Zdravé svačinky pro školáky

I v příštím školním roce budou naše školáky lákat automaty plné slazených nápojů a čokoládových tyčinek, a tak je na nás rodičích připravit svým dětem takové svačinky, které jim budou chutnat a zároveň pro ně budou zdravé.

Co je vhodné dětem ke svačině připravit, radí Margit Slimáková, odborná garantka programu Skutečně zdravá škola. „Pokud dítě kvalitně snídá a chodí každý den do jídelny na oběd, pak mu ke svačině stačí například pár kousků ovoce. Průzkumy ale ukazují, že stále velké procento dětí doma nesnídá. Pro tyto děti je pak vyvážené jídlo během svačinové přestávky důležité nejen pro zdraví a energii, ale i pro chování a školní výsledky.“

Co školákovi ke svačině nabídnout?

„Vhodné je jakékoliv kváskové pečivo, které ani nelze vyrobit nekvalitně, s máslem, sýrem, vejcem nebo třeba luštěninovou pomazánkou a kouskem zeleniny. Takovou svačinu můžete střídat třeba s ovocnými nebo zeleninovými saláty, kašemi nebo domácími dezerty s chia semínky. Nezapomínejte také na nápoje, aby dítě nebylo odkázáno na sladké limonády z automatu. Úplně nejvhodnějším nápojem je čistá voda nebo neslazené čaje. Nejvíce dětem chutnají ty ze sušeného ovoce a šípků nebo rakytníku a bylinkových směsí s ovocem,“ radí Margit Slimáková. Nedoporučuje naopak jakékoliv dietní potraviny, umělá sladidla, vysoce průmyslově upravované potraviny včetně margarínů, trans tuky, izolovanou vlákninu, zbytečná aditiva, jako jsou umělé příchuti anebo barviva a mnohé konzervanty.

Zdravé svačinky, které si děti zamilují

Vyzkoušet můžete následující recepty od Ing. Jany Lukešové ze společnosti Bazalka s.r.o. a výživové poradkyně Zdeňky Kollárikové.

Jablečné muffiny

profimedia-0198873291-1101x619.jpg

Ingredience:

300 g jablek
120 g jáhlové mouky
130 g bezlepkových ovesných vloček
10 g psyllia
150 g mandlového mléka
1 vejce
50 g medu
20 g rozinek
20 g vlašských ořechů
6 g kypřicího prášku
skořice

Jablka omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Do mísy nasypeme jáhlovou mouku, ovesné vločky a psyllium. Do směsi přidáme mandlové mléko, jedno vejce, nasekané vlašské ořechy a rozinky. Dosladíme medem, „ovoníme“ lžičkou skořice a pak už všechny ingredience důkladně promícháme.

Jakmile nám vznikne jednolité (trochu tekutější) těsto, přidáme do něj kypřicí prášek, přisypeme nakrájená jablka a ještě jednou vše promícháme. Těstem naplníme papírové košíčky, dáme do trouby, a pečeme na 180 °C zhruba pětadvacet minut. (Recept poskytla Škola zdravého vaření.)

Čtěte také:

Pohanková směs s hruškami (25 g porce – 4 porce)

Ingredience:

Pohanka 60 g – pohanku spaříme, propláchneme a ve 160 ml vody uvaříme doměkka
Ghí nebo olej 1 lžíce
Rozinky 2 lžíce
Mandle nebo vlašské ořechy 2 lžíce – nasekat
Hrušky 2 kusy – oloupat a nakrájet na kousky
Špetka soli
Špetka mletého hřebíčku
Špetka skořice
Med 1 lžíce – podle potřeby

Nejprve rozehřejeme hrnec. Přidáme ghí a na něm orestujeme oříšky a rozinky. Přidáme hrušky, osolíme a dusíme doměkka. Ochutíme špetkou skořice a mletého hřebíčku. Nakonec vmícháme uvařenou pohanku a necháme prohřát.

Mrkvový salát do krabičky (100 g porce – 5 porcí)

Ingredience:

Mrkev 5 ks
Olivový olej 2 lžíce
Balzamikový ocet 2 lžíce
Tymián 1 lžička
Sůl

Mrkev nastrouháme nahrubo, přidáme olej, balzamikový ocet, sůl a tymián. Vše promícháme a necháme asi 1 hodinu proležet v lednici.

Kuskus s meruňkami (5 porcí)

profimedia-0092306553-1101x619.jpg

Ingredience:

Kuskus 1 hrnek
Voda 3,5 hrnku
Sušené meruňky 50 g – nakrájených
Rozinky 50 g
Kokos 50 g
Hořká čokoláda strouhaná na posypání

Meruňky a rozinky namočíme na 10 minut do vody. Vodu pak slijeme, přisypeme kuskus, kokos, zalijeme vodou a uvedeme do varu. Vaříme na mírném plameni cca 5 minut a 10 minut necháme dojít v uzavřené nádobě. Pak hmotu rozdělíme do pohárků. Necháme vychladnout. Sypeme hořkou čokoládou.


Foto ilustrační: Profimedia

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist