Makový jáhelník

Ingredience: 150 g jáhel + 750 ml vody110 g mletého máku30 g mixovaných rozinek30-40 g sušeného sojového nápoje30 g medu k oslazení2 vejce (žloutky oddělíme od bílků)2 lžíce oleješpetka mletého hřebíčku2 kapky aroma do pečení sušené švestky a oloupané mandle na ozdobutrochu mořské soli Popis přípravy: Odvážené množství jáhel před vlastní přípravou třikrát spaříme, t.j. zalijeme vařící […]

Ingredience:

150 g jáhel + 750 ml vody
110 g mletého máku
30 g mixovaných rozinek
30-40 g sušeného sojového nápoje
30 g medu k oslazení
2 vejce (žloutky oddělíme od bílků)
2 lžíce oleje
špetka mletého hřebíčku
2 kapky aroma do pečení
sušené švestky a oloupané mandle na ozdobu
trochu mořské soli

Popis přípravy:

Odvážené množství jáhel před vlastní přípravou třikrát spaříme, t.j. zalijeme vařící vodou a následně vždy rychle scedíme přes sítko. Tím odstraníme případnou zoxidovanou vrstvu, která může působit hořkost zrníček. Po posledním spaření jáhly vyklepneme do hrnce, zalijeme 750 ml studené vody a dáme se špetkou soli vařit do měkka. Vaříme asi 20 minut a pak je za míchání dobře odpaříme.V teplé jahelné kaši rozpustíme sušené sojové mléko, rozmícháme mletý mák, olej a necháme chladnout. Do dosti prochladlé kaše přidáme žloutky, rozmixované rozinky, koření a ovoníme aromatem. Z bílků se špetkou soli, zde bez jakéhokoliv přídavku studené vody, ušleháme tuhý sníh, který vpravíme opatrně a rovnoměrně do těsta. Dortovou formu po obvodu vymastíme olejem a papírem na pečení vyložíme pouze dno. Do takto připravené formy přemístíme sněhem nakypřené těsto, uhladíme a povrch ozdobíme dle své fantazie sušenými švestkami a mandlemi apod. Koláč vkládáme do mírně vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě kolem 180°C celkem 60–70 minut. Po upečení necháme moučník vychladnout a před podáváním ozdobíme.Podáváme nejlépe s obilnou kávou.

Zdroj: www.jimebio.cz

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist