Biohovězí pečené přírodní

Ingredience: biohovězí na pečení cca 750 g tuk sůl mletý pepř 30 g másla 40 g cibule vývar nebo voda Popis přípravy: Maso, je-li třeba odblaníme, naklepeme, osolíme, opepříme a v pekáči na rozpáleném tuku po všech stranách dohněda opečeme. Pokud má kousek, který jsme na pečení vybrali, nestejnoměrný tvar, ovážeme jej provázkem a podle potřeby jej tak vytvarujeme. […]

Ingredience:

biohovězí na pečení cca 750 g
tuk
sůl
mletý pepř
30 g másla
40 g cibule
vývar nebo voda

Popis přípravy:

Maso, je-li třeba odblaníme, naklepeme, osolíme, opepříme a v pekáči na rozpáleném tuku po všech stranách dohněda opečeme. Pokud má kousek, který jsme na pečení vybrali, nestejnoměrný tvar, ovážeme jej provázkem a podle potřeby jej tak vytvarujeme. K opečenému masu přidáme nakrájenou cibuli, kterou osmažíme dosklovata. Maso podlijeme horkým vývarem nebo vodou, pekáč přikryjeme a za občasného podlévání a obracení pečeme ve středně vyhřáté troubě doměkka (tzn. pokud pečeme pravou svíčkovou, trvá pečení hodinu, roštěnec asi 1 a ? hodiny, maso z kýty nebo plece asi 2 – 2 a ? hodiny). Měkké maso vyjmeme, ke zbylé šťávě přidáme máslo a 1/8 l vývaru nebo vody a krátce povaříme, případně osolíme (na závěr můžeme procedit). Maso nakrájíme a podáváme. Pokud budeme pečeni podávat studenou, je dobré s krájením počkat, až celý kus vychladne. Maso se pak nebude rozpadávat. Při podlévání přiléváme pouze tolik vývaru nebo vody, aby se maso nepřipalovalo. V tomto případě je méně rozhodně více. Maso kromě obracení také přeléváme vypečenou šťávou, ale nepoléváme je přímo vývarem nebo vodou. Při pečení se na okrajích pekáče usazuje zkaramelizovaná šťáva, kterou seškrabáváme k masu, protože právě tak dosáhneme té správné chuti. Pokud chceme mít více šťávy, pak upečené maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme asi 20 g hladké mouky, osmahneme, podlijeme vývarem nebo vodou, přisolíme a dobře (tj. alespoň 10 minut) provaříme. Výše uvedený způsob přípravy biohovězí pečeně lze brát jako základní a dále je možné jej různě obměňovat. Například maso můžeme před pečením po vláknu prošpikovat slaninou nebo proužky zeleniny. Dále je možné pod maso kromě cibule přidat i jiný základ, třeba klasickou směs mrkve, celeru a petržele, případně nakrájenou slaninu. Zahuštěnou šťávu pak můžeme měnit třeba přidáním trochy hořčice, worcestru, případně smetany. V tomto směru se fantazii meze nekladou, záleží pak jen na tom, co nám více chutná.

Bio recept

Zdroj: www.jimebio.cz

Více o tématu: maso

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist