Několik tipů, jak se stravovat v těhotenství

Každá nastávající maminka stravou v těhotenství zajišťuje výživu nejen pro sebe, ale i pro své dítě. Jak na to?

strava-v-tehotenstvi-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

MUDr. Josef Jonáš, praktikující řízenou a kontrolovanou detoxikaci, uvádí:

„Určitě není správný všeobecně rozšířený názor, že má žena v těhotenství jíst podle chuti a nemá se ohlížet doleva ani doprava. Už nadměrné kilogramy, které v těhotenství přibere, ukazují, že její strava nebyla správná. Za přiměřený se pokládá váhový přírůstek do patnácti kilogramů.

V průběhu těhotenství by tedy neměl být zvyšován kalorický příjem, maximálně se může v poslední části těhotenství lehce zvýšit množství potravy, ale skutečně jen lehce, a ne příliš významně. Tuk, který v takovém případě u těhotných vzniká, se pak těžko shazuje a obezita, jež po těhotenství zůstává, bývá pro ženu riziková.“

Kyselina listová je základ

Velmi důležitým vitaminem je kyselina listová jako prevence vývojových vad, především rozštěpů páteře. Je nezbytná pro tvorbu DNA, má vliv také na krvetvorbu a na prevenci některých nervových onemocnění.

Lze ji doplňovat celozrnnými obilninami, brokolicí, špenátem, ořechy a některými luštěninami. Protože vařením se ničí, je potřeba ji konzumovat ve formě čerstvé, nevařené zeleniny, jako je třeba polníček, brokolice atd.

Kyselina listová je obsažena také v játrech (která někteří odborníci v těhotenství nedoporučují), stejně jako železo, které nalezneme i v másle, kuřecím mase a rybách (např. pstruh), v menším množství ve špenátu, čočce, olivovém oleji, ořechách či bramborech.

Tělo potřebuje dostatek zinku

Dalším prvkem, který je na místě v těhotenství hlídat, je zinek. Ten je důležitý pro kvalitní fungování imunity. Jako všechny látky tohoto typu se i zinek nachází ve velkém množství v játrech, dále také v celozrnných obilninách, tvrdých sýrech či kuřatech. Větší množství zinku obsahují dýňová semínka.

Sója, ve které zinek také najdeme, zároveň obsahuje (stejně jako mák i jiná semínka) látku, která omezuje jeho vstřebávání. Proto je třeba tyto doplňkové zdroje užívat s největší opatrností.

Vliv omega-3 mastných kyselin

Velmi příznivě působí na vývoj mozku omega-3 mastné kyseliny, a to jak ve smyslu duševní kvality, tak i ve smyslu pohybové kvality.

„Velmi dobrým zdrojem jodu, zinku a omega kyselin jsou sardinky, a tak bych se určitě nebránil tomu, dát si v těhotenství jednou či spíše dvakrát týdně krabičku sardinek,“ doplňuje MUDr. Jonáš.

Význam vápníků je nepopiratelný

Všeobecně je doporučováno konzumovat v těhotenství nejméně půl litru mléka denně. Lepším zdrojem vápníku však bývají kysané mléčné výrobky, případně sardinky, olivový olej či celozrnné obiloviny (pozor ale na pšenici, protože bílkovina obsažená v pšenici – gliadin – může mít velmi negativní vliv na lidský organismus).

Čtěte také:

Doporučení, jak se stravovat v těhotenství

  • Je lepší jíst po menších porcích několikrát denně. Kromě alergizujících a jinak poškozujících potravin je vhodné vyhýbat se také těm, které nadýmají a mohou způsobovat střevní dysbiózu i nepříjemné pocity vzhledem ke zmenšujícímu se prostoru v dutině břišní.
  • Vyhýbejte se smaženým či grilovaným pokrmům, protože obsahují karcinogenní látky a zatěžují organismus. Pozor je třeba si dát také na potraviny, které způsobují pálení žáhy.
  • Hlídat si dostatečný příjem neslazených tekutin by v těhotenství mělo být samozřejmé. Větší množství kávy nebo čaje se v období gravidity nedoporučuje. Není vhodné pít vodu z kohoutku, protože ta může obsahovat hormony a jiné chemické látky používané lidmi. Vhodný je i zelený čaj, čaj roibos nebo džusy, nejlépe z „necitrusového“ ovoce. S bylinnými čaji je třeba nakládat v těhotenství velmi opatrně.
  • Naprosto nevhodné jsou masové konzervy, sterilovaná zelenina a uzeniny. Naopak je velmi vhodné soustředit se na biopotraviny, protože konzervanty, barviva, stabilizátory atd. jsou pro těhotnou ženu několikanásobně nebezpečnější než pro ostatní lidi.
  • Nutné je vyhýbat se syrovým rybám a syrovému masu vůbec, a to včetně např. kyselých ryb, které také nejsou upravovány tepelně.
  • Rizikové je i pití nepasterizovaného mléka od krav, které neznáme, nebo nepasterizovaného kozího mléka. Takové mléko může obsahovat různé původce infekcí, např. borelie.
15.7.2024 4:25 | autor: Redakce Babywebu | zdroj: článek Strava a těhotenství, Joalis info – Bulletin informační a celostní medicíny, MUDr. Josef Jonáš, MUDr. Josef Jonáš praktikuje metodu kontrolované a řízené detoxikace CIC. Více se o tomto způsobu detoxikace dozvíte na www.eccklub.cz., najdete na www.joalis.cz

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist