V hlavní roli těstoviny: 5 jídel, která si vaši nejmenší zamilují

Těstoviny jsou základní potravinou a v naší kuchyni mají po právu své místo. Jsou levné, univerzální, snadno se uvaří, a chutnají snad každému – dětem nevyjímaje. Většina dětí s chutí zaloví v míse s těstovinami a je to skvělý způsob, jak jim poskytnout zdroj sacharidů, který je zásadní pro energii a růst.

Těstoviny můžete svým nejmenším ze začátku mixovat a později krájet na malé kousky, aby se jim dobře jedly. Ideální je s podáváním těstovin začít po ukončeném 6. měsíci (potraviny, které obsahují lepek, by mohly vyvolat potravinovou alergii).

Zde je několik receptů na pokrmy, které budou chutnat nejen vašim dětem.

Těstoviny s lososem (vhodné pro děti od 7 měsíců)

Suroviny:

  • 1 malý filet z lososa bez kostí
  • 50 g těstovin
  • 1/2 menšího pórku (nakrájeného na plátky nebo na kostičky)
  • 50 g brokolice
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 4 lžíce crème fraiche
  • 5 lžic mléka
  • 1 polévková lžíce olivového oleje

Postup:

Dejte lososa do misky se 2 lžícemi mléka a vařte v mikrovlnné troubě po dobu 2 minut. Brokolici připravte v páře (cca 4–5 minut) a uvařte těstoviny dle návodu.

profimedia-0306639707-1101x619.jpg

Na pánvi, s trochou olivového oleje, osmahněte nakrájený pórek, přidejte zbytek mléka, brokolici, lososa a vařte doměkka po dobu 3–4 minut. Potom vmíchejte sýr, nechte ho rozpustit a přidejte uvařené těstoviny. Nakonec vmíchejte crème fraiche a podávejte.

Tip: Místo parmazánu můžete použít i čedar a do své porce přidat trochu černého pepře.

Sýrové těstoviny s brokolicí (vhodné pro děti od 7 měsíců)

Suroviny:

  • 100 g brokolice
  • 50 g strouhaného sýra čedar
  • 50 g těstovin
  • 275 ml mléka

Postup:

Nakrájejte brokolici na malé kousky. Dejte vařit mléko a až začne vřít, vložte brokolici a vařte 5 minut. Dále přidejte těstoviny a vařte tak dlouho, dokud nezměknou (asi 5–10 minut). Potom přidejte sýr a míchejte, dokud se neroztaví. Poté můžete podávat. Před podáváním porci posypte nastrouhaným čedarem.

Tip: Zkuste také variantu s hráškem nebo zelenými fazolkami.

Makarony se sýrem, brokolicí a květákem (vhodné pro děti od 9 měsíců)

Suroviny:

  • 50 g brokolice
  • 50 g květáku
  • 100 g makaronů
  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 1 celý bobkový list
  • 275 ml mléka
  • 50 g strouhaného sýra čedar (plus navíc na posypání)

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. V páře připravenou brokolici a květák (doměkka, ale stále pevné) nakrájejte na malé kousky a dejte stranou. Makarony vařte dle návodu. Zatímco se těstoviny vaří, připravte si sýrovou omáčku – v pánvi rozpusťte máslo, vmíchejte mouku, přidejte bobkový list a až začne směs bublat, za stálého míchání přilijte mléko. Nakonec vmíchejte nastrouhaný čedar.

profimedia-0295442159-1101x619.jpg

Uvařené těstoviny dobře promíchejte se sýrovou omáčkou a nakrájenou zeleninou, posypte zbývajícím sýrem a dejte do zapékací misky. Pečte přibližně 25 minut do zlatohněda.

Tip: Zkuste přidat i jinou zeleninu – například dušenou mrkev nebo cuketu.

Čtěte také:

Špagety se špenátem a parmazánem (vhodné pro děti od 10 měsíců)

Suroviny:

  • 150 g špaget
  • 1 lžíce másla
  • 1 celá cibule, jemně nasekaná
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 130 g čerstvého špenátu
  • 150 ml crème fraiche
  • citronová šťáva
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu

Postup:

Dejte špagety do hrnce s vroucí vodou a vařte dle návodu. Mezitím v samostatné pánvi na másle osmahněte cibuli a česnek, přidejte špenát spolu s citronovou šťávou a duste doměkka. Poté do špenátu vmíchejte crème fraiche a parmazán. Tuto směs smíchejte s uvařenými špagetami a podávejte.

profimedia-0162038673-1101x619.jpg

Tip: Zkuste místo špenátu použít cuketu a experimentovat můžete i s různými druhy sýrů (kozí, čedar atd.) Ujistěte se ale, že sýr, který používáte, je vyrobený z pasterizovaného mléka.

Těstoviny s kuřecím masem, pórkem a rozinkami (vhodné pro děti od 12 měsíců)

Suroviny:

  • 2 pórky
  • 2 nakrájené červené cibule
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 125 g hub
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 225 g celozrnných těstovin
  • 60 g rozinek
  • 225 g vařeného kuřecího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 375 g měkkého sýru
  • 125 g čedaru
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu

Postup:

Pórek a houby nakrájejte na plátky, stejně tak cibuli a vše promíchejte s citronovou šťávou. Potom zeleninu osmahněte na oleji doměkka. Uvařte těstoviny dle návodu a do nich poté přidejte zeleninu, na kousky nakrájené uvařené kuřecí maso, rozinky a měkký sýr. Vše důkladně promíchejte, ochuťte česnekem (ale můžete jej vynechat) a dejte do zapékací misky. Povrch pokryjte plátky čedaru a posypte parmazánem. Pečte přibližně 25–30 minut při 200 °C do zlatohněda.

Tip: Podávejte se zeleninovým salátem nebo nakrájenou čerstvou zeleninou dle chuti dítěte.


Zdroj: www.madeformums.com, foto ilustrační: www.profimedia.cz

10.2.2017 1:20| autor: Petra Frajová
Více o tématu: dětimlékoovoceškoláci

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznetev zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist