Jak si připravit porodní plán

Porod je přirozený přírodou žízený proces. Ten se zkrátka naplánovat nedá. Přesto je důležité mít sestavený porodní plán. Pro rodičku je to vlastně soupis přání, jak by měl náš porod ideálně probíhat. Když se žena na svůj porod připraví, zbaví se strachu z neznámého a bude lépe komunikovat se zdravotníky.

Pomůže vám ujasnit si priority a doplnit chybějící vědomosti. Během příprav si možná teprve pořádně uvědomíte, že mateřství je tady. Přizvete-li k sestavování porodního plánu i partnera, prožijete nejspíš velmi sbližující rituál, ať už později strávíte porod spolu či nikoliv.

Pro sestavení porodního plánu jsou důležité zejména kvalitní a spolehlivé informace. Můžete je načerpat v knize, na předporodním kurzu porodní asistentky, na internetu či v časopisech pro rodiče. Zdrojem by měly být spolehlivé výzkumy a doporučení, jaká předkládá například Světová zdravotnická organizace (WHO).

Doporučujeme poslechnout si názor na porodní plán profesora MUDr. Aleše Roztočila, CSc. z jihlavské porodnice. Zjistíte, proč porodní plán vítá.

Výběr porodnice

Je dobře navštívit vybranou porodnici nebo porodnice už v těhotenství, většinou nabízejí informativní hodiny pro nastávající rodiče. Seznámíte se s prostředím a budete mít možnost probrat svůj porodní plán předem. Můžete položit i následující otázky:

  • Jaké zákroky a vyšetření obvykle ženám nabízíte?
  • Jakého procenta císařských řezů porodnice dosahuje?
  • Kolik je naopak porodů normálních, do kterých není nijak zasahováno?
  • Jaká je statistika nástřihů hráze?
  • Nabízíte nadstandardní pokoj, ve kterém může přespat i partner novopečené matky?
  • Kdo většinou ženu porodem provází – lékař, lékařka nebo porodní asistentka? Jak pomáhá ženě snášet porodní bolesti kromě použití léků?

Jak to vidím já?

Na další otázky by si měla těhotná žena odpovědět sama:

  • Koho si přeji mít u svého porodu jako doprovod?
  • Co mi obvykle pomáhá dodat energii a radost? (Poslech oblíbené hudby? Určitý aromaterapeutický olej? Kousek čokolády? Krátká procházka? Teplá vana?)
  • Jaký je můj postoj k jednotlivým zákrokům, které mi v porodnici mohou být nabízeny?
  • Jak si představuji seznámení s miminkem?
  • Když žena očekává narození prvního dítěte, k vyjasnění vlastních postojů pomohou i rozhovory s podobně smýšlejícími matkami, které už vlastní porodní zkušenost mají.

Co si naplánovat nelze

Záleží jen na rodící ženě, které nabízené zákroky absolvuje a které nikoliv. Je ideální, že má kolem sebe odborníky, kterým důvěřuje a podle jejich doporučení se může zodpovědně rozhodovat – samozřejmě za předpokladu, že porod probíhá normálně, přirozeně. Jedinou věcí, kterou si matky v České republice oproti praxi mnoha zemí zvolit nemohou, je císařský řez na přání. Je vyhrazen pouze pro nouzovou situaci, kdy není možno porodit normálně.

Přes všechno plánování je třeba v den D počítat s tím, že možná bude vše jinak. Nezbývá než spolehnout se na přírodu a zdravotníky a těšit se na miminko. Pozitivní přístup je koneckonců ta nejdůležitější položka dobrého porodního plánu.

Čtěte také:

Otázky, nad kterými můžete přemýšlet:

Které osoby si přeji u svého porodu jako doprovod?

„Když moje přítelkyně otěhotněla, s rozpaky mi řekla, že má strach z mé přítomnosti u porodu. Měla strach, že se o ni budu bát a že nebude schopna se uvolnit. Mrzelo mě to, dokonce rozčilovalo. Ke konci těhotenství jsme ale absolvovali předporodní kurs, který nás velmi sblížil. Vzájemně jsme si mnoho věcí ujasnili. Já jsem své partnerce začal mnohem víc rozumět, uznal jsem, že mohla mít pravdu. Porod jsme nakonec přece jen prožili spolu, snažil jsem se nepřekážet a jen naslouchat jejím potřebám a pro oba to byla krásná zkušenost.“ (Ondřej)

„Vybrali jsme si s mužem porodnici nedaleko našeho bydliště. Protože jsme se chtěli na porod soustředit, rozhodli jsme se vzít s sebou dulu. Jsme s její péčí velmi spokojeni. Opírala jsem se o svého muže, ale dula mi pomáhala psychicky. Vysvětlila mi některé procedury a podpořila mě v mých rozhodnutích. Prostředí porodnice bylo sice docela hezké, ale pro nás cizí. Její přítomnost nás oba uklidňovala.“ (Saša)

Jak můžu pracovat s bolestí?

Porod opravdu velice bolí, ta bolest mi vyrazila dech! To, co mi opravdu velice pomohlo se s ní vyrovnat, bylo vědomí, že už dcerku brzy uvidím. Představovala jsem si, že děloha je růžové poupě, které rozkvétá víc a víc, až se moje miminko vyloupne do světa. Bolelo to, ale ta bolest byla přátelská.“ (Karolína)

Budu schopna přítomné zdravotníky pro své představy získat?

„Neměla jsem strach z porodu, bála jsem se spíš toho, že moje představy narazí na odpor porodních asistentek v nemocnici. Při předporodní návštěvě se netvářily na mé zkoumavé otázky moc nadšeně. Rozhodla jsem se, že si porod nenechám zkazit, a to ani agresivním vyjednáváním z mé strany. Trpělivě a s úsměvem jsem během porodních bolestí opakovala svá přání – a fungovalo to! Nakonec se z naší Julinky radovaly i ty původně nejzamračenější tváře!“ (Nina)

Jak bych ráda strávila chvíle po porodu?

„Během porodu jsem se cítila častokrát velmi vyčerpaná, jsem přesvědčena, že nic tak náročného jsem dosud nezažila. Moc jsem se ale na svého chlapečka těšila, hned jsem si ho vzala do náruče a úplně automaticky ho k sobě přitiskla. Všechna vyčerpanost zmizela. Vítali jsme se spolu skoro dvě hodiny, dívali se na sebe, já jsem ho kojila a hladila. Příjemná lékařka ho vyšetřila někdy v této době, velmi jemně, skoro jsem to nezpozorovala. Pak jsme oba pokojně usnuli. Měla jsem své dítě neustále ve své náruči, v bezpečí, a jako silná matka tygřice bych ho nikomu nevydala!“ (Denisa)

Nezapomínejme, že porodní plán je naše představa ideálu. K porodu samému bychom měly přistupovat otevřeně, s klidem a vědomím, že jsme pro jeho zdárný průběh udělaly vše. Možná bude nakonec probíhat trochu jinak, než jsme čekaly. I náhoda by měla mít v našem porodním plánu svůj prostor.


Informace z redakce: Některé porodnice vydávají svůj vzorový porodní plán. Můžete se v něm případně inspirovat pro ten svůj. Přikládáme vzorový porodní plán z Ústavu péče o matku a dítě v Praze – Podolí.

11.1.2018 12:28 | autor: Petra Sovová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist