Co jíst a nejíst při kojení? Základem je vyvážená strava

Jezte, co je zdravé, jezte, co vám chutná a nedělá vám potíže. Pestrá strava s přiměřeným podílem zeleniny, luštěnin a ovoce prospěje vám i vašemu dítěti.

7-shutterstock_721044310-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Mléko není nezbytné

Jestli špatně trávíte mléko, nepřemáhejte se pitím velkých objemů. Obsah vápníku ve vašem mléce se stejně nezvýší. Již neplatí ani doporučení vyvarovat se preventivně nejčastějším alergenům (mléko, ořechy, ryby, vejce), abyste nezatěžovala organizmus kojeného dítěte, které mohlo zdědit vlohu k alergiím od rodičů nebo sourozenců. Vyvarujte se jen potravinám, na které jste sama alergická.

Příjem energie

Příjem energie a živin musí být vyrovnaný. Nadbytečný příjem energie nevede ke zvýšené tvorbě mléka, ale spíše ženu zatěžuje zdravotními riziky z nadváhy a obezity.

Bílkovin přijímá žena v našich podmínkách většinou nadbytek. Přitom nižší příjem kvalitu a množství mléka spíše neovlivní. Z tuků by měla kojící žena upřednostňovat rostlinné oleje před živočišnými a rybí tuk. Vhodný je olej olivový, lněný, řepkový.

Vitamíny, minerály

Železo, potřebné pro tvorbu červených krvinek, se nejlépe vstřebává z masa. Z rostlinné potravy, mléčných výrobků a vajec se vstřebá železa méně.

Jód je stopový prvek, nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy a jejím prostřednictvím pro růst dítěte a jeho psychomotorický vývoj. Zdrojem jódu jsou mořské ryby, mořské řasy a jodovaná sůl, některé minerální vody a jódem obohacené potraviny.

Organizmus těhotné a kojící ženy má vyšší spotřebu jódu a tak bývá vhodné doplnit ho buď z přírodních zdrojů, nebo formou tablet obsahujících jód v dávce, kterou doporučí ošetřující lékař.

Mléko a mléčné výrobky jsou pro matku základním a dostatečným zdrojem vápníku. Jeho obsah v mateřském mléce není ale přímo závislý na příjmu v potravě. Při relativním nedostatku se vápník uvolňuje ze zásob v kostech a později se opět do zásob uloží.

Čtěte také:

Dostatek zeleniny a čerstvého ovoce zajistí přiměřené množství vitamínů, zejména vitamínu C, který mimo jiné podporuje obranyschopnost organismu. Denní dávka vitamínu C pro kojící ženu je obsažena v jednom velkém pomeranči nebo ve 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, v 1 grepu nebo v 1 paprice.

Multivitamíny a jiné výživové doplňky nejsou nutné. O jejich užívání se poraďte s lékařem.

Nadýmavé potraviny

V prvních týdnech kojení a pokud miminko trpí nadýmáním zkuste omezit nadýmavé potraviny. Potíže typicky způsobuje zelí, luštěniny, košťáloviny, ale třeba také čerstvé pečivo a kynuté koláče. Jakmile se situace uklidní zkuste je postupně po troškách do jídelníčku zařazovat.

Kořeněná jídla

Výrazné koření ve větším množství, pálivé papričky a exotické chutě mohou způsobit komplikace v kojení. Opět je lepší vynechat je především v prvních týdnech kojení.

Tepelně neupravené maso a ryby

Pokud kojíte, je lepší vynechat z jídelníčku tatarák i sushi. Jejich konzumace přináší vyšší rizoko nákazy bakteriemi, které způsobují nepříjemné onemocnění.

Za jak dlouho ztratím nadbytečná kila?

V prvních měsících při výlučném kojení dochází k postupnému návratu k původní tělesné váze matky. Optimální je stav, kdy hmotnost klesá pomalu, 0,5 – 1 kg za měsíc. Rychlá ztráta váhy není dobrá pro tvorbu mléka. Při rychlém hubnutí se navíc uvolňují látky, uložené v tělesném tuku a dostanou-li se do mléka ve větším množství, mohou negativně ovlivnit jeho kvalitu.

21.5.2024 5:32 | autor: MUDr. Martin Gregora | zdroj: Odborným garantem článku je MUDr. Martin Gregora.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist