Co (ne)víme o čaji

Pravý čaj jsou různým způsobem zpracované výhonky, listy, pupeny a jemné části zdřevnatělých stonků stále zelených subtropických keřů nebo stromů čajovníku čínského (Camellia sinensis). Čaj obsahuje řadu účinných a zdraví prospěšných látek, především kofein, třísloviny, polyfenoly (antioxidanty), fluoridy, taniny, katechiny, éterické oleje, vitaminy A,C, E, minerální látky zinek a selenium. Zelený čaj navíc vitaminy skupiny B (B1,B2), P, K a železo s fosforem.

Kofein v čaji se nazývá také thein a podporuje srdeční činnost, rozšiřuje mozkové cévy. Snižuje únavu a bolesti hlavy.
Třísloviny posilují činnost kapilár a výborně působí na trávicí trakt. Mohou však i způsobit zácpu (především silné černé čaje). Polyfenoly patří k oxidantům, které zvyšují imunitu organizmu, vážou volné radikály. Brání tím stárnutí a vzniku rakoviny.
Fluorové sloučeniny prospívají zubům, zpevňují zubní sklovinu. Katechiny podporují činnost ochranné střevní mikroflóry a zamezují hnisavému procesu v trávicím traktu. Taniny- hořké látky – mají uklidňující účinky. Éterické oleje – voňavé a aromatické látky – navozují euforii a zlepšují náladu. Vitaminy C a P posilují odolnost organizmu proti infekčním chorobám.

Osmero účinků čaje:

  1.  Posiluje koncentraci, povzbuzuje.
  2.  V zimě zahřeje, v horku osvěží.
  3.  Při chřipkách, teplotách a nemocech dýchacího ústrojí vyvolá potřebné pocení.
  4.  Působí preventivně u kardiovaskulárních chorob – zelený čaj udržuje zdravé tepny, snižuje hladinu cholesterolu. Ale pozor! Větší množství černého čaje zvyšuje krevní tlak.
  5.  Při kožních onemocněních mírní otoky.
  6.  Zpomaluje proces stárnutí.
  7.  Má antibakteriální účinky.
  8.  Bylinné čaje pomáhají při bolesti, k uklidnění, proti nachlazení, jsou dobré na čištění atd.

Věnujte pozornost přípravě

Hodně záleží na kvalitě vody, nejvhodnější je pramenitá, neměla by se určitě používat minerální, destilovaná nebo teplá z vodovodu. Vodu jen lehce převařte, když projde varem, na pět minut ji odstavte. Každý druh čaje má doporučenou ideální teplotu pro zalití. Černý 95ºC, u polozelených 80 – 90ºC a zelený 60 – 90ºC.

Další důležitý faktor je množství čaje. To se řídí druhem a jakostí čaje a chuťovými zálibami toho, kdo si nápoj připravuje.
Výslednou kvalitu ovlivňuje louhování, ideální délka je 3 – 5 minut. Po třech minutách se uvolňují aromatické a chuťové látky, po čtyřech minutách třísloviny a antioxidanty.
Čím čaj dochutit? Nejlépe ničím, aby vynikla charakteristická chuť. Lidé si rádi přidávají cukr, med, citron, smetanu, použít lze i pomeranč, ananas, šlehačku, ovocné šťávy a v horkých letních dnech snítku máty.
Když preferujete med, neměla by být teplota čaje vyšší než 50ºC, pak se v medu ničí enzymy, které pozitivně působí na lidský organizmus.

Druhy čaje

  1.  Zelené: nefermentované, nejvíc rozšířené v Číně a Japonsku
  2.  Bílé: nejpodobnější čerstvému, přírodnímu čaji, lehce fermentované, skutečné delikatesy
  3.  Polozelené (žlutozelené): liší se stupněm fermentace (jsou lehce dodatečně fermentované)
  4.  Černé: nejvýraznější barva a aroma, procházejí celým procesem fermentace
  5.  Tmavé: s dvojitou fermentací, zvláštní druhy čaje z velmi silných listů
  6.  Bylinné: z částí bylin (květů, listů, plodů, semen atd.) či jejich směsi s pravým čajem nebo ovocem (obsah bylin musí být minimálně 50 %)
  7.  Ovocné: ze sušeného ovoce a částí sušených rostlin (podíl ovoce vyšší než 50 %).

Pitný režim

Obecně se doporučuje u dospělého člověka v průběhu 24 hodin doplnit až 3 litry tekutin. Množství by mělo odpovídat fyzické zátěži, počasí. Vyšší spotřeba je při horečnatých onemocněních. V nápojích bychom měli tělu dodat 1,5 – 2 l tekutin. Stejně jako strava by měl být pestrý i pitný režim, například:
O,5 l čaje, 0,5 l minerální vody, 0,5 l ovocných šťáv, O,5 l bylinného čaje.

2.3.2009 11:55| autor: Regina Rothová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist