Denisa v 17. tt – Moje stravování v těhotenství aneb Co by se v těhotenství mělo, a naopak nemělo jíst

Těhotenství je velmi zodpovědné období. Už totiž nezáleží pouze na nás samotných, ale je třeba myslet i na to, že za nějakých 9 měsíců přivedeme na svět nového tvorečka, který je na nás závislý už od samotného početí. Ženské tělo je od přírody naprogramované a uzpůsobené k tomu, abychom v našem těle celých těch devět měsíců nosily a vyživovaly novou lidskou bytost. Není to úžasné? Tomu já říkám zodpovědnost. Naše tělo už nepatří pouze nám, ale je domovem dalšího spolubydlícího. Malého, nevinného, bezbranného. A je to jen na nás, jak se mu u nás bude bydlet, jsme jeho hostitelem a je potřeba se o něj postarat a dát mu vše potřebné. To, co můžeme během těhotenství do určité míry dost ovlivnit, je to, jak se budeme stravovat. Už totiž nevyživujeme pouze naše tělo, ale vyživujeme tím i to malé miminko.

tehulka-live-fotka-denisa-upravena-1100x618.jpg Celá galerie 40 Zdroj: archiv blogerky

Vyvážená strava v těhotenství je velmi podstatná, přestože bývá obzvlášť v prvním trimestru velmi náročné ji dodržovat. Co si budeme povídat, minimálně první tři měsíce jsme rády, že jsme rády, a tak dáme často zavděk Coca-Cole se sušenkami. Jak se nám ale udělá lépe, je už dobré se nad naším jídelníčkem trošku zamyslet.

I já v okamžiku, kdy jsem na počuraném papírku objevila ty dvě nejkrásnější čárky na světě, jsem usedla k počítači a začala hledat, co tedy v tom těhotenství mám, a naopak nemám jíst. Musím říct, že mě i docela překvapilo, kolik potravin je „zapovězených“. Googlila jsem jako divá. Hned, jak jsem chtěla něco pozřít, zadala jsem si nejprve danou potravinu do vyhledávače a hltala často neodborné rady ostatních.

Do přílišného pitvání toho, co se nesmí jíst, protože může údajně dojít snad až ke smrti (to berte s nadsázkou), se ale doporučuji moc nepouštět. Stanete se tím stejně jako já na začátku posedlé a budete mít pocit, že nemůžete jíst nic. Já jsem si takhle například dala v restauraci burger s majonézou a pak jsem celý den přemýšlela nad tím, jestli jsem si to raději neměla dát bez té majonézy, která by mohla obsahovat třeba salmonelu. Možná jsem si měla dát jen housku se zeleninou. Vlastně možná, že ani ta zelenina není nejlepší nápad, co když je špatně umytá a já z ní dostanu listeriózu. No začalo mi vážně hrabat.

Sushi?

Podobně jsem šílela třeba i se sushi. Po třech týdnech nevolností jsem konečně dostala na něco chuť a bylo to právě sushi. Věděla jsem, že syrová ryba není v těhotenství dobrou volbou, i když i to by se zrovna u sushi možná dalo vyvrátit, raději jsem si však objednala sushi s avokádem, které miluju a můžu ho jíst furt. No ale co ta mořská řasa? Byla jsem z těch všech článků a diskuzí na netu tak zblblá, že jsem se chvíli domnívala, že mořská řasa je ryba! Chápete to? Pak jsem si teda uvědomila, že je to vlastně zelenina (je to zelenina?). Jenže to ještě nebylo všechno. Posléze jsem totiž z jedné diskuze zjistila, že mořská řasa údajné obsahuje až příliš jódu, který prý také není pro vyvíjející se plod ideální. Snažila jsem se tedy o mořské řase sehnat více informací, kterých bylo pomálu. Mezitím jsem samozřejmě na to sushi skoro přestala mít chuť.

Nicméně, mořské řasy se nebojte, asi není dobré se jí cpát od rána do večera, ale na druhou stranu je to jedna z nejvýživnějších a na vitaminy nejbohatších potravin, kterou do sebe můžete dostat. Dokonce je i doporučováno výživovými poradci začlenit mořskou řasu do jídelníčku těhotných. A pokud se vám zrovna nezamlouvá představa čerstvé mořské řasy ve vašem pokrmu, můžete si pořídit kapsle obsahující tuto superpotravinu a vesele je polykat.

Jaké koření?

Nemile mě ale překvapilo hlavně zjištění, že už bych neměla jíst moje milované oregano a spoustu dalších bylinek, kterými ráda kořením své pokrmy. Zrovna zmíněné oregano údajně blokuje hormon progesteronmůže způsobit potrat. Já si ho byla zvyklá dávat snad do všeho, jak mám teď teda žít bez oregana? Stejné je to třeba i s bazalkou, majoránkou, rozmarýnem, mátou a dalšími bylinkami. Opět jsem to na začátku dost řešila a přemýšlela nad tím, zda mám i nadále jíst mé oblíbené pesto, které obsahuje bazalku.

Nakonec jsem z jídelníčku, co se týče koření, vyřadila pouze to oregano, které je jako jediná bylina opravdu uvedená jako pro těhotné nevhodná. Ostatní bylinky se v omezeném množství používat můžou, a tak nadále kořením majoránkou i bazalkou a zatím žiju a to mrně v břiše snad také nemá žádné námitky.

Co ano a co ne?

V těhotenství by se obecně měl zvýšit příjem ovoce a zeleniny, nicméně i tady je třeba se mít malinko na pozoru. Takový celerpetržel totiž překrvují dělohumohou tak v rané fázi těhotenství způsobit potrat. Nejsem odborník, tak všechno, co zde píši, berte s rezervou a udělejte si vždy vlastní názor, myslím si ale, že v malém množství snad neuškodí ani ten celer s petrželí. Vždyť je to zelenina, kterou běžně dáváme do polévek. Zajímalo by mě, zda to tenkrát naše maminky a babičky tak řešily. Opět jsem v prvním trimestru petržel a celer ze strachu raději vyloučila, teď už to ale tolik neřeším a dám si i tu polévku od tchýně s mraženou zeleninou obsahující jak jinak než celer s petrželí.

Pozor bychom si údajně měly dát i na ořechy. Pár článků říká, že konzumace ořechů v těhotenství zvyšuje riziko atopických ekzémů a alergií u dítěte. Další články pak ale tvrdí přesný opak. A pak čemu věřit. Osobně zdraví prospěšné ořechy jím bez omezení, tak snad jsem svému malému nějak nezavařila.

A jak jsem na tom s masem? Osobně nejsem zrovna masožravý typ člověka. Už jako malá holka jsem skutečně nesnášela hovězí a vepřové, jakmile jsem ho dala do pusy, probudil se ve mně dávivý efekt. Jelikož jsem ale maso jíst musela (tenkrát ještě v ČR nebylo velké povědomí o vegetariánské stravě) a na talíři jsem ho měla často, vyřešila jsem to většinou tak, že jsem maso nenápadně ukrývala do kapes a pak jej buď někde vyhodila, nebo dala psovi. Případně, když se mi to nepodařilo před rodiči takto ukrýt, jsem ho aspoň hned bez rozkousání zapila vodou, abych nemusela cítit tu chuť.

V dospělosti jsem už jedla pouze drůbež a ryby, nicméně jsem vždy dala přednost rostlinné stravě, a tak už jsem ve výsledku maso téměř nejedla. Zlom nastal někdy před dvěma lety, kdy jsem se rozhodla pro vegetariánskou stravu. A maso mi rozhodně nechybělo a ani teď necítím, že by jej moje tělo vyžadovalo. Jelikož ale nejsem odborník na výživu a nemůžu si tak být jistá, jestli se stravuji zcela správně, přestože se snažím, rozhodla jsem se v období těhotenství začlenit zpět do jídelníčku alespoň ty ryby a drůbež.

Mám zkrátka strach, aby mi něco nechybělo, i když jsem přesvědčená o tom, že i v těhotenství se dá stravovat vegetariánsky a správně. Osobně jsem ale spíš líná na to si zjišťovat, jaké všechny náhrady za masitou stravu si doma připravovat. A zrovna v těhotenství si chci být jistá, že do sebe dostanu všechny důležité živiny. Z tohoto důvodu si čistě alibisticky sem tam to maso dám. Musím ale uznat, že u toho dost trpím, maso mi v těhotenství začalo smrdět ještě víc než dříve, a navíc mi nedělá moc dobře na trávení. Holt jsem zvyklá jíst spíše lehce a maso trávení úplně neprospívá. Domnívám se, že to malé nejspíš také nebude holdovat masité stravě a já ho do toho určitě nebudu nutit.

V těhotenství je třeba si dát pozor zejména na maso syrové a nedovařené. To samé platí i pro vejce. Jako těhotné jsme totiž mnohem více náchylné k bakteriálním onemocněním jako je salmonelóza, listerióza a další, které můžou poškodit plodv tom horším případě i způsobit potrat. Raději bych si tedy v tomto období odpustila například takový tatarák, který spousta lidí miluje. U některých ryb je navíc ještě nebezpečím velký obsah rtuti. Rtuť je obsažena například v rybách, jako je candát, okoun mořský, tuňák, makrela, mořská štika, mečoun, ústřice a platýs.

Další kapitolou jsou mléčné výrobky, které jsou v těhotenství důležité pro svůj bohatý obsah vápníku, jódu, zinku a vitaminů A, D a B. V těhotenství se nedoporučuje jíst plísňové sýry, jako je hermelín, camembert atd. Obecně je ale důležité, aby byly sýry vyráběné z pasterovaného mléka, kde nehrozí nákaza bakteriemi, jako je například výše zmíněná listerie nebo salmonela. Proto by měl být i plísňový sýr v pohodě, pokud je vyrobený z pasterovaného mléka. Sýry a mléčné výrobky obecně miluji a jím je pořád, vždy si jen pro jistotu zkontroluji, zda jsou skutečně z pasterovaného mléka. Plísňové sýry spíše nejím, jako jediným ze skupiny sýrů jim příliš neholduji, asi bych se jich ale v těhotenství tolik nebála. Myslím si, že se z nich, a ostatně ze spousty dalších potravin, dělá zbytečný strašák.

Do svého těhotenského jídelníčku v hojné míře začleňuji také například avokádo, které je bohaté na minerály a zdraví prospěšné tuky. Miluji také kysané zelí, které je bohaté na vitamin C a další vitaminy. Jako náhradu za maso často používám tofu, které obsahuje rostlinné bílkoviny. Dost bílkovin také najdete v luštěninách, takový čočkový dhál je mňamka. A co teprve mák? Takové makové smoothie s banánem je fakt pecka.

Těch jídel, co se dá v těhotenství jíst a jsou zdraví prospěšné, je spousta a dá se o nich psát hodiny. Článek by byl ale skoro tak dlouhý jako rozmotaný toaletní papír, a tak tady tímto můj výčet toho, co jím, končí. Některé další informace, jako třeba zda (ne)používám syntetické vitaminy, se dozvíte z přiloženého videa.

Tak si jej užijte a já se opět těším za týden

Denisa


Denisa je ve 17. týdnu těhotenství. Chcete vědět, co se v tomto týdnu děje s vaším tělem?

26.3.2019 8:25

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist