Lze stravou ovlivnit kvalitu a množství mateřského mléka?

Kvalitu mateřského mléka ženy v šestinedělí řeší velmi často. Bude pro miminko dostatečně výživné? A nebude ho málo? Pokud si tyto otázky kladete i vy, pak vězte, že každá maminka produkuje mléko specifické pro své miminko, které plně uspokojí jeho veškeré potřeby. Zapomeňte na nesprávný, leč hojně používaný výraz „slabé“ mléko, normálně se stravujte a o kvalitu ani množství mateřského mléka se strachovat nemusíte.

Mateřské mléko je pro miminko tou nejlepší potravou s nenahraditelnou výživovou hodnotou, o tom netřeba diskutovat.

Již od narození miminko potřebuje výživné látky, které mu dodají energii. A tu čerpá z bílkovin, sacharidů a také tuků, které jsou v mateřském mléce obsaženy. Mateřské mléko je také zdrojem cenných aminokyselin (AMK), vitaminů a minerálů.

Množství ve 100 ml mateřského mléka
cukr (laktóza) 7,20 g
bílkoviny 1,30 g
tuky 4,10 g
vápník Ca 34 mg
magnézium Mg 3 mg
sodík Na 14 mg
kalium K 58 mg
železo Fe 0,07 mg
zinek Zn 0,28 mg
fosfor P 14 mg
chlor Cl 42 mg

„Řídké“ mléko neznamená nekvalitní

Mlezivo (kolostrum) je první mléko, které se tvoří po porodu a je hustější a žlutější než zralé mléko, které se začne tvořit později. Bělavá barva a řidší konzistence zralého mléka však není známkou toho, že by bylo mléko nekvalitní. Jeho kvalita je 100% a zcela vyhovuje požadavkům rostoucího dítěte. Jenže právě kvůli „řídkému“ vzhledu mnohdy maminky zralé mléko nesprávně považují za méně výživné a své miminko začnou přikrmovat. Je to jeden z nejčastějších důvodů předčasného ukončení kojení.

Strava a její vliv na množství mateřského mléka

To, kolik mléka tělo ženy vytvoří, stravou příliš neovlivníme – není to závislé na energetickém příjmu. Pro náš organismus je zkrátka produkce mateřského mléka nejvyšší prioritou – je tak sám nastaven. Nebudete-li přijímat dostatek vhodných potravin a tekutin, nesníží se produkce mléka, ale odrazí se to na vašem těle. Pouze v případě, kdy kojící žena přijímá extrémně malé množství potravin a tekutin, může být produkce mateřského mléka snížená.

To ale neznamená, že by kojící žena měla jíst za dva a pít několik litrů tekutin denně. Za sníženou tvorbou mléka obvykle stojí stres, špatná technika kojení nebo příliš krátká doba kojení. Je potřeba odstranit tyto problémy, porcí jídla navíc se to nevyřeší.

Čtěte také:

Strava a její vliv na složení mateřského mléka

Množství mateřského mléka stravou neovlivníte, ale jeho složení ano. Podle toho, co jíte, může množství některých minerálních látek, vitaminů, mastných kyselin a jódu v mateřském mléce kolísat. Proto je potřeba tyto prvky denně dodávat stravou.

Jídelníček kojící ženy

Je důležité si uvědomit, že prostřednictvím mateřského mléka žena přichází o určité množství energie a bílkovin. Je proto doporučeno, aby zvýšila svůj denní energetický příjem (o přibližně 500 kcal) a také přísun bílkovin (přibližně o 20 gramů). Zapomínat by neměla ani na příjem vitaminů, vápníku, železa a kyseliny listové. Není však potřeba je užívat formou tablet, mnohem lepší je zařadit do jídelníčku dostatek čerstvé zeleniny a ovoce.

Jelikož je mateřské mléko z největší části tvořeno vodou, žena tak přichází i o značné množství tekutin. Dodržování pitného režimu je proto velmi důležité.

Pokud jste vegetariánka nebo veganka a nejste si se složením svého jídelníčku jistá, poraďte se s odborníkem na výživu. Poradí vám, jak správně zkombinovat jednotlivé složky potravy tak, aby vašemu miminku nic nechybělo.

2.8.2018 12:45 | autor: Petra Frajová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist