Recepty z biopotravin, recepty pro zdraví

Recepty z biopotravin, recepty pro zdraví.

Salát z kuskusu

Potřebujete:

  • 400g mrkve
  • 350g cukety
  • 400g lilku
  • 100g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 500ml zeleninového vývaru
  • 2 špetky šafránu (nebo lžička kurkumy)
  • lístek máty peprné
  • svazek hladké petržele
  • lžička kayenského pepře
  • 5 lžic oleje
  • 2 svitky skořice
  • 350g kuskusu
  • 80g rozinek
  • 200g nízkotučného jogurtu
  • lžička mleté skořice
  • 2 lžičky sladké papriky

Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cukety omyjeme, nakrájíme na 2 cm silná kolečka a osolíme. Lilky rozkrojíme na čtvrtky a ty nakrájíme na plátky (Doporučuje se posypat je solí, aby se z lilku dostala nahořklá šťáva). Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme. 

Zeleninový vývar přivedeme k varu se šafránem a kayenským pepřem. Petržel a mátu omyjeme, otrháme od stonků a jemně nasekáme. 

Tři lžíce oleje rozehřejeme na pánvi. Lilky a cukety osušíme a postupně po částech dobře opečeme na rozpáleném oleji. Lilky vyndáme z oleje a na horkém oleji opékáme asi minutu česnek, cibuli a celou skořici.

Na pánev přidáme kuskus a krátce opečeme. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme rozinky a nádobu přikryjeme poklicí. Snížíme teplotu a kuskus dusíme při střední teplotě 15 minut.

Do jogurtu přidáme mátu, sůl, skořici a mletou papriku a dobře promícháme. Do směsi vmícháme dřevěnou lžící kuskus, zbývající olej a petržel a salát upravíme na talíř. K salátu podáváme jogurtovou omáčku.

Nákyp ze zelené špaldy

Potřebujete:

Na nákyp:

  • 100g másla
  • lžíce oleje
  • 200g zelené špaldy
  • 750ml zeleninového vývaru
  • svazek jarních cibulek
  • 250g rajčat
  • 3vejce
  • 200g strouhané goudy
  • 80g šrotu ze zelené špaldy
  • lžíce sekané pažitky
  • lžíce sekané petržele
  • sůl
  • pepř
  • špetku muškátového květu
  • tuk na formu

Na omáčku:

  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce olivového oleje
  • sklenice rajčatového pyré (800g)
  • 3 lžíce strouhaného parmezánu
  • sůl
  • pepř
  • lžíce cukru
  • 3 lžíce balzaminkového octa

Na nákyp rozehřejeme v hrnci lžíci másla a oleje. Na tuku opečeme špaldu, zalijeme vývarem a necháme asi padesát minut bobtnat.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké kroužky. Rajčata očistíme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Vejce rozklepneme a bílky oddělíme od žloutků. Goudu, šrot, zbývající máslo, vaječné žloutky, čtvrtky rajčat a bylinky smícháme se špaldou, osolíme a okořeníme pepřem a muškátovým květem. Z bílků ušleháme pevný sníh a opatrně ho vmícháme do směsi. Těsto přendáme do hranaté formy a pečeme v troubě při 200 stupních asi 40 minut.

Na omáčku oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. 

Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Cibuli a česnek opečeme na oleji. Přidáme rajčata a povaříme asi 10 minut.

Omáčku propasírujeme sítem. Vmícháme parmezán a omáčku ochutíme solí, pepřem, cukrem a balzaminkovým octem.

Špaldový nákyp vyklopíme, nakrájíme na řezy a podáváme s rajčatovou omáčkou.

Ječná polévka se zeleninou

Potřebujete:

  • 1 cibuli
  • čtvrt bulvy celeru
  • 2 mrkve, 1 stonek pórku
  • 4 listy kapusty
  • 3 brambory
  • lžíce másla
  • 50g ječného šrotu
  • sůl
  • špetka pepře
  • 1 žloutek
  • 125g smetany
  • sekaná pažitka

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Kostky cibule podusíme na horkém zpěněném másle až zesklovatí a pak přidáme zbylou zeleninu s ječmenem. Vše zalijeme 1500 ml vody. Přidáme koření a při mírné teplotě zvolna vaříme půl hodiny.

Polévku zahustíme žloutkem a smetanou, posypeme pažitkou.

Jáhlíkovy slané placky

Potřebujete:

  • 200g jáhel
  • 1 cibule
  • 1 menší mrkev
  • sůl
  • olej
  • 3 lžíce namočených ovesných vloček
  • olej na smažení

Jáhly uvaříme na kaši (1 díl jáhel, 2 díly vody) a necháme vychladnout. Nakrájíme cibuli najemno a osmažíme dozlatova. Smícháme jáhly, cibuli a nastrouhanou mrkev. Nakonec přidáme ovesné vločky tak, aby se hmota dobře spojila. Mokrýma rukama tvarujeme placičky, které osmažíme na trošce oleje nebo upečeme v troubě dozlatova.

Palačinky královny Pohanky

Potřebujete:

  • 300g pohankové mouky
  • 600 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce moučkového cukru nebo medu
  • zavařeninu (doporučujeme Zwergenwiese)
  • sekané ořechy

Mouku, olej, cukr a sůl rozmícháme v mléce na hladké těsto. Přidáme vejce a necháme 15 minut odstát. Teflonovou pánev pokapeme olejem, nalijeme na ni těsto a osmažíme po obou stranách. Ještě teplé potřeme zavařeninou, posypeme sekanými ořechy, stočíme a klademe na talíře. Těsně před podáním můžeme dozdobit šlehačkou a posypat kakaem nebo skořicí.

Pomazánka prababičky Cizrnky

Potřebujete:

  • 200g cizrny
  • 2-3 lžíce sezamové omáčky tahini
  • olivový olej
  • stroužek česneku
  • sůl

Cizrnu namočíme přes noc v dostatečném množství vody. Další den uvaříme doměkka, pozor – solíme až na konci varu. Nevyvařenou vodu slijeme do šálku. Vychladlou cizrnu mixujeme za stálého přilévání vody na hladkou hmotu.

Ochutíme prolisovaným česnekem, olivovým olejem a sezamovou omáčkou tahini. Pomazánka se hodí na celozrnné pečivo nebo crackery. Můžeme dozdobit nasekanou zelenou pažitkou nebo „hoblinkami“ z mrkve. Čerstvý česnek posiluje imunitu. Pokud nemají vaše děti rády česnek, můžete ho nahradit najemno nasekaným pórkem.

Losos na tampický způsob

Potřebujete:

  • 4 plátky lososa (á 200g)
  • šťávu z 1 limetky
  • sůl
  • pepř
  • 3 červené papriky
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce bylinkového másla
  • 250ml zeleninového vývaru
  • 1 špetku římského kmínu
  • 1 bagetu s bylinkovým máslem (hotový výrobek)

Lososa osušíme a pokapeme limetkovou šťávou. Osolíme posypeme pepřem.

Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Papriky rozpůlíme, zbavíme semínek, omyjeme, položíme řeznou plochou na plech a v troubě grilujeme asi 20-30 minut.

Cibuli a česnek oloupeme, drobně nasekáme a na polovině bylinkového másla podusíme doměkka. Papriky necháme vychladnout, stáhneme slupky, papriky nakrájíme na proužky a přidáme k cibuli a česneku. Zalijeme zeleninovým vývarem a pod pokličkou necháme 5 minut mírně vařit.

Směs rozmačkáme a vaříme dalších 5 minut. Osolíme, posypeme pepřem a římským kmínem.

V troubě opečeme bagetu. Rybu grilujeme po obou stranách asi 6 minut a potíráme ji máslem.

Lososa podáváme s omáčkou a s opečenou bagetou.

Kokosová rýže s jahodami a ovesnými vločkami

Potřebujete:

  • 65g rýže basmati
  • 200ml kokosového mléka
  • 2 lžíce instančních ovesných vloček
  • lžíce třtinového cukru
  • kůra a šťáva z poloviny limetky
  • 250g jahod
  • 30ml citronové šťávy
  • lžíce javorového sirupu
  • 50g ovesných vloček
  • lžička medu

Rýži, kokosové mléko, instanční ovesné vločky, cukr, šťávu a kůru z limetky dáme do hrnce a přivedeme k varu. Hořák vypneme a rýži necháme asi 20 minut bobtnat. Směs několikrát promícháme.

Mezitím očistíme jahody, omyjeme je a rozkrojíme. Citronovou šťávu smícháme s javorovým sirupem. Přidáme polovinu jahod a necháme odležet. Druhou polovinu jahod rozmačkáme a dáme stranou.

Na suché pánvi orestujeme ovesné vločky a osladíme je medem. Vychlazenou rýži plníme do šálků, jemně ji stlačíme a vyklopíme. Kolem rýže rozdělíme jahodové pyré, kousky jahod a orestované vločky.

20.4.2009 5:42| autor: Kateřina Bártová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist