Jak na zácpu v těhotenství?

Není to zrovna populární konverzační téma, ale skutečnost je taková, že přibližně každá druhá těhotná žena se potýká zácpou. Obtížnější vyprazdňování znepříjemňuje těhulce život a kromě toho způsobuje vznik, případně zhoršení potíží s hemoroidy. Asi s námi budete souhlasit, že není o co stát. Jenže co s tím? A proč vůbec zácpa v těhotenství vzniká?

Proč dochází k zácpě? 

Hormony, které se v těhotenství v těle matky vytvářejí a které mají za úkol uvolnit svalstvo dělohy, uvolňují také svalstvo střev a tím jejich pohyb zpomalují. Zpomaleným pohybem se ze stravy vstřebává více vody a stolice je proto hutnější než obvykle. Rostoucí děloha navíc stlačuje střeva a konečník a tím se také vyprazdňování zpomaluje.

Co můžete dělat

Především zapomeňte na projímadla, ta jsou skutečně až úplně posledním řešením, když vše ostatní selže a zácpa způsobuje větší než malé potíže. A pokud by snad na ně došlo, rozhodně ponechte jejich výběr a dávkování na lékaři. 

Tři „P“ proti zácpě

Zjednodušeně se dá říci, že prevencí vzniku zácpy je dostatečné pití, pohyb a vhodně zvolené potraviny s vyšším obsahem vlákniny.

Pití

Je důležité dbát na pitný režim. Těhotná žena by měla denně vypít minimálně 1,5 litru tekutin, lépe 2 litry. Ale pozor, kakao, černá káva a černý čaj zácpu podporují. Naopak léčebně působí odvar z lněného semene, který připravíte tak, že 5 minut povaříte 1 lžíci semen v půl litru vody a scedíte. Nápoj je vynikající lék na střeva, odstraňuje zácpu, zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesů a podporuje činnost střevní mikroflóry. 

Ráno je dobré nalačno vypít vlažný heřmánkový či mátový čaj nebo hrneček kefíru. Snídaně je pro střeva signálem k započetí práce. Zdravou snídani připravíte z jogurtu s živými kulturami, nejlépe nízkotučného, do kterého přidáte po jedné lžíci ovesných vloček a lněných semínek. Je výživná a ochrání před zácpou. Práci střev také stimuluje nalačno vypitá sklenice teplé vody se šťávou z poloviny citronu nebo s lžící jablečného octa. Podle chuti můžete přidat lžičku medu. 

Pohyb

Přiměřený pohyb je důležitý nejen jako prevence vzniku zácpy, ale obecně. Není zapotřebí mnoho cvičit, stačí chodit na procházky nebo provádět některé jednoduché cviky z jógy. Přečtěte si více O pohybu a cvičení vhodném pro těhulky.

Čtěte také:

Potraviny

Pravidelná denní konzumace potravin se zvýšeným obsahem vlákniny zajišťuje stolici 1 až 2krát denně, je tedy vynikající prevencí v boji proti zácpě. Nejbohatším zdrojem vlákniny je ovoce a zelenina, celozrnné potraviny, neloupaná rýže, pohanka, oves, ořechy a semínka. Bohatým zdrojem vlákniny jsou také luštěniny, které někdy v naší stravě opomíjíme. Vhodné jsou i některé prostředky vyrobené z přírodní vlákniny, například indické psyllium. Doma připravené pečivo a moučníky s obsahem alespoň 50 % celozrnné mouky vás také dokážou uchránit před zácpou. 

Zelenina, zejména pak rajčata a okurky mají mírný projímavý účinek a zlepšují peristaltiku střev. V jídelníčku by neměly chybět osvěžující zeleninové saláty. 

Proti zácpě působí i kysané zelí. Projímavý účinek má šťáva z kysaného zelí nebo lák z kyselých okurek

Jablka při zácpě „ředí“ stolici, napomáhají peristaltice střev a rychlejšímu vylučování nestrávených zbytků potravy. Dvě jablka denně, pokud možno neloupaná, jsou proti zácpě velmi účinná.

Hroznové víno je dobrý přírodní prostředek s projímavým efektem. Při chronické zácpě se doporučuje užívat pokud možno denně alespoň 200 g hroznového vína. Doporučuji před konzumací hroznové víno opláchnout ve vodní lázni s prostředkem Vegiwash (lze koupit v prodejnách zdravé výživy), který pomáhá odstranit pesticidy, parafiny a nečistoty. 

Trávení podpoří a zácpu pomáhají odstranit i další druhy ovoce – třešně, jahody, meruňky, pomeranče a borůvky. Účinný je i meloun. 

Za jeden z nejlepších přirozených projímavých prostředků se považují fíky. Lisované nebo sušené plody je nejlepší užívat ráno nalačno, můžete je i přes noc namočit do vody. Obdobný účinek mají i datle. 

Staletá zkušenost učí, že výborným lékem proti zácpě jsou švestky. Zkuste ráno na lačný žaludek jíst sušené švestky, které jste si připravily opláchnutím a namočením ve vodě přes noc. Stejně působí švestkový kompot. 

Denně snězte lžičku melasy. 

Na závěr jednoduchá rada: 

Jezte pomalu, důkladně žvýkejte a často polykejte. Čím lépe se strava zpracuje už v ústech a v žaludku, tím snáze pak střeva pracují.

16.3.2017 1:27| autor: Jarmila Mandžuková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist