Tříměsíční belgická mateřská

GÁBINA ZDRAVÍ Z BELGIE Jelikož docela často dostávám dotazy typu: „Ty ještě nejsi na mateřské?“ dovoluji si napsat krátký článek, kde se vám budu snažit tu belgickou mateřskou trochu přiblížit.

Jsem ve 32. týdnu těhotenství s třetím dítětem. Doma už na mě čekají dva kluci: Toby (téměř 5 let) a Max (téměř 3 roky). Oba navštěvují školku, já pracuji na plný úvazek. Na mateřské už jsem celkově strávila půl roku (když počítám obě děti dohromady). Nyní se také chystám, můj poslední den v práci mám naplánovaný na 22.3. Končím tedy přesně ve 39. týdnu těhotenství, týden před termínem. Pokud mi tedy mé plány miminko „nepřekazí“ a nerozhodne se na svět vykouknout dříve.

Jistě, jsou povolání, kde se na mateřskou nastupuje o pár týdnů dříve. Ale vzhledem k tomu, že já dělám klasickou administrativní práci v kanceláři, ráda zůstanu až do poslední chvíle. Mám k tomu svoje důvody… Belgická mateřská dovolená trvá 15 týdnů + 1 týden před termínem. Pokud se rozhodnete nastoupit na mateřskou dříve, není problém. Je v tom ovšem háček. Mateřská stále trvá jen 15 týdnů, tudíž vám zbyde méně týdnů po narození dítěte. A to já nechci… preferuji strávit těch pár týdnů doma, až když se miminko narodí. A ani nemám důvod. Cítím se dobře a vše je v pořádku, takže nevidím důvod, proč bych už měla zůstávat doma.

„A proč nejdeš na nemocenskou?“ Určitě tahle otázka už některou z vás napadla. Odpověď je jednoduchá. Pokud nastoupíte na nemocenskou během posledních šesti týdnů těhotenství, zkracuje se vám tím mateřská. A ještě další nepríjemné pravidlo ohledně toho týdne mateřské před termínem porodu. Pokud se miminko narodí dříve, přicházíte o něj. Neznamená to, že byste si mohla vybrat o týden mateřské navíc. V mém případě se Toby narodil 14 dní před termínem (ano, jela jsem do porodnice téměř z práce) a tím pádem jsem musela ten týden jednoduše oželet.

Ještě bych možná mohla dodat, jak jste na tom během mateřské finančně. Prvních 30 dnů pobíráte 82 % platu, následně se to snižuje na 75 % platu. To po dobu 15ti týdnů. Potom je čas na návrat do práce nebo nastoupit na rodičovskou dovolenou. U obou dětí jsem nastupovala do práce ihned po mateřské. I když tedy na zkrácený úvazek. Byla jsem vždy jeden den v týdnu doma, brala jsem si pátky volno, čímž se mi prodloužil víkend. A můj úvazek byl tedy 80%.

Na rodičovskou dovolenou má nárok jak matka, tak otec dítěte. Trvá celkem 4 měsíce a může být vybrána kdykoliv do 12-ti let dítěte. Já si třeba rodičovskou dovolenou na Tobyho a Maxe vybírala právě formou zkráceného úvazku. Čímž už jsem si ji vyčerpala. Michel svou rodičovskou dovolenou stále má a třeba ji v budoucnu využije. Rodičovskou si můžete vybrat hned naráz po mateřské. Můžete si vybrat klidně jen jeden měsíc v létě. Můžete si ji vybrat ve formě půl úvazku nebo jako já, ve formě 80% úvazku. Existuje spousta možností a zaměstnavatel je tomu většinou nakloněný. Vše záleží na domluvě.

Abychom nezapomněli na finance. Rodičovská dovolená je stále placená. Pokud si vyberete celý měsíc, dostanete 700 euro. Částka je jednotná, nezávislá na příjmu. Na zkrácené úvazky se částka poměrně krátí.

Mé plány ohledně našeho třetího mimča jsou následující – 15 týdnů mateřské dovolené a 2 měsíce rodičovské. Čímž se mi můj pobyt doma prodlouží na neuvěřitelných (alespoň pro mě) 5 měsíců. Nikdy jsem tak dlouho doma nebyla. To, co se vám zdá možná jako hrozně krátká doba je pro mě tady luxus. Taky chci dodat, že pokud se rozhodnete, že se po mateřské/rodičovské ještě nechcete vrátit, nejen, že nebudete placení, ale zaměstnavatel vám nebude držet místo. Což je pro mě bohužel největší hrozba. Jako cizinka bych si tady novou práci nehledala snadno a opravdu bych o tu stávající nerada přišla.

Určitě se teď ptáte – a co kojení? A co pak s miminkem? A není to hrozně brzy, jít takhle po pár měsících do práce? To přeci nejde… Jde. Všechno jde. A člověk si zvykne na ledacos. Miminka chodí do jesliček. Ale o tom možná až příště, jestli vás to bude zajímat.

Co se týče narození miminka, možná by stálo za to i zmínit, že se v Belgii stále ještě dostává porodné. A také tatínek má nárok na 10 dní volna, když se miminko narodí. To je určitě výhoda, v porovnání s ČR.

Mějte se hezky a užívejte si mateřskou 🙂 

3.2.2017 2:53  | autor: Gabriela Jenčová

Další blogy

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist