Psychický a fyzický stav na počátku 3. trimestru

KLUB TĚHULEK! DENISA Zdravím Vás všechny zase po týdnu. Konstatování, že čas hrozně letí, je už v podstatě trapné, ale bohužel je to tak. Sotva jeden článek dopíšu, už abych psala druhý. A tak opět horlivě přemýšlím, o čem budu psát tentokrát, vzhledem k tomu, že se momentálně nacházím v tzv. klidovém období, protože mě nečeká žádná kontrola ani žádné vyšetření.

Foto z ateliéru Fotopromě.cz


Tento týden už však vstupuju do posledního trimestru, který má údajně být po fyzické i psychické stránce náročný. Myslím, že po psychické stránce vše zatím zvládám dobře. Strach z přibližujícího se porodu se ještě nedostavil, ale možná přijde příští týden, kdy mě čeká první lekce předporodního kurzu. 😉 A to, že nemám ještě všechnu výbavičku, mě už kupodivu taky tolik netrápí. Celkem racionálně si říkám, že to prostě všechno stihnu pořídit, jen je třeba si vyčlenit alespoň jeden den na probrání věcí, které mají doma naši ještě po mně a po ségře a podle toho kdyžtak zbytek dokoupit. Uvidíme, jak dlouho mi ten racionální přístup vydrží. 🙂

Po fyzické stránce už je to však o něco horší. I když po přečtení aktuálního článku Těhulky LIVE! Katky musím říct, že mé fyzické strasti se těm jejím nemůžou jistě zdaleka vyrovnat. Ale i tak se zde o ně podělím, protože k těhotenství zkrátka patří.

První, co mě trápí už delší dobu, je bolest chodidel. Přisuzuji ji zvýšené tělesné hmotnosti. Boty, které nemají nijak anatomicky vytvarovanou stélku (jako jsou baleríny nebo mé oblíbené sandálky), mi jsou momentálně zapovězeny, resp. dají se využít pouze na cestu do práce a z práce, ale ne na delší chození. Na bolest chodidel nepřímo navazuje i celková bolest, nebo spíše únava, nohou při delším stání.

Dalším neduhem je bolest zad. Není sice nijak dramatická, ale když chvíli sedím ve špatné pozici (nebo jako třeba právě teď v posteli v polosedě), hned se ozvou, resp. zablokují, a musím se položit na rovnou zem a pořádně se protáhnout, aby se mi opět uvolnila.

A poslední, co mě sužuje nejvíc, je brnění prstů. Začalo asi před 14 dny a dle chytrých článků a diskuzí na internetu se ho zbavím nejdříve po porodu. 🙁 Údajně je způsobeno nedostatkem hořčíku. Každé ráno si sice dopřávám dávku vitamínů a minerálů pro těhotné, které hořčík obsahují, ale asi to nestačí, takže jsem prozatím začala s pitím Magnesie a budu doufat, že mi to alespoň trochu pomůže. Naštěstí brnění a s ním někdy spojená bolest ramenou nebo loktů netrvá nepřetržitě, ale objeví se vždy, když mám ruce dlouho v jedné pozici, např. při držení telefonu na uchu, při řízení auta atp., ale hlavně v noci, když ležím na boku a mám ruce pokrčené, položené na polštáři vedle obličeje. Občas mě bolest v noci probudí, ale stačí, pokud bolavou ruku natáhnu a za chvíli to přejde. A ještě jednou naštěstí, i když mě prsty brní, tak ruka neztrácí cit, takže se s tím dá i řídit. 😉 Je to jen docela dost nepříjemné. Zajímalo by mě, jestli toto brnění, trápí i některé z Vás čtenářek – těhulek a co Vám na to případně pomáhá? Napište mi do diskuze! V mém okolí se totiž nenašla žádná žena, která by se v těhotenství s tímto setkala.

Toť pro dnešek asi vše. Příště snad budu psát o něčem veselejším, aby to nevypadalo, že mě pořád jen něco trápí. 🙂 Ale, jak jsem zmínila výše, i tyto nepříjemnosti k těhotenství patří, všude se na ně upozorňuje, tak proč se nepodělit o to, jak je kdo zvládá…

Hezký zbytek týdne

Vaše Denisa


Denisa právě prožila 27. týden těhotenství. Chcete vědět, co se v tomto týdnu děje s vaším tělem?

 b633476599764788426.jpg

28.8.2014 4:00  | autor: Denisa Stehlíková

Další blogy

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist