Steak wagyu s omáčkou Béarnaise a strouhanou bramborovou plackou

Příprava 30 minut + 20 min vaření a pečení * Rozpis na 4 porce  Ingredience: 4 steaky wagyu 600/650 g brambor sůl, čerstvě mletý pepř, muškátový oříšek rostlinný olej Omáčka Béarnaise: 4 co nejčerstvější žloutky 250 g másla 4 cl bílého octa 4 cl bílého vína 40 g šalotek, oloupaných a nakrájených 1 lžíce estragonu, omytého a nakrájeného […]

Příprava 30 minut + 20 min vaření a pečení * Rozpis na 4 porce


 Ingredience:

  • 4 steaky wagyu
  • 600/650 g brambor
  • sůl, čerstvě mletý pepř, muškátový oříšek
  • rostlinný olej

Omáčka Béarnaise:

  • 4 co nejčerstvější žloutky
  • 250 g másla
  • 4 cl bílého octa
  • 4 cl bílého vína
  • 40 g šalotek, oloupaných a nakrájených
  • 1 lžíce estragonu, omytého a nakrájeného
  • 1 lžíce kerblíku, omytého a nakrájeného
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

Strouhaná bramborová placka:

  • Brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Rukama je jemně promačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu. Ochuťte solí, pepřem a případně i muškátovým oříškem.
  • V pánvi rozpalte olej. Vytvarujte krásnou bramborovou placku, kterou na středním plameni osmahněte, dokud lehce nezhnědne. Placku otočte. Pokračujte ve smažení a pravidelně placku obracejte. Udržujte ji v teple.

Omáčka Béarnaise:

  • Přepusťte máslo (rozpusťte jej a opatrně odeberte bílou pěnu, která vyplave na povrch; světle žluté rozpuštěné máslo pak nalijte do jiné nádoby bez bílých zbytků mléka, které zůstanou vespod – nechte si pouze světle žluté rozpuštěné máslo).
  • Do hrnce vložte šalotky, ocet, víno a pepř. Varem redukujte téměř do sucha. Přilijte 10 cl vody a opět redukujte. Nechte vychladnout.
  • Přidejte žloutky a jednu lžíci studené vody. Na velmi mírném plameni za stálého šlehání zahřívejte, dokud se žloutky nezačnou srážet a nezískají jemnou a nadýchanou konzistenci. Odstavte z tepla.
  • Nepřestávejte šlehat a postupně přidávejte máslo (jako při šlehání majonézy). Přidejte sůl. Přidejte nasekané bylinky.

Na závěr:

  • Osmažte steaky v trošce silně rozpáleného oleje. Obraťte je. Až budou dostatečně propečené, přidejte oříšek másla a smažte další minutu, během níž steaky otočte, aby získaly pěkný povrch z obou stran.
  • Steaky podávejte se strouhanou bramborovou plackou a omáčkou v dobře vypadajícím omáčníku.

TIP ŠÉFKUCHAŘE: Pro vytvarování jednotlivých placek použijte vykrajovací formičky. Zevnitř je vytřete olejem a položte na pánev. Pak formičku vyplňte strouhanými bramborami. Před sejmutím formičky smažte pár minut z obou stran. 

Zdroj: Tefal CeramicControl

Více o tématu: vaření

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist