Nošení v šátku – ano či ne?

Pro dítě je v nejranějším období nejdůležitější vazba na matku. Kvalita rané komunikace a jistota její přítomnosti je pro duševní vývoj směrodatná. Dětem se nošení na těle rodiče nepochybně líbí. A jaké výhody to přináší rodičům?

Pozitivní přínos pro rodiče:

  1. Mobilita a bezbariérovost – matka se cítí nezávislejší, není odkázána na pomoc kolemjdoucích. Dostane se téměř všude, kam potřebuje (úřady, obchody s úzkými uličkami či zákazem vstupu s kočárkem, na schody, do autobusu).
  2. Volné ruce – s plačícím dítětem v náručí nemůže žena udělat všechnu práci, kterou potřebuje. V šátku se dítě uklidní a práce jde pak od ruky. Pokud dítě již chodí, nemusí vláčet kočár pro případ, že by se unavilo a chtělo spát.
  3. Minimalizace sociální izolace – žena se může zapojovat do společenského dění. V některých zemích chodí matky po šestinedělí do zaměstnání a svou ratolest si nosí v šátku s sebou. Jediným omezením je, že si musí najít čas vždy, když dítě potřebuje nakojit nebo přebalit.
  4. Setrvání u svých koníčků – s miminkem v šátku se dají podnikat pěší túry, výlety do přírody, navštěvovat výstavy, galerie, cukrárny a mnohá další místa, kde si maminka s miminkem odpočine. Hlavní pravidlo je nepřecenit své síly, abychom neohrozili zdraví dítěte.

Nošení v šátku má i svá také negativa:

Komplikace z neznalosti správné techniky úvazů – úvaz musí být dostatečně těsný, aby dítě bylo co nejblíže k těžišti matky. Pokud tomu tak není, brzy se ozvou bolesti zad a únava. Ztrácí se také jistota v konání, protože matka cítí, že se dítěti nedaří nejlépe. K nošení dítěte v šátku je potřeba vybudovat potřebnou kondici – tedy začít hned a dítě nosit pravidelně. Matka si nemá kam odložit věci, které musí nosit na svých bedrech spolu s dítětem.

Specifika ročních období:

V létě se matka i dítě nadměrně potí a v zimě jsou nepříjemné přechody z vytopených prostor ven do mrazu. V mokru a blátě lze jen obtížně šátek při vázání venku nezašpinit.

Kam bez šátku

S šátkem raději nechodit tam, kde není kam dítě odložit, na oběd do restaurace, do čítárny v knihovně, ke kadeřníkovi apod. V takových případech je vhodnější použít kočárek.
Nošením se rodiče učí dotýkat se dítěte, hladit ho a reagovat na každý jeho projev. Kolik lidí se dnes nedokáže s přítelem, kamarádem, ba ani s rodiči obejmout, protože se to nikde nenaučili? Šátek tedy pomáhá budovat citové vztahy od nejútlejšího věku.

13.5.2010 5:03 | autor: Kateřina Neubauerová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist