babyweb.cz > BABYWEB 2021 > Rodina > Život v rodině > Vánoce a Silvestr > Lahodné sádlové knoflíky s pistáciemi od Josefa Maršálka
Lahodné sádlové knoflíky s pistáciemi od Josefa Maršálka
Máme pro vás tip na lahodné cukroví z cukrářské dílny pana Maršálka. Cukroví vévodí pistácie a zdravější špaldová mouka. Je to příjemný a zdravý vánoční kompromis. To musíte vyzkoušet.
Advent by měl být čas klidu a pohody. A relaxovat se dá třeba u vánočního pečení. Bez vůně čerstvě upečeného cukroví zkrátka nejsou vánoční přípravy úplné. Vyzkoušejte originální recept na sádlové knoflíky s pistáciemi od mistra cukráře Josefa Maršálka.
Recept na sádlové knoflíky s pistáciemi
(Ingredience na 40 kusů sádlových knoflíků s pistáciemi)
Těsto:
- 230 g hladké špaldové mouky
- 150 g cukru krupice
- 150 g kvalitního sádla
- 30 g pistáciové mouky
- 20 g pistáciové pasty
- 1 g mletého kardamomu
- 1 g soli
Náplň:
- 100 g bílé čokolády
- 100 g pistáciové pasty
Na dokončení:
- 50 g pistácií
Postup
Do mísy navážíme všechny ingredience včetně sádla a pistáciové pasty a rychle a krátce zamícháme do těsta. Ihned tvarujeme kuličky o velikosti 10 g a odkládáme je na plech s papírem na pečení dále od sebe.
Pomocí obráceného konce vařečky nebo menší skleničky do nich uděláme důlek, poté vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C program horkovzduch a pečeme asi 15 až 20 minut do velmi světle zlatavé barvy a křehké. Po vyjmutí necháme vychladnout.
Ve vodní lázni opatrně rozpustíme bílou čokoládu a poté vymícháme dohladka společně s pistáciovou pastou. Malou kávovou lžičkou či zdobícím sáčkem bez trubičky nanášíme porci této pistáciové směsi na povrch vychladnutých knoflíků. Ještě před zatuhnutím je dozdobíme nahrubo sekanými pistáciemi.
Čtěte také:
- Zdravé svačinky pro školáky
- Inspirujte se jídelníčkem pro děti od jednoho do tří let
- Co dokážou ořechy
Není špalda jako špalda
Špalda je prastarý druh pšenice, která není šlechtěná a zachovává si vysoký obsah minerálů a dalších zdraví prospěšných látek.
Mouka z ní je vzácná, protože pěstování je náročnější a vypěstuje se jí méně než pšenice seté, která se používá na výrobu klasické pšeničné mouky. Čemuž odpovídá i její cena.
V českých obchodech je však možné najít i balení, v nichž je místo mouky špaldové běžná pšeničná, nebo je doplněna o pravou špaldovou mouku jen zčásti. Proto je potřeba dát si při výběru pozor. Pokud na něm výrobce uvádí informaci o přítomnosti genomu pšenice seté, je pravděpodobné, že balení nebude obsahovat pouze kvalitní nešlechtěnou špaldu.
Dalším vodítkem je cena výrobku. Špalda je totiž cenná surovina právě z důvodu své nešlechtěnosti, protože jen tak si zachová své původní vlastnosti. Šlechtěním tyto vlastnosti ztrácí a přibližuje se běžné pšenici seté.
Ideální jsou mouky, které procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a dosahují množství pšenice špaldy na úrovni 95 %.
Mléko a mléčné výrobky ve stravě dítěte
Blahodárné účinky lahodných pistácií
Při slovu pistácie si většina lidí vybaví jejich typickou zelenou barvu a mírně nasládlou chuť. Pistácie jsou plody řečíku pistáciového a lidstvo je pěstuje už více než pět tisíc let. Ne však pouze pro jejich chuť.
Pistáciové oříšky jsou méně kalorické než jiné ořechy, vynikají vysokým obsahem aminokyselin a pyšní se řadou vitamínů, minerálů a složek, které jsou příznivé pro lidské zdraví. Minerály, které pistácie obsahují, jsou mimo jiné mangan a hořčík, jež jsou důležité pro správné fungování nervové soustavy.


