Perníčky: Pečeme je u nás už od 14. století

Voňavé medové perníčky pečou hospodyňky hlavně na Vánoce. Ale dají se péct i na Velikonoce. Stačí mít správná vykrajovátka ve tvaru vajíček, slepic, kuřátek a jarních motivů květin a zvířátek. Perníčky se v Evropě pečou odedávna, první dochovaná zpráva o jejich prodeji u nás v Čechách pochází z roku 1355. Prodávaly se v Turnově jako vzácná lahůdka.

Perníčky se pečou k nejrůznějším příležitostem. Na svatby, narozeniny, křtiny, Vánoce či Velikonoce. Nejrůznější recepty najdete v každé kuchařce. Také barvy a vykrajovátka jsou k dostání na každém rohu. Vždycky tomu tak ale nebylo. Kdysi bylo pernikářství umění a recepty ze 70 druhů koření se dědily z generace na generaci podobně jako rodinné zlato.

Historie perníkářství v Čechách

Z mouky oslazené medem lidé pekli v pravěku, ve starém Egyptě i Římě, u nás jsme s tím mohli začít až tehdy, když jsme byli schopni získávat z přírody nejdůležitější perníkovou surovinu: med. Dnes mají včelaři úly poblíž svých obydlí, ale kdysi si je tam museli přestěhovat.

Brtní lesy, brtníci a brť

6-1101x619.jpgDutému stromu, ve kterém hnízdily lesní včely, se říkalo tzv. brť. Odtud vznikly tzv. brtní lesy (lesy se stromy a včelami) a tzv. brtníci (lidi, kteří od těchto včel získávali med). Brtníci byli také medvědi, kteří si z brtí vybírali med. Moudří panovníci si odedávna uvědomovali, jak je med pro lidi důležitý. Karel IV. už v roce 1350 nechal brtní lesy chránit, nesmělo se tu těžit dřevo. Tím podpořil perníkářství. I Marie Terezie chápala, jak jsou včely důležité pro veškerou úrodu, a tak osvobodila včelaře od daní.

Brtníci (lidé dobývající med lesních včel) se těšili veliké vážnosti, protože bylo všem jasné, jak těžké řemeslo vykonávají. Ale i na brtníky to pak bylo moc, proto vymysleli, jak si práci zjednodušit. Uřízli část dutých stromů, kde byly včely a med, nahoru a dolů dali poklopy z prken a odnesli si včely domů. Těmto prvním primitivním úlům se říkalo tzv. kláty. Tak se z brtníků stali první včelaři.

Jak marcipán zničil perníkářství

11-1101x619.jpgAž do konce 19. století byly perníčky skoro jedinou dostupnou sladkosti i pro chudé. Koupit perníkové srdce na pouti bylo něco. Jenže když byla objevena Amerika, přivezli cestovatelé do Evropy cukrovou třtinu a cukr. Nejdřív na něj měla jen šlechta, ale nakonec se stal běžně dostupným zbožím a z něj vyrobená cukrová hmota zvaná marcipán vytlačila perníčky z výsluní.

Perníkářské řemeslo začalo upadat, a aby přežilo, splynulo s cukrářským. Najednou byla in čokoláda a další novinky a perníček jako umělecké dílo upadl do zapomnění. Cukráři už je tak hezky neuměli, tak aby si práci zjednodušili, prostě si roku 1860 vyrobili první tzv. barvotiskové obrázky a na perník je jednoduše nalepili. Ani recepty na perníčky už nebyly tajemstvím. A tak se dostaly do každé kuchařky, vykrajovátka na každý trh a perníčky se začaly péct i v běžných domácnostech. Dodnes jsou považovány za českou klasiku a jsou vyhlášené široko daleko.

Čtěte také:

Peprník, peruník a marcipán

Perníku se říkalo peprník, protože kdysi se do něj dával pepř, lidi věřili, že je to zázračné koření podporující zdraví a sexuální apetit, proto ho mniši nesměli jíst a museli používat jiné koření. Ve Vizovické kronice se píše o tzv. peruníku, protože perník se tehdy pekl z medu posvátných včel na počest boha hromu Peruna.

10-1101x619.jpg

I když marcipán perníkářství málem zničil, i po něm mají perníčky jedno ze svých mnoha jmen. MARCIPÁN neboli Marci panis totiž znamená Markův chléb, v bibli se Marek živil na poušti chlebem oslazeným medem a to mu zachránilo život. Potom marcipán zachránil těch životů ještě mnohem víc při benátském hladomoru roku 1438. Od té doby se perníčkům říkalo chléb svatého Marka. Marek se stal patronem perníkářů a na jeho svátek (25. dubna) se konají perníkářské výstavy a trhy.

25.3.2016 1:27 | autor: Alice Kavková
Více o tématu: medreceptyzdraví

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist