Svačinky, kterým školáci neodolají: Připravte jim pokémony nebo Bagel Steak sendvič

Připravit dítěti do školy svačinu, kterou s nadšením sní, není mnohdy vůbec snadné. Chce to zkrátka trochu kreativity. Vyzkoušejte následující tipy, kterým vaše dítko určitě neodolá.

Cuketovo-jablečné muffiny

  • 150 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 80 g rozpuštěného rostlinného tuku
  • 200 g kyšky
  • 320 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 100 g najemno nastrouhané oloupané cukety
  • 100 g nahrubo nastrouhaných jablek
  • 70 g jablek nakrájených na malé kostičky

Těsto si připravte v robotu. Ušlehejte společně rozpuštěný tuk, vejce a cukr. Do hladké, krémovité směsi přidejte kyšku a opět umíchejte dohladka. Mouku smíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva. Cuketu oloupejte, nastrouhejte najemno. Jablka nastrouhejte nahrubo a část nakrájejte na kostičky. Všechny tyto suroviny přimíchejte do tekuté části těsta. Těsto naplňte do papírových košíčků v pečicí formě na muffiny. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C 35 minut.

Kuřecí sendvič s avokádem (1 porce)

  • 1c.png100 g kuřecích prsou (1 řízek)
  • 2 cherry rajčátka
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce oleje
  • ½ avokáda
  • 1 lžíce light majonézy
  • 2 plátky celozrnného chleba

Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a restujeme na rozehřátém oleji asi 2 minuty. Přidáme cherry rajčátka a restujeme další 2 minuty. Avokádo oloupeme, rozpůlíme, odstraníme pecku a nakrájíme na plátky. Celozrnný chleba nasucho opečeme v toustovači. Oba plátky chleba potřeme majonézou, poklademe plátky avokáda, kuřecím masem a ozdobíme opečenými cherry rajčátky.

Tip: Potřete avokádo šťávou z limetky. Dodá výbornou chuť a avokádo si zachová barvu.

Bagel Steak sendvič (1 porce)

  • 1b.png1 bagel
  • 120 g hovězího flank steaku
  • sůl, pepř
  • snítka rozmarýnu
  • 1 lžíce oleje
  • salátová okurka (škrabkou na zeleninu vytvoříme plátky)
  • kolečka rajčete
  • kadeřavý salát
  • 1 lžíce light majonézy
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 malá lžička dijonské hořčice

Maso osolíme, opepříme, posypeme nasekaným rozmarýnem a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran do karamelové barvy. Vyjmeme z pánve a necháme na teplém místě cca 5 minut odpočinout. Mezitím rozkrojíme bagel, pomažeme majonézou, poklademe salátem, plátky rajčat, potřeme hořčicí. Maso nakrájíme přes vlákno na tenké plátky a rozprostřeme na bagel se zeleninou. Potřeme kečupem, naaranžujeme plátky okurky a přiklopíme horním dílem.

Sušenky pokémon

  • 1d.png100 g rostlinného tuku
  • 1 vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • žluté potravinářské barvivo
  • červená a černá potravinářská fixa
  • modré lentilky

Měkký tuk smícháme s vejcem a cukrem. Mouku promícháme s práškem do pečiva. Obě části těsta promícháme a vypracujeme těsto. To rozdělíme na dvě části. Jednu necháme neobarvenou a druhou část obarvíme žlutou barvou. Obě barvy těsta dáme na hodinu odpočinout do lednice. Těsto rozválíme a sklenicí vykrajujeme kolečka. Žlutá kolečka necháme jen tak, do světlých vtlačíme do středu modrou lentilku. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 170 °C 10 minut. Kolečka necháme vychladnout na mřížce. Úplně studené sušenky dozdobíme ve stylu pokémonů.

Čtěte také:

Olivové žemle

  • 1e.png20 g (půl balíčku) čerstvého droždí
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 250 ml vlažné vody
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce olivového oleje + další 2 na potření
  • 70 g černých oliv bez pecek
  • pár větviček čerstvého oregana (příp. 2 lžíce sušeného)

Droždí rozdrobte do mísy, posypte moučkovým cukrem a počkejte, až se rozteče (cca 2–3 minuty). Přimíchejte 100 g mouky a 200 ml vlažné vody. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě cca 15 minut odležet, než vyběhne kvásek. Mezitím si posekejte olivy na menší kousky a oregano stáhněte z větviček (máte-li čerstvé). Poté přimíchejte sůl, zbytek mouky a vody, olivový olej, vypracujte hladké těsto a nechte hodinu kynout. Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozpalte na 220 °C. Těsto vyklopte na pomoučený vál, vytvořte z něj válec a ten si rozdělte na 16 kousků. Z každého kousku těsta udělejte kuličku, dejte ji na plech, a když máte na plechu všechny, nechte je ještě 15 minut kynout. Vykynuté žemle potřete olivovým olejem a pečte zhruba 25 minut dozlatova.

Olivové žemle můžete plnit různými druhy náplní, pokud z nich chcete připravit třeba svačinu na výlet nebo do školy. Konzervativcům budou chutnat plněné šunkou a sýrem, milovníci italských chutí je mohou naplnit třeba sušenými rajčaty, kapary a mozzarellou.

Ovocná smetana s vločkovým krokantem

  • 1f.pngbanán, oloupaný a nakrájený na kolečka
  • hroznové víno (nebo jiný druh ovoce podle chuti a sezony), očištěné a nakrájené
  • 500 ml kysané smetany
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 7 lžic ovesných vloček
  • 1 lžička mletého zázvoru

Nejdříve začněte posypem. Na pánvi rozpusťte máslo, nasypte do něj cukr, přidejte ovesné vločky a zázvor, promíchejte a nechte vločky zkaramelizovat. Hotové jsou, když mají středně hnědou barvu, jsou křupavé a mají oříškovou chuť. Nechte je vychladnout na složené papírové utěrce, aby se vysušily a zachovaly si křupavost. Ovoce promíchejte se smetanou a medem, rozdělte do pohárů, zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat v chladničce. Ráno ovocnou směs posypte křupavou směsí vloček, nádobu uzavřete víčkem a svačinu máte na světě.

Tip: Šance na to, že dítě spořádá připravenou svačinu, se zvyšuje, pokud mu zakoupíte obal na svačinu dle jeho výběru – ať už s jeho oblíbeným superhrdinou, roztomilým zvířátkem, pokémonem či Mimoni. 

Nezapomeňte na pitný režim

Nedostatek tekutin způsobuje u dětí únavu a nepozornost, proto bychom neměli zapomínat na jejich pitný režim. Nejlepší je samozřejmě čistá pramenitá voda, ale znáte děti. Raději mají různé ovocné nápoje, které ovšem většinou obsahují hodně cukru. Jak z toho ven? Nabídněte jim jemně perlivou vodu s příchutí ovoce. Chutnat jim bude například Toma Nádech ve variantě Citron a Máta, Dobrá voda Lesní jahoda, Korunní Malinovka nebo Hanácká kyselka Pomeranč.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist