Lahodné sádlové knoflíky s pistáciemi od Josefa Maršálka

Máme pro vás tip na lahodné cukroví z cukrářské dílny pana Maršálka. Cukroví vévodí pistácie a zdravější špaldová mouka. Je to příjemný a zdravý vánoční kompromis. To musíte vyzkoušet.

6cf1d187-768c-445b-87f6-3bac74438267-1100x618.jpg Zdroj: Bizonrose.cz

Advent by měl být čas klidu a pohody. A relaxovat se dá třeba u vánočního pečení. Bez vůně čerstvě upečeného cukroví zkrátka nejsou vánoční přípravy úplné.  Vyzkoušejte originální recept na sádlové knoflíky s pistáciemi od mistra cukráře Josefa Maršálka.

Recept na sádlové knoflíky s pistáciemi

(Ingredience na 40 kusů sádlových knoflíků s pistáciemi)

Těsto:

  • 230 g hladké špaldové mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g kvalitního sádla
  • 30 g pistáciové mouky
  • 20 g pistáciové pasty
  • 1 g mletého kardamomu
  • 1 g soli

Náplň:

  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g pistáciové pasty

Na dokončení:

  • 50 g pistácií

Postup

Do mísy navážíme všechny ingredience včetně sádla a pistáciové pasty a rychle a krátce zamícháme do těsta. Ihned tvarujeme kuličky o velikosti 10 g a odkládáme je na plech s papírem na pečení dále od sebe.

Pomocí obráceného konce vařečky nebo menší skleničky do nich uděláme důlek, poté vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C program horkovzduch a pečeme asi 15 až 20 minut do velmi světle zlatavé barvy a křehké. Po vyjmutí necháme vychladnout.

Ve vodní lázni opatrně rozpustíme bílou čokoládu a poté vymícháme dohladka společně s pistáciovou pastou. Malou kávovou lžičkou či zdobícím sáčkem bez trubičky nanášíme porci této pistáciové směsi na povrch vychladnutých knoflíků. Ještě před zatuhnutím je dozdobíme nahrubo sekanými pistáciemi.

Čtěte také:

Není špalda jako špalda

Špalda je prastarý druh pšenice, která není šlechtěná a zachovává si vysoký obsah minerálů a dalších zdraví prospěšných látek.

Mouka z ní je vzácná, protože pěstování je náročnější a vypěstuje se jí méně než pšenice seté, která se používá na výrobu klasické pšeničné mouky. Čemuž odpovídá i její cena.

V českých obchodech je však možné najít i balení, v nichž je místo mouky špaldové běžná pšeničná, nebo je doplněna o pravou špaldovou mouku jen zčásti. Proto je potřeba dát si při výběru pozor. Pokud na něm výrobce uvádí informaci o přítomnosti genomu pšenice seté, je pravděpodobné, že balení nebude obsahovat pouze kvalitní nešlechtěnou špaldu.

Dalším vodítkem je cena výrobku. Špalda je totiž cenná surovina právě z důvodu své nešlechtěnosti, protože jen tak si zachová své původní vlastnosti. Šlechtěním tyto vlastnosti ztrácí a přibližuje se běžné pšenici seté.

Ideální jsou mouky, které procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a dosahují množství pšenice špaldy na úrovni 95 %.

Blahodárné účinky lahodných pistácií

Při slovu pistácie si většina lidí vybaví jejich typickou zelenou barvu a mírně nasládlou chuť. Pistácie jsou plody řečíku pistáciového a lidstvo je pěstuje už více než pět tisíc let. Ne však pouze pro jejich chuť.

Pistáciové oříšky jsou méně kalorické než jiné ořechy, vynikají vysokým obsahem aminokyselin a pyšní se řadou vitamínů, minerálů a složek, které jsou příznivé pro lidské zdraví. Minerály, které pistácie obsahují, jsou mimo jiné mangan a hořčík, jež jsou důležité pro správné fungování nervové soustavy.

3.12.2025 5:00 | autor: Ing. Lucie Krůčková | zdroj: Zpracováno ve spolupráci s GoodMills Česko a Josefem Maršálkem.
Více o tématu: časdětireceptzdraví

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist