Na sushi raději zapomeňte aneb Co je v těhotenství bezpečné

Víte, jakých jídel byste se měla během těhotenství vyvarovat? Syrové maso nebo alkohol jsou asi jasné. Ale co sushi nebo třeba bylinkové čaje? Můžeme je v těhotenství?

salmon-gc4afd6111_1920-1100x618.jpg Zdroj: Pixabay.com

Během těhotenství je na místě jíst zdravě. Je ale také potřeba hlídat si, co jím. Některé věci jsou totiž pro těhotnou ženu nevhodné. Mohly by ulížit jí i nenarozenému miminku.

Co bylinkové čaje, ty mohu?

Záleží na tom, jaký bylinkový čaj máte na mysli. Gynekologové bylinky obecně v těhotenství nedoporučují, a to právě z toho důvodu, že hodně je jich nevhodných.

Zkuste se tedy vyhnout bylinkovým čajům alespoň v prvním trimestru. Rozhodně se vyvarujte bylinek, které ovlivňují stahy hladkého svalstva, a urologickým čajům. Nevydržíte-li bez čaje, zajděte do lékárny pro čaj pro těhotné nebo si udělejte čaj z maliníku, který prý pomáhá při porodu.

Škodí mi voda z vodovodního kohoutku?

Samozřejmě neškodí. Voda z vodovodu je naprosto nezávadná. Některé ženy ale dávají přednost balené.

Smím jíst ryby?

Ryby vám těhotenství dodají mnoho vitamínů a minerálů, které potřebujete. Obsahují totiž omega-3 mastné kyseliny, a ty jsou prospěšné pro vývoj mozku vašeho děťátka. Zapomenout ale musíme na lahůdky, které neprošly tepelnou úpravou. Mezi ně patří také sushi či tatarák z lososa.

Někteří odborníci však ryby nedoporučují kvůli kontaminaci některými nebezpečnými látkami. Znečištění moří a řek již dnes bývá v některých oblastech značné a ryby, jejichž konzumace normálnímu člověku nevadí, mohou poškodit plod. Naštěstí těch, které mohou být kontaminovány, není tolik.

Výhody, které plynou pro těhotnou z konzumace ryb, daleko převažují rizika, která zde mohou být.

Pro vyšší kontaminace škodlivými látkami se ale například nedoporučuje konzumovat tuňáka, makrelu, mečouna či maso žraločí.

Čtěte dále:

Škodí mi čokoláda, když je v ní kofein?

Neškodí. Nikdy jí asi nesníte takové množství, aby to vám či miminku mohlo uškodit. Spíše vám po větším konzumaci bude špatně.

Můžu jíst pálivá jídla?

Pálivá jídla nejsou pro matku ani pro plod škodlivá. Ostrá jídla však zhoršují či vyvolávají pálení žáhy, které těhotné trápí i tak, takže se jim většina žen vyhýbá.

Nevadí ráno šálek kávy?

Ranní šálek je v pořádku. Neměla byste denně ale vypít více než dva (a i to je dost). Příliš mnoho kofeinu způsobuje menší zásobení placenty krví, plod poté nemá dostatek kyslíku a živin.

Smím držet dietu?

Nesmíte. Ublíží to jak vám, tak miminku. V těhotenství přibere průměrná žena asi 12 kg, což není zase tak moc při představě, že převážnou část z toho tvoří miminko, plodová voda, zvětšená děloha a prsa. Váš čistý váhový přírůstek nebude tak markantní. Ale i přesto je velice důležitý. Potřebujete zesílit, abyste po porodu byla schopna dát děťátku to nejlepší, tedy mateřské mléko. Kalorie potřebujete jak vy, tak vaše miminko. Omezováním stravy a dietami pouze riskujete správný vývoj plodu. Proto nehubněte. Příroda ví, proč při těhotenství přibíráme.

Je bezpečné jíst plísňové sýry?

Odborníci měkké a plísňové sýry v těhotenství nedoporučují. Společně se syrovým masem, paštikami či syrovými rybami hrozí u nich totiž riziko nákazy listeriózou.

Ta může způsobit potrat či narození mrtvého plodu. Tato nákaza se v České republice sice nedávno objevila, ale od té doby již zjištěna znovu nebyla. I přesto, že jsou tyto sýry výborným zdrojem vápníku, se jim zkuste vyhnout.

20.12.2022 4:43 | autor: Michaela Mazancová | zdroj: Článek byl napsán ve spolupráci se specialitkou na výživu.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist