Lahodné sádlové knoflíky s pistáciemi od Josefa Maršálka

Máme pro vás tip na lahodné cukroví z cukrářské dílny pana Maršálka. Cukroví vévodí pistácie a zdravější špaldová mouka. Je to příjemný a zdravý vánoční kompromis. To musíte vyzkoušet.

6cf1d187-768c-445b-87f6-3bac74438267-1100x618.jpg Zdroj: Bizonrose.cz

Advent by měl být čas klidu a pohody. A relaxovat se dá třeba u vánočního pečení. Bez vůně čerstvě upečeného cukroví zkrátka nejsou vánoční přípravy úplné.  Vyzkoušejte originální recept na sádlové knoflíky s pistáciemi od mistra cukráře Josefa Maršálka.

Recept na sádlové knoflíky s pistáciemi

(Ingredience na 40 kusů sádlových knoflíků s pistáciemi)

Těsto:

  • 230 g hladké špaldové mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g kvalitního sádla
  • 30 g pistáciové mouky
  • 20 g pistáciové pasty
  • 1 g mletého kardamomu
  • 1 g soli

Náplň:

  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g pistáciové pasty

Na dokončení:

  • 50 g pistácií

Postup

Do mísy navážíme všechny ingredience včetně sádla a pistáciové pasty a rychle a krátce zamícháme do těsta. Ihned tvarujeme kuličky o velikosti 10 g a odkládáme je na plech s papírem na pečení dále od sebe.

Pomocí obráceného konce vařečky nebo menší skleničky do nich uděláme důlek, poté vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C program horkovzduch a pečeme asi 15 až 20 minut do velmi světle zlatavé barvy a křehké. Po vyjmutí necháme vychladnout.

Ve vodní lázni opatrně rozpustíme bílou čokoládu a poté vymícháme dohladka společně s pistáciovou pastou. Malou kávovou lžičkou či zdobícím sáčkem bez trubičky nanášíme porci této pistáciové směsi na povrch vychladnutých knoflíků. Ještě před zatuhnutím je dozdobíme nahrubo sekanými pistáciemi.

Není špalda jako špalda

Špalda je prastarý druh pšenice, která není šlechtěná a zachovává si vysoký obsah minerálů a dalších zdraví prospěšných látek.

Mouka z ní je vzácná, protože pěstování je náročnější a vypěstuje se jí méně než pšenice seté, která se používá na výrobu klasické pšeničné mouky. Čemuž odpovídá i její cena.

V českých obchodech je však možné najít i balení, v nichž je místo mouky špaldové běžná pšeničná, nebo je doplněna o pravou špaldovou mouku jen zčásti. Proto je potřeba dát si při výběru pozor. Pokud na něm výrobce uvádí informaci o přítomnosti genomu pšenice seté, je pravděpodobné, že balení nebude obsahovat pouze kvalitní nešlechtěnou špaldu.

Dalším vodítkem je cena výrobku. Špalda je totiž cenná surovina právě z důvodu své nešlechtěnosti, protože jen tak si zachová své původní vlastnosti. Šlechtěním tyto vlastnosti ztrácí a přibližuje se běžné pšenici seté.

Ideální jsou mouky, které procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a dosahují množství pšenice špaldy na úrovni 95 %.

Blahodárné účinky lahodných pistácií

Při slovu pistácie si většina lidí vybaví jejich typickou zelenou barvu a mírně nasládlou chuť. Pistácie jsou plody řečíku pistáciového a lidstvo je pěstuje už více než pět tisíc let. Ne však pouze pro jejich chuť.

Pistáciové oříšky jsou méně kalorické než jiné ořechy, vynikají vysokým obsahem aminokyselin a pyšní se řadou vitamínů, minerálů a složek, které jsou příznivé pro lidské zdraví. Minerály, které pistácie obsahují, jsou mimo jiné mangan a hořčík, jež jsou důležité pro správné fungování nervové soustavy.

2.12.2022 5:00 | autor: Ing. Lucie Krůčková | zdroj: Zpracováno ve spolupráci s GoodMills Česko a Josefem Maršálkem.
Více o tématu: časreceptzdraví

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist