Vhodná první jídla a jejich kombinace pro děti ve věku 1 až 3 roky

I když dítě od roku ochutnává již stravu dospělých, neznamená to, že může jíst všechno. Rodiče by měli na pestrou stravu svých dětí dbát. Zelenina a ovoce by měly být součástí prakticky každého jídla.

vhodna-jidla-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Správná konzistence prvních příkrmů

Jídla pro batolata by měla být lehce stravitelná, nekořeněná, jen lehce solená, nenáročná na kousání. Je sice dobré, když dítě procvičuje žvýkání, ale tužší sousta prostě rozkousat ještě nedokáže a když je polyká nerozkousaná, zhoršuje to činnost střevní.

Maminka pak může zaznamenat změněnou stoličku s hlenem a nestrávenými kousky potravy. Dítě přichází o část živin a může dokonce přestat prospívat.

Tuky neomezujeme minimálně do dvou let

Pro dítě od roku věku do dvou let není vhodné zásadním způsobem omezovat konzumaci tuků, a to ani tehdy, když má nadváhu. Jejich příjem by se neměl snižovat pod 35 – 30 % celkového denního energetického příjmu. Rychle rostoucí organismus tuk potřebuje. Mimo jiné proto, že cholesterol je jednou ze základních součástí stěny buněk.

Je vhodné a žádoucí snížit příjem živočišných tuků a dávat přednost rostlinným, které obsahují pro organismus nezbytné nenasycené mastné kyseliny. Od 2 let by energetický podíl tuků neměl přesahovat již zmíněných 30 %. Máte-li doma tlouštíka, poraďte se na vhodném postupu se svým dětským lékařem.

Mléko je důležité i pro batole

Optimálně by dítě mělo vypít minimálně 300 – 500 ml mléka denně. Část porce mléka mohou nahradit mléčné výrobky. Mléko a mléčné výrobky jsou přirozeným zdrojem vápníku, který je důležitý pro pevné a silné kosti. Denní dávka vápníku by měla být u předškolních dětí asi 800 mg.

Jeden litr mléka obsahuje asi 1200 mg vápníku. Zakysané mléčné výrobky zlepšují trávení. Díky obsahu probiotických, bifidogenních bakterií pomáhají ozdravit střevní sliznici, zlepšují funkci střevního imunitního systému, pohyb střev a vyprazdňování. Uchováváme-li jogurt v ledničce, před podáním ho necháme chvíli odstát při pokojové teplotě, aby nebyl příliš studený.

Mateřské mléko je pro batole stále tou nejcennější tekutinou!

Maso

Je zásadním zdrojem železa. Lze ho nahradit, ale není to nijak jednoduché. Navíc je to zdroj cenných živočišných bílkovin.

Pro batole volíme libové maso drůbeží, hovězí, králičí, jehněčí, rybí. Mezi 1. a 2. rokem věku se jeho denní množství zvyšuje ze 2 lžic na 3 lžíce. Červené maso má více železa než bílé a játra a vnitřnosti ještě více než červené maso.

Zelenina a cereálie

Součástí pestrého jídelníčku by měla být zelenina a cereálie. Zajistí příjem minerálů, vitamínů a vlákniny. Ta příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu. Od osmnácti měsíců můžeme postupně přidávat malé množství luštěnin, vařených doměkka v neslané vodě.

Nepospíchejte s novými druhy potravin

Zavádění nových druhů potravin může být v každém věku spojené s rizikem alergické reakce, proto je dobré stejně jako u kojence zavádět nové druhy ovoce, zeleniny a jiné potraviny postupně s odstupem 2 až 3 dnů, abychom rozpoznali případnou nesnášenlivost některé z nich.

Jak často by dítě mělo jíst?

Dítě by mělo jíst 4x až 5x denně. Na jídlo by jídlo mělo mít dostatek času. Mělo by jíst v klidu, neběhat s jídlem po místnosti. U dětí v tomto věku je velké riziko vdechnutí kousku potravy!

Čtěte dále:

Příklad jídelníčku batolete

Snídaně:

Mléko, jogurt, krajíček chleba nebo pečivo s máslem nebo zavařeninou, medem, tvarohovou pomazánkou atp.

Dopolední svačina: 

Obdobná snídani. Svačinu stejně jako snídani vhodně doplníme kouskem ovoce, sýra, tvarohu, jogurtu, aby byla strava pestrá a obsahovala nejen obiloviny, ale i ovoce a mléčné výrobky.

Oběd:

Měl by obsahovat maso. U dětí do osmnácti měsíců dvě polévkové lžíce, u dětí do tří let tři polévkové lžíce. Maso můžeme nahradit vajíčkem, polovinou pro děti do 18 měsíců, jedním vejcem pro děti starší. Základní složkou obědů i večeří jsou přílohy: rýže, zelenina, těstoviny, brambory.

Odpolední svačina:

K odpolední svačině postačí kousek ovoce, ovocný desert, mléčný výrobek.

Večeře:

Tvoří ji především kombinace příloh (rýže, zelenina, těstoviny, brambory) nebo různé druhy kaší. Večer by nemělo chybět mléko nebo mléčný výrobek.

 

15.11.2023 3:37 | autor: MUDr. Martin Gregora | zdroj: Odborným garantem článku je pediatr MUDr. Martin Gregora.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist