Proč se platí za přítomnost partnera u porodu?

DOTAZ TÝDNE Zajímalo by mě, proč se v některých našich porodnicích platí za přítomnost otce u porodu, a v jiných ne? Je to z nějakého zákona? A kdo určuje výši částky, kterou porodnice požaduje? Například moje kamarádka rodila v na severu Čech, kde po ní nic nechtěli, ale já budu za nedlouho rodit v Praze a tady se všude za přítomnost partnera u porodu platí, pokud vím.

Babyweb odpovídá:

V rozhovoru publikovaném na Babywebu prohlásila jedna ze zakladatelek České asociace dul a laktační poradkyně Miloslava Kramná, že vybírání poplatku za přítomnost blízké osoby u porodu v českých porodnicích považuje za nehoráznost, která nikde v zahraničí neexistuje.

Jak na to, aby byl partner u porodu pomocí a nikoli přítěží.

„Vstupné“ otce či jiné blízké osoby, která doprovází rodící ženu na porodní sál, není stanoveno žádným zákonem ani vyhláškou. Je čistě na každé porodnici, zda a v jaké výši částku za přítomnost blízké osoby u porodu vybírá, každá nemocnice se řídí svými vnitřními směrnicemi. Platí se ovšem ve většině českých porodnic a výše poplatku se pohybuje od 200 do 1 000 korun. Pokud je otci umožněna přítomnost u porodu císařským řezem (jen v některých porodnicích), pak je částka ještě o dost vyšší, a to až 3 000 korun.

Proč je poplatek vybírán?

Můžete se setkat s argumentací, že jde o náklady spojené s přítomností otce či jiné blízké osoby u porodu, tj. zapůjčení pláště, přezutí a pokrývky hlavy, případně bývá přítomnost blízké osoby u porodu považována za nadstandardní (tj. placenou) službu. V některých porodnicích, kde poplatek za přítomnost otce nevybírají, zpoplatňují zapůjčení pláště za minimální cenu (50 až 100 Kč). V jiných porodnicích zase poplatek nevybírají, ale účast otce u porodu může být podmíněna absolvováním placeného předporodního kurzu. V několika málo porodnicích, kde si poplatek za osobu blízkou u porodu neúčtují, můžete ovšem narazit na to, že možnost přítomnosti otce u porodu je omezena aktuálním počtem rodících žen, tedy porodnice negarantuje, že zrovna ve vašem případě se partner na porodní sál dostane.

Čtěte také: Otec u porodu – radost, nebo komplikace?

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist