Pozor na výkroje!

Spotřebitelé upozorňují, že v mnoha stáncích se zeleninou, ale i v kamenných prodejnách se rozmohl nešvar, který zákon o potravinách výslovně zakazuje. Jde o tzv. výkroje a konkrétně o výkroje ananasové.

Spotřebitel nikdy nemá jistotu, že plod nebyl napaden hnilobou, což se na výkroji nedá pouhým okem poznat. Zjistit to může laboratorní zkouška. Odborníci tvrdí, že i v malém kousku ovoce či zeleniny, který zbyde i po důkladném odkrojení malého hnilobného ložiska, se mohou objevit zdraví škodlivé látky – mykotoxiny. Jsou karcinogenní a spotřebitelé by se měli podobnému ovoci vyhýbat. Je na místě nastolit otázku, za jakých hygienických podmínek se ananasy krájejí. A pokud se dovážejí už nakrájené, je třeba se ptát, kde se krájely, kdo je krájel a zda splňoval požadavky dané legislativou pro lidi, kteří přicházejí do styku s potravinami. „Na jednu stranu je pochopitelné, že spotřebitelé dávají přednost menšímu a levnějšímu kousku, ovšem měli by si uvědomit nebezpečí, které takto upravené ovoce skrývá a které okem neodhalí,“ upozorňuje mluvčí SOS (Sdružení obrany spotřebitelů) Ivana Picková.

Podle informací, které má SOS k dispozici, Státní zemědělská a potravinářská ispekce výkroje pravidelně kontroluje a jejich prodejce postihuje. I spotřebitelé mohou v zájmu vlastního zdraví upozornit inspekci na nabídku takového ovoce ve své prodejně.

Více o tématu: ovoceplodzdraví

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist