Dětské nemoci spojené s kožní vyrážkou

Vyrážka na kůži provází celou řadu infekčních virových onemocnění (zarděnky, plané neštovice, pátá a šestá nemoc) a některé bakteriální nemoci, jako je spála, hnisavý zánět mozkových blan nebo stafylokoková kožní infekce, impetigo. Vyrážka může vzniknout také jako reakce na štípnutí hmyzem, alergická reakce nebo může provázet některá onemocnění spojená s poruchou obranyschopnosti.

29-shutterstock_2169082807-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

V tomto článku najdete podrobné informace o infekčních onemocněních, pro něž je vyrážka typická a pomáhá ke správné diagnóze nemoci. V některých případech je dokonce tak jasná, že správnou diagnózu může určit i poučený laik. Meningitidu ponecháme stranou, je jí věnována samostatná kapitola.

PLANÉ NEŠTOVICE

Neštovice jsou třetím nejčastějším infekčním onemocněním a do dospělého věku je prodělá plané téměř každý člověk. Původcem planých neštovic je silně nakažlivý virus. Infekce se šíří vzdušnou cestou, děti si ji často přinesou ze školky či ze školy, zejména v zimních a jarních měsících.

Příznaky

Přibližně po 2–3 týdnech od nákazy se dítěti po těle začnou vysévat drobné červené silně svědící puchýřky naplněné tekutinou. Typicky se objevují na krku, za ušima, na obličeji a ve vlasech a postupně se rozšíří i jinde po těle. Podobné puchýřky lze najít i v dutině ústní. Teplota bývá zvýšená a začátek onemocnění provází nechutenství.

Výsev puchýřků trvá asi týden a probíhá ve vlnách, takže zároveň najdeme čerstvé, naplněné bělavou tekutinou, ale i prasklé hojící se stroupkem. Kolem 10. dne většinou prasknou poslední puchýřky a dítě přestává být nakažlivé pro ostatní. Získává zároveň celoživotní ochranu před touto nákazou. Virus však zůstává v jeho těle a za určitých okolností může, zejména ve stáří, způsobit bolestivý „pásový opar“.

Léčba

Na zmírnění svědění a urychlení zasychání puchýřků postačí nanést na vyrážku tekutý pudr nebo roztok genciánové violeti. Obojí lze zakoupit v lékárně bez lékařského předpisu. Genciánová violeť dočasně zbarvuje pokožku, proto doporučuji zvláště na obličej používat tekutý pudr. Má-li dítě zvýšenou teplotu nebo horečku, podáváme odpovídající dávku paracetamolu.  Dítě držíme v klidu a po dobu výsevu puchýřů je nekoupeme.

Prevence

Spočívá v očkování. Jde o očkování nepovinné, které není plně hrazeno zdravotní pojišťovnou. Je zvláště vhodné u dětí se sníženou obranyschopností nebo u některých chronicky nemocných. Děti, které plané neštovice prodělaly, se již neočkují, protože mají ve většině případů vytvořeny dostatečnou hladinu protilátek. Očkovat lze děti od 1 roku věku.

Některé země začaly očkovat plošně všechny děti. Očkování proti planým neštovicím je možné podat v kombinované očkovací látce spolu s vakcínou proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Očkování se provádí dvěma dávkami v intervalu 1–3 měsíce ve věku 1 rok až 12 let. Dětem starším 12 let a dospělým se podávají obvykle dvě dávky v intervalu 1–2 měsíců.

Nebezpečná je nákaza těhotné od pěti dnů před porodem do dvou dnů po porodu, protože novorozenec může mít závažné projevy nemoci. Naštěstí existuje účinná léčba pomocí virostatických léků.

ZARDĚNKY

Jsou v dětském věku nekomplikovaným virovým onemocněním. Nebezpečí zarděnek spočívá v nákaze těhotné ženy. Onemocní-li žena v prvních třech měsících těhotenství, může dojít k poškození plodu. Dnes takové komplikaci předcházíme pravidelným povinným očkováním proti zarděnkám.

Příznaky

2–3 týdny po nákaze se objeví únava, bolest v krku. Bývají zduřelé uzlinky za ušními boltci a v záhlaví. Následující den se vyrazí vyrážka z plochých drobných narůžovělých skvrnek, která svědí, a postupuje po těle shora dolů. Do týdne od začátku potíží onemocnění ustupuje.

Léčba

Při horečce podáváme odpovídající množství léku na bázi paracetamolu. Jiná léčba není potřeba.

Prevence

Jak již bylo řečeno, spočívá v povinném očkování. Je součástí šestivalentní vakcíny Infanrix hexa.

Čtěte dále:

SPÁLA

Je poměrně častým bakteriálním onemocněním, které je spojeno s typickou vyrážkou. Způsobuje ho beta streptokok, stejná bakterie, která je původcem hnisavé angíny.

Příznaky

Onemocnění se projeví 2–4 dny po nákaze vzestupem teploty a bolestmi v krku jako při angíně. Jazyk je zarudlý, jeho povrch vypadá jako malinový, krční uzliny jsou zduřelé. Povětšinou během druhého dne se objeví drobná vyrážka v podbřišku, v tříslech a na vnitřní straně stehen.

Léčba

Spočívá v časném podání antibiotik. Zabrání se tak mimo jiné možným komplikacím, jakými jsou postižení ledvin a srdce u neléčené spály.

PÁTÁ NEMOC

Je virové onemocnění dětského věku. Nemoc postihuje nejčastěji malé děti mezi 3. a 15. rokem života. Nákaza může proběhnout zcela bez příznaků nebo je provázena typickou vyrážkou.

Příznaky

Po týdnu až 14 dnech od nákazy se objeví první potíže: vodnatá rýma, zvýšená teplota až horečka, únava, někdy bolesti břicha. Po ústupu těchto příznaků se obvykle vysévá po těle vyrážka. Až čtvrtina nákaz ale proběhne bez vyrážky jen jako katar horních dýchacích cest.

Vyrážka začíná na tvářích a kolem nosu jako splývavé zarudnutí a šíří se dále po těle, a to více na končetinách a v oblasti hýždí, méně po trupu. Trvá přibližně týden. Může se znovu objevit v následujících 3 týdnech.

Léčba

Postačí paracetamol při horečce, případně antihistaminika při svědění kůže.

ŠESTÁ NEMOC

Je běžné virové dětské onemocnění. Vyskytuje se převážně v jarních měsících a může probíhat v drobných epidemiích. Postihuje většinou děti v batolecím věku kolem 1–2 let. Pokud už dítě jednou tuto nemoc prodělalo, vytváří si protilátky.

Příznaky

Asi 10 dnů po nákaze přijde horečka, která trvá 3–4 dny. S poklesem teplot se objeví drobná vyrážka až kopřivka na trupu, která se dále šíří na krk a horní části končetin, a do dvou dnů, někdy i za několik hodin zmizí. Tvář obvykle zůstává nepostižená a bez vyrážky. Onemocnění bývá provázeno zduřením mízních, krčních a šíjových uzlin.

Léčba

Paracetamol nebo ibuprofen při horečce. Vhodná je kombinace s vlažnou sprchou nebo studený zábal při neklesající teplotě.

 

21.3.2024 5:47 | autor: MUDr. Martin Gregora | zdroj: Odborným garantem článku je MUDr. Martin Gregora.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist