Perníčky: Pečeme je u nás už od 14. století

Voňavé medové perníčky pečou hospodyňky hlavně na Vánoce. Ale dají se péct i na Velikonoce. Stačí mít správná vykrajovátka ve tvaru vajíček, slepic, kuřátek a jarních motivů květin a zvířátek. Perníčky se v Evropě pečou odedávna, první dochovaná zpráva o jejich prodeji u nás v Čechách pochází z roku 1355. Prodávaly se v Turnově jako vzácná lahůdka.

Perníčky se pečou k nejrůznějším příležitostem. Na svatby, narozeniny, křtiny, Vánoce či Velikonoce. Nejrůznější recepty najdete v každé kuchařce. Také barvy a vykrajovátka jsou k dostání na každém rohu. Vždycky tomu tak ale nebylo. Kdysi bylo pernikářství umění a recepty ze 70 druhů koření se dědily z generace na generaci podobně jako rodinné zlato.

Historie perníkářství v Čechách

Z mouky oslazené medem lidé pekli v pravěku, ve starém Egyptě i Římě, u nás jsme s tím mohli začít až tehdy, když jsme byli schopni získávat z přírody nejdůležitější perníkovou surovinu: med. Dnes mají včelaři úly poblíž svých obydlí, ale kdysi si je tam museli přestěhovat.

Brtní lesy, brtníci a brť

6-1101x619.jpgDutému stromu, ve kterém hnízdily lesní včely, se říkalo tzv. brť. Odtud vznikly tzv. brtní lesy (lesy se stromy a včelami) a tzv. brtníci (lidi, kteří od těchto včel získávali med). Brtníci byli také medvědi, kteří si z brtí vybírali med. Moudří panovníci si odedávna uvědomovali, jak je med pro lidi důležitý. Karel IV. už v roce 1350 nechal brtní lesy chránit, nesmělo se tu těžit dřevo. Tím podpořil perníkářství. I Marie Terezie chápala, jak jsou včely důležité pro veškerou úrodu, a tak osvobodila včelaře od daní.

Brtníci (lidé dobývající med lesních včel) se těšili veliké vážnosti, protože bylo všem jasné, jak těžké řemeslo vykonávají. Ale i na brtníky to pak bylo moc, proto vymysleli, jak si práci zjednodušit. Uřízli část dutých stromů, kde byly včely a med, nahoru a dolů dali poklopy z prken a odnesli si včely domů. Těmto prvním primitivním úlům se říkalo tzv. kláty. Tak se z brtníků stali první včelaři.

Jak marcipán zničil perníkářství

11-1101x619.jpgAž do konce 19. století byly perníčky skoro jedinou dostupnou sladkosti i pro chudé. Koupit perníkové srdce na pouti bylo něco. Jenže když byla objevena Amerika, přivezli cestovatelé do Evropy cukrovou třtinu a cukr. Nejdřív na něj měla jen šlechta, ale nakonec se stal běžně dostupným zbožím a z něj vyrobená cukrová hmota zvaná marcipán vytlačila perníčky z výsluní.

Perníkářské řemeslo začalo upadat, a aby přežilo, splynulo s cukrářským. Najednou byla in čokoláda a další novinky a perníček jako umělecké dílo upadl do zapomnění. Cukráři už je tak hezky neuměli, tak aby si práci zjednodušili, prostě si roku 1860 vyrobili první tzv. barvotiskové obrázky a na perník je jednoduše nalepili. Ani recepty na perníčky už nebyly tajemstvím. A tak se dostaly do každé kuchařky, vykrajovátka na každý trh a perníčky se začaly péct i v běžných domácnostech. Dodnes jsou považovány za českou klasiku a jsou vyhlášené široko daleko.

Čtěte také:

Peprník, peruník a marcipán

Perníku se říkalo peprník, protože kdysi se do něj dával pepř, lidi věřili, že je to zázračné koření podporující zdraví a sexuální apetit, proto ho mniši nesměli jíst a museli používat jiné koření. Ve Vizovické kronice se píše o tzv. peruníku, protože perník se tehdy pekl z medu posvátných včel na počest boha hromu Peruna.

10-1101x619.jpg

I když marcipán perníkářství málem zničil, i po něm mají perníčky jedno ze svých mnoha jmen. MARCIPÁN neboli Marci panis totiž znamená Markův chléb, v bibli se Marek živil na poušti chlebem oslazeným medem a to mu zachránilo život. Potom marcipán zachránil těch životů ještě mnohem víc při benátském hladomoru roku 1438. Od té doby se perníčkům říkalo chléb svatého Marka. Marek se stal patronem perníkářů a na jeho svátek (25. dubna) se konají perníkářské výstavy a trhy.

25.3.2016 1:27| autor: Alice Kavková
Více o tématu: medreceptyzdraví

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist