Zarelaxujte si ještě dnes

Dokážete se někdy spontánně uvolnit? Jako děti jsme to uměli všichni. Je dobré si to čas od času připomenout. Naše tělo to ocení.

Častým průvodcem našich dnů je stres. Působí v těle napětí, které se projevuje poklesem teploty kůže a zvýšením svalového napětí.

Všechny svaly v živém těle mají určité základní klidové napětí. To různě kolísá, nejnižší je ve spánku. V tu dobu se šíří útlum i po kůře mozkové a „vypíná se“ proud nervových vzruchů přicházející ze svalů. Ve dne má vlnovitý průběh v závislosti na psychickém stavu, intenzitě a charakteru pracovního zatížení.

Zbytečný stres

Obecně platí, že nižší a střední svalové napětí znamená obvykle dobrý zdravotní stav a dobrou trénovanost. Naopak chronický stav zvýšeného svalového napětí může vést k psychosomatickým onemocněním a k zatížení vnitřních orgánů.

Příčinou stresu a zvýšeného napětí mohou být také naše postoje k životu, lidem, práci. Někdy přikládáme určitým životním situacím a problémům zbytečně velkou důležitost, necháváme se jimi dlouhodobě stresovat a naše celkové napětí (tělesné i duševní) stoupá a přetrvává.

Co je normální?

Často si toto zvýšené napětí ani neuvědomujeme a považujeme je za normální stav. Abychom se cítili dobře a předcházeli nemocem, musíme se učit relaxovat a zbavovat se stresu i napětí.

Význam relaxace je dalekosáhlý a přesahuje značně péči o naši tělesnou schránku. I když někdy hovoříme zvlášť o relaxaci tělesné a relaxaci duševní, ve většině případů je oddělit nelze.

Napětí

Neměl by nás překvapit ani fakt, že většina léků, které se používají ke zmírnění duševního napětí (například úzkostných stavů a jiných problémů psychické sféry), působí tím, že uvolňuje svalstvo. Každý z nás občas prožívá chvíle nebo i celá období, kdy je v napětí. K tomu, abychom v životě obstáli, aktivaci i napětí a dokonce i mírný stres potřebujeme. Nebylo by tedy moudré se těchto adaptačních podnětů úplně zbavovat. Je však nemyslitelné, že bychom mohli prožít plný a hodnotný život ve stavu trvalého napětí nebo naopak ve stavu hluboké relaxace.

Relaxace

Relaxace a aktivace se musí střídat. Například bezprostředně po silné pohybové aktivitě je snížena vnímavost na vlivy vnějšího prostředí – to je důvod k dobré relaxaci a regeneračním pochodům, které by měly následovat. A schopnost dobré relaxace je opět předpokladem pro dobrý výkon. Je zde přímá souvislost.

Proto v práci a také ve sportu dosahuje úspěchu pouze ten, kdo ovládne umění relaxace. Bez nadsázky můžeme říci, že relaxace je základem a podmínkou veškeré životní aktivity.

Ti, kdo jsou schopni celkového uvolnění, bez problému usínají a dobře spí, lépe překonávají stresové tlaky a snáze nabývají pocitu životní pohody. Dokážete-li relaxovat v pravou chvíli, jste výkonnější, méně unavitelní a lépe odoláváte psychosomatickým chorobám. Důvodů je jistě víc než dost, proč relaxaci věnovat pozornost. 

 

9.2.2010 9:17 | autor: Kateřina Kmentová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist