?
Každý by měl konzumovat ty druhy biopotravin, které vyhovují jeho zdravotnímu stavu, popřípadě jeho dietnímu režimu. Takže nebezpečí může s nadsázkou hrozit, budeme-li konzumovat větší množství čokolády, i když je v bio kvalitě, nebo každý den si k obědu dávat tučný bůček, i když pochází ze zvířete z ekologického zemědělství.

Biotop často vyhledávají rodiče malých dětí. O jaký sortiment mají tyto zákazníci největší zájem?
Rodiče s malými dětmi jednoznačně vyhledávají čerstvé bioprodukty – zeleninu, ovoce, mléčné produkty a drůbeží maso. Pak následuje dětská výživa, bio sladkosti, nápoje.

Jaké zboží byste jim osobně doporučila?
Rodičům malých dětí mohu doporučit čerstvou biozeleninu, bioovoce, bio mléčné produkty a bio maso. V čím větší míře mohou svým dětem dopřát bio stravu, tím více přispívají k jejich zdraví. Vyhýbají se tak konzumaci nebezpečných konzervačních látek, barviv, aromat, jejichž použití se stále zvyšuje co do množství i druhů.

Co se vlastně skrývá pod často diskutovaným pojmem „žiju bio“?
Pod životním krédem „žiju bio“ si můžeme představit velké množství přístupů. Já osobně bio život naplňuji konzumací biopotravin, z velké části sezónních a regionálních, používáním ekologicky šetrné čistící a prací prostředky a hygienické potřeby z biobavlny. Samozřejmostí je třídění odpadu a úspora energie. Lidé, kteří žijí bio, preferují oděvy z přírodních materiálů, jako je bio bavlna, konopí, len a prokazují velkou snahu propagovat biopotraviny a ekologické zemědělství.

4.4.2008 2:00| autor: Kateřina Bártová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist