Dieta v době kojení

V době kojení stoupají nároky na metabolismus ženy. Energetický výdej se zvyšuje přibližně o 2000 až 2500 kJ. Zároveň se na tvorbu mateřského mléka spotřebovává z organismu ženy mnoho živin, především bílkovin, tuků a minerálů, jako je vápník, železo, zinek a jiné prvky. Kvalita a množství stravy kojící ženy ovlivňují nejen zdraví matky, ale především zdraví dítěte.

Zásoby živin závisejí nejen na současném, ale i předchozím příjmu potravy. Pokud jste v době těhotenství držela dietu či trpěla zvracením a nechutenstvím, je pravděpodobné, že zásoby živin ve vašem těle budou nedostatečné a v době kojení bude nutný vyšší příjem živin. 

Když schází…

Pokud období vašeho těhotenství probíhalo bez nezdravých výživových výkyvů, pak ani krátkodobý nedostatečný příjem živin nemusí vaše zdraví a zdraví vašeho dítěte ovlivnit. Nutný je především pravidelný příjem těch živin, které se neukládají do zásoby. Jsou to některé bílkoviny, vitamíny skupiny B a C a některé minerály, například sodík, draslík či chlor. Naopak tuky, sacharidy, vitamíny skupiny A, D, E, železo, zinek a vápník nedostatečný příjem živin hned tak neovlivní a jejich koncentrace v mateřském mléce neklesá. Některé živiny, jako jsou bílkoviny, kyselina listová, vitamín D, vápník, železo, zinek a měď musí být vždy v mateřském mléku zachovány a při nezdravém způsobu stravování jsou tyto živiny vyplavovány na úkor zdravotních rizik matky.

Matka je nejčastěji ohrožena spalováním svaloviny, budoucí osteoporózou a nedostatkem vitamínů. Tvorba mléka je nedostatečná.

Když je matka nedostatečně vyživována, je dítě ohroženo chudým mlékem, tedy mlékem, které nemá dostatečnou energetickou hodnotu, neobsahuje dostatečné množství protilátek, bílkovin, vitamínů a minerálů. Protože v prvním roce výrazně rostou a zrají orgány včetně mozku, je dítě ohroženo nejen ve svém fyzickém, ale i psychickém vývoji.

Na co si tedy dát pozor?

  •  Zvyšte příjem kilojoulů v době kojení o cca 2000 kJ na den.
  •  Zvyšte příjem bílkovin ve stravě o 15g na den. Například žena, která váží 70 kg, by měla jíst přibližně 85g bílkovin za den.
  •  Myslete na kvalitní zastoupení tuků, volte olivový či řepkový olej, vyhněte se nadměrnému příjmu živočišných tuků a transmastných kyselin z margarínů či ze sladkého tučného pečiva. Volte dostatek ryb, které obsahují omega mastné kyseliny, které jsou našemu zdraví prospěšné.
  •  Snažte se jíst dostatek mléčných výrobků a různých druhů semínek tak, abyste měli dostatečný přísun vápníku a zinku. Vhodnými potravinami jsou polotučné či nízkotučné mléko, kysané mléčné výrobky, syrovátka, podmáslí, nízkotučné krémové či tvrdé sýry a netučný tvaroh. Myslete na to, že vápník snižuje vstřebávání železa v organismu, proto konzumujte maso, vejce, zeleninu a mléčné výrobky odděleně.
  •  Ovoce a zeleninu jezte 5 x denně. Většina ovoce je dobrým zdrojem vitamínu C, žluté a oranžové ovoce je též zdrojem beta karotenu, draslíku a pektinu.
  •  Pečivo konzumujte nejlépe celozrnné 3x denně. Celozrnné pečivo je bohaté na vitamíny skupiny B, minerály a vlákninu. Vhodné je volit grahamové pečivo, dalamánek či žitný chléb, müsli. Vyhněte se sušenkám, tučným sladkým buchtám, koláčům a knedlíkům.
  •  Vyhněte se kávě, tedy příjmu kofeinu a nadbytečnému příjmu alkoholu. Kofein je ale též kromě kávy obsažen v čaji a kolových nápojích. Při matčině konzumaci je vylučován do mateřského mléka. Vysoký příjem kofeinu může způsobit u kojence neklid, podrážděnost a poruchy spánku. Konzumace kávy se doporučuje maximálně 2 až 3x za den. Nadměrná konzumace alkoholu má přímý vliv na psychický vývoj dítěte, což se může aktuálně projevit poruchami spánku a neklidem. Konzumaci alkoholu je nejlépe zcela vyloučit, jinak se doporučuje pouze 1 sklenička za den.

Ohrožuje odmítání masa a mléčných výrobků vývoj dítěte?

  • Veganství
    Veganka je žena, která nekonzumuje žádné živočišné výrobky a jejíž strava je výhradně rostlinného původu. U dětí matek na makrobiotické stravě byly
    zaznamenány známky podvýživy, opoždění růstu a psychomotorického vývoje.
  • Vegetariánství
    Vegatariánka je žena, která konzumuje převážně rostlinnou stravu a odmítá stravu živočišnou včetně vajec a mléčných výrobků. Ale i děti žen, které konzumují mléčné výrobky, jsou ohroženy nedostatečným příjmem vápníku, železa a vitamínu B12 z mateřského mléka.
2.3.2009 11:46 | autor: Erika Matějková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist