Jak si vybrat správnou pánev?

Jste kuchařský začátečník a pořizujete si nádobí do svého prvního bytu, nebo vyváříte pro velkou rodinu? Poradíme vám pár typů, jak si vybrat správně nádobí do kuchyně. Stačí jen si ujasnit, co potřebujete, co chcete a kolik vám stojí za to do kuchyně investovat.

Nejprve si ujasněte jak často, pro koho a kolik lidí budete vařit. Pokud jste single nebo jen s partnerem či partnerkou, bude vám stačit jen základní nádobí, menší hrnce i pánve.

Máte-li rodinu, vaříte hodně a každý den potřebujete již vyšší řadu nádobí. Nebojte se utratit o trochu více, neboť o něco větší investice do nákupu se vyplatí, protože takové nádobí vám vydrží mnohem déle. Zároveň potřebujete i větší rozmanitost velikostí i tvarů: Při častém vaření oceníte nejen běžnou pánev na smažení, ale třeba i WOK, pánev na palačinky, grilovací pánev na ryby a steaky, nebo hlubokou sauté pánev s poklicí na omáčky.

A jste-li gurmán, který vaří pro potěšení a vždy očekává ten nejlepší výsledek – potom sáhněte po nejvyšší řadě, která vyhoví všem vašim náročným požadavkům.

Tip redakce: Tefal Talent – nádobí s titanovým povrchem pro náročné kuchaře

Jde to i bez tuku

Chcete-li vařit zdravě, zvolte pánev s nepřilnavým povrchem PTFE. Taková pánev vám umožní vařit bez tuku, nebo jen s minimálním množstvím, aniž by se jídlo na pánev přichytilo. Kvalitní pánve mívají navíc Thermo-SpotTM, který oznámí, kdy je pánev zahřátá na správnou teplotu kolem 180oC. Díky tomu nebudete jídlo zbytečně přepalovat, bude zdravější a zachová si více vitamínů i přirozených chutí a vůní.

Nádobí ke sporáku

Abyste si nádobí nezničili nesprávným používáním, je třeba se ujistit, že je vhodné pro váš typ sporáku. Jak to zjistíte? Podívejte se na obal pánve, pro jaký typ ohřevu je určena. Ikony ohřevu zároveň napoví, zda se jedná o pánev základní (jen pro plyn), střední (pro plyn a sklokeramickou desku), nebo pánev nejvyšší pro všechny druhy ohřevů včetně těch nejmodernějších – indukční desky.

K oblíbeným kuchyňským mýtům patří, že pánve s nepřilnavým povrchem nejsou vhodné na moderní indukční sporáky. Omyl. Zda je pánev vhodná na určitý druh ohřev určuje dno pánve, ne její vnitřní povrch. Informujte se u výrobce, ve specializovaném obchodě nebo přímo na obalu pánve zda se hodí na váš sporák.

Kolik do pánve investovat?

Jako obvykle platí, že za kvalitu je potřeba si připlatit. Nemusí to být ale tak hrozné a určitě se vyplatí na začátku investovat do značkových výrobků. Moderní pánve s nejnovějšími technologiemi až 6ti vrstev nepřilnavého povrchu obohaceného safírem či titanem si udrží dlouhotrvající nepřilnavost, ať už pro sklokeramickou desku nebo indukci.

Jak o nádobí pečovat?

Už dávno neplatí, že nepřilnavé povrchy nelze umývat v myčce. Současné povrchy jsou natolik odolné a zároveň netečné k čisticím prostředkům, že je lze bez obav vkládat do myčky. Podívejte se na obal výrobku, zda lze pánev umývat v myčce a jak o ni dále pečovat. Je to velmi jednoduché.

Také pokaždé neplatí, že nepřilnavé povrchy nejsou odolné proti poškození. Naopak. Nejnovější povrchy s tvrdou minerální bází obohacené safírem či dokonce titanem jsou odolné i proti používání kovového kuchyňského náčiní a zachovávají si nepřekonatelnou nepřilnavost po delší dobu než jiné pánve.

Foto: archiv firmy Tefal

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist