Proč nás přestává bavit sex

Máte ho pořád ráda, ale na sex vám po porodu nezbývá čas ani chuť? Dá se to pochopit, ale je také třeba s tím něco udělat. Možná máme v hlavě ještě ten „maminkovský“ model fungujícího partnerství: když přijde manžel večer unavený domů, je třeba podat mu bačkory, připravit večeři a být krásná a upravená. Do jisté míry na tom něco pravdy je, ale představy, že má-li žít rodina šťastně, musí být šťastný a spokojený zejména manžel, a to zásluhou ženy, jsou v dnešní emancipované době opravdu přitažené za vlasy.)

Čtyři stupně ke štěstí

Někteří odborníci uvádějí čtyři základní oblasti, na kterých se manželé musí dohodnout, aby partnerství fungovalo: rodinné hospodaření, trávení volného času, výchova dětí, sexuální soužití. Začněme sexem. Sexuální revoluce odtabuizovala většinu erotických a sexuálních témat, naučila ženy, že mohou mít ze sexu potěšení. Naučila muže, že i ženy mají orgasmus a sex je taky baví. V rané dospělosti a během zamilovanosti jsou i ženy ochotny ledacos kvůli sexu obětovat, těší se na něj, užívají si ho. Ale s příchodem trvalejších vztahů a zejména po porodu, jako by se karta pro většinu žen obrátila.

Kde je chyba?

Stále častěji se v internetových poradnách a v konzultacích objevují dotazy žen, které pátrají po příčině své nechuti na sex. Co se stalo, že ztratily chuť se milovat, nemají náladu ani potřebu? Manžela mají rády, ale kdyby nebyl sex, nevadí jim to. Mají jiné starosti i radosti. Chtějí veškerý svůj čas věnovat svým dětem a ty je citově naplňují, ale také jim zaberou většinu času. A ten zbývající věnují domácnosti. Partner je často až na třetím místě.

Sex jako akt

Často je tomu také tak, že se už sex nespojuje s partnerskou intimitou a citovým sdílením. Partneři velmi mnoho času tráví řešením problémů a už jim nezbývá čas na sdílení pocitů, na radost ze vzájemné blízkosti.  Muž často pouze „řeší problémy“ či nabádá ženu, aby je řešila. Žena se potom jde „vypovídat“ jinam – ke kamarádkám, sestře, matce a muže už k tomu přestává potřebovat. Pokud mezi nimi ještě existuje sex, pak už jen jako fyzický akt, protože žena je citově už naplněná jinak.

Zase to bude chtít…

Trávení času s partnerem přestává být prioritou jak v myšlenkách, tak v pocitech. Mužovi je potřeba uvařit a vyprat, dohodnout se na chodu domácnosti a někdy „vím, že zase bude chtít sex“. Ale proč není sex prioritou i pro ženu? Ano, že je možné to svést na to, že ženy nemají biologicky (testosteronem) tuto potřebu podmíněnou a tak nemají chuť. Ale když se většiny z nich zeptáme, mnoho z nich tvrdí, že se během zamilovanosti na sex těšily a kdyby teď měly nového partnera, asi by se radost ze sexu vrátila.

Čtěte také:

Kde se stala chyba?

Nikdo nás nenaučil, jak je důležité, aby byl partner stále pro nás ten první a nejdůležitější, že máme co nejvíce večerů strávit spolu, dát si víno, kávu nebo brambůrky a probrat den. A že důležitější, než vyžehlit nebo uklidit je být oba spokojení. Večerní intimnosti neznamenají, že po uložení dětí rychle vytřeme podlahu, pak se s manželem „pomilujeme“ a konečně si můžeme jít lehnout. Večerní intimnosti mají být příjemné, relaxující, osvěžující, ne vždy se musí hned „souložit“, je možné při intimnostech i sledovat televizi. Však si vzpomeňte, jak to bylo v začátcích vztahu…  K tomu je však třeba, abychom partnera měly jako prioritu, abychom citovou potřebu být s ním nenahrazovaly povídáním s kamarádkami a abychom nezasunovaly témata, která nám v partnerském životě vadí, ale raději o nich přemýšlely, případně o nich s manželem hovořili. Stojí to za to.

28.6.2019 2:45 | autor: Redakce Babywebu.cz

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist