Jak uchovat plody podzimu na zimu? Usušte je

Už naše babičky sušily a uchovávaly ovoce, které sklidily na zahradě. Věděly, že v zimě se sušené plody jako zdroj vitaminů budou hodit. A kromě toho sušené ovoce báječně chutná. Nachystejte si i vy svou zásobu energie pro posílení organismu. Řekneme vám, jak na to.

Sušení jako způsob konzervování potravin je osvědčená metoda, jak si podzimní ovocnou úrodu zachovat, aniž bychom přišli o její chuť a cenné vitaminy. Navíc je to jedna z mála úprav, kdy se k ovoci nepřidává žádný cukr. To je dobrá zpráva zvláště pro ty, kteří si musí jeho hladinu v těle hlídat ze zdravotních důvodů. Při sušení v ovoci zůstává vláknina, proto stačí zobnout si pár kousků a bude vám to stačit na celý večer.

Možná si říkáte, proč se vůbec zaobírat sušením, když dnes už se dá sušené ovoce pohodlně koupit v každém supermarketu. Jenže toto sušené ovoce je ve většině případů proslazované a na rozdíl od sušení na způsob křížal obsahuje spoustu rafinovaného cukru. Není nad to sklidit si vlastní úrodu, zpracovat ji a následně si ji vychutnat během dlouhých zimních večerů.

Jaké ovoce sušit?

Vhodné jsou zejména jablka, hrušky, švestky, meruňky, broskve a višně. Při sušení poklesne obsah vody v ovoci o 70 %, plody se tím stávají trvanlivými a přitom zůstávají zdravými. Ať už sušíme jakékoli ovoce, vždy platí, že bychom měli vybírat pouze celé, zdravé a dostatečně zralé plody bez mechanického poškození, které obsahují hodně šťávy.

Jak správně sušit?

Ovoce očistíme, omyjeme a nakrájíme na velmi jemné plátky, půlky, čtvrtky, osminky, jak je komu libo. Je třeba tyto úkony provádět rychle, aby dužnina na vzduchu nezhnědla, případně nakrájené kousky vkládat rovnou do kyselého roztoku – stačí voda s pár kapkami citronové šťávy. Pak už je sušení hračka.

Můžeme sušit s použitím elektrické sušičky, ale stačí k tomu i obyčejná trouba v kuchyni. Nakrájené kousky ovoce se poté nakladou na sušicí rošty, na plech či pečicí papír. Důležité je nastavit správnou teplotu na sušení. Horko nad 85 °C by zničilo vitaminy, vůni i barvu sušeného ovoce. Lepší je začít na nízké teplotě kolem 20 °C, následně postupně přidávat až do 70 stupňů a skončit opět při výchozí nízké teplotě.

Čtěte také:

Sušit můžete i šípky, i když s nimi je to trochu složitější. Říká se, že šípky musejí trochu přejít mrazem, abych chytily tu správnou vůni a chuť, ale je to mýtus. Pravda je však taková, že šípky dozrávají dlouho poté, co dostanou krásnou červenou barvu. Sklízí se ještě tvrdé, ale zralé.

Jak sušené ovoce skladovat?

Sušené ovoce je třeba uchovávat na suchém a tmavém místě (ideálně do teploty 15 °C), aby nenavlhlo a bylo při konzumaci suché, ale zároveň pružné a ohebné. Nejvhodnější pro skladování jsou plátěné sáčky (ty by měly být zavěšené) nebo uzavíratelné sklenice či dózy. Takto uložené sušené ovoce vám vydrží až 2 roky.

Více o tématu: ovocevodazelenina

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist