V hlavní roli těstoviny: 5 jídel, která si vaši nejmenší zamilují

Těstoviny jsou základní potravinou a v naší kuchyni mají po právu své místo. Jsou levné, univerzální, snadno se uvaří, a chutnají snad každému – dětem nevyjímaje. Většina dětí s chutí zaloví v míse s těstovinami a je to skvělý způsob, jak jim poskytnout zdroj sacharidů, který je zásadní pro energii a růst.

20-shutterstock_1743041096-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Těstoviny můžete svým nejmenším ze začátku mixovat a později krájet na malé kousky, aby se jim dobře jedly. Ideální je s podáváním těstovin začít po ukončeném 6. měsíci (potraviny, které obsahují lepek, by mohly vyvolat potravinovou alergii).

Zde je několik receptů na pokrmy, které budou chutnat nejen vašim dětem.

Těstoviny s lososem (vhodné pro děti od 7 měsíců)

Suroviny:

  • 1 malý filet z lososa bez kostí
  • 50 g těstovin
  • 1/2 menšího pórku (nakrájeného na plátky nebo na kostičky)
  • 50 g brokolice
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 4 lžíce crème fraiche
  • 5 lžic mléka
  • 1 polévková lžíce olivového oleje

Postup:

Dejte lososa do misky se 2 lžícemi mléka a vařte v mikrovlnné troubě po dobu 2 minut. Brokolici připravte v páře (cca 4–5 minut) a uvařte těstoviny dle návodu.

Na pánvi, s trochou olivového oleje, osmahněte nakrájený pórek, přidejte zbytek mléka, brokolici, lososa a vařte doměkka po dobu 3–4 minut. Potom vmíchejte sýr, nechte ho rozpustit a přidejte uvařené těstoviny. Nakonec vmíchejte crème fraiche a podávejte.

Tip: Místo parmazánu můžete použít i čedar a do své porce přidat trochu černého pepře.

Sýrové těstoviny s brokolicí (vhodné pro děti od 7 měsíců)

Suroviny:

  • 100 g brokolice
  • 50 g strouhaného sýra čedar
  • 50 g těstovin
  • 275 ml mléka

Postup:

Nakrájejte brokolici na malé kousky. Dejte vařit mléko a až začne vřít, vložte brokolici a vařte 5 minut. Dále přidejte těstoviny a vařte tak dlouho, dokud nezměknou (asi 5–10 minut). Potom přidejte sýr a míchejte, dokud se neroztaví. Poté můžete podávat. Před podáváním porci posypte nastrouhaným čedarem.

Tip: Zkuste také variantu s hráškem nebo zelenými fazolkami.

Makarony se sýrem, brokolicí a květákem (vhodné pro děti od 9 měsíců)

Suroviny:

  • 50 g brokolice
  • 50 g květáku
  • 100 g makaronů
  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 1 celý bobkový list
  • 275 ml mléka
  • 50 g strouhaného sýra čedar (plus navíc na posypání)

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. V páře připravenou brokolici a květák (doměkka, ale stále pevné) nakrájejte na malé kousky a dejte stranou. Makarony vařte dle návodu. Zatímco se těstoviny vaří, připravte si sýrovou omáčku – v pánvi rozpusťte máslo, vmíchejte mouku, přidejte bobkový list a až začne směs bublat, za stálého míchání přilijte mléko. Nakonec vmíchejte nastrouhaný čedar.

Uvařené těstoviny dobře promíchejte se sýrovou omáčkou a nakrájenou zeleninou, posypte zbývajícím sýrem a dejte do zapékací misky. Pečte přibližně 25 minut do zlatohněda.

Tip: Zkuste přidat i jinou zeleninu – například dušenou mrkev nebo cuketu.

Čtěte také:

Špagety se špenátem a parmazánem (vhodné pro děti od 10 měsíců)

Suroviny:

  • 150 g špaget
  • 1 lžíce másla
  • 1 celá cibule, jemně nasekaná
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 130 g čerstvého špenátu
  • 150 ml crème fraiche
  • citronová šťáva
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu

Postup:

Dejte špagety do hrnce s vroucí vodou a vařte dle návodu. Mezitím v samostatné pánvi na másle osmahněte cibuli a česnek, přidejte špenát spolu s citronovou šťávou a duste doměkka. Poté do špenátu vmíchejte crème fraiche a parmazán. Tuto směs smíchejte s uvařenými špagetami a podávejte.

Tip: Zkuste místo špenátu použít cuketu a experimentovat můžete i s různými druhy sýrů (kozí, čedar atd.) Ujistěte se ale, že sýr, který používáte, je vyrobený z pasterizovaného mléka.

Těstoviny s kuřecím masem, pórkem a rozinkami (vhodné pro děti od 12 měsíců)

Suroviny:

  • 2 pórky
  • 2 nakrájené červené cibule
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 125 g hub
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 225 g celozrnných těstovin
  • 60 g rozinek
  • 225 g vařeného kuřecího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 375 g měkkého sýru
  • 125 g čedaru
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu

Postup:

Pórek a houby nakrájejte na plátky, stejně tak cibuli a vše promíchejte s citronovou šťávou. Potom zeleninu osmahněte na oleji doměkka. Uvařte těstoviny dle návodu a do nich poté přidejte zeleninu, na kousky nakrájené uvařené kuřecí maso, rozinky a měkký sýr. Vše důkladně promíchejte, ochuťte česnekem (ale můžete jej vynechat) a dejte do zapékací misky. Povrch pokryjte plátky čedaru a posypte parmazánem. Pečte přibližně 25–30 minut při 200 °C do zlatohněda.

Tip: Podávejte se zeleninovým salátem nebo nakrájenou čerstvou zeleninou dle chuti dítěte.

10.1.2024 1:20 | autor: Petra Frajová | zdroj: www.madeformums.com
Více o tématu: dětimlékoovoceškoláci

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist