Ach, ty prdíky

PAVLÍNINO MATEŘSTVÍ Alenku trápí bolesti bříška. Trpěla na to i Klárka. Tvrdí se, že nadýmání a prdíky provází více chlapce, ale bohužel obě naše holčičky jsou na to háklivé. Je to hrozné vidět miminko, jak se svíjí bolestí, jak se kroutí, natahuje krček, jak je celé jako by v křeči.

Kdyby člověk mohl, pomohl by, ale kolikrát je vše marné. Mazání a masírování bříška, cvičení s nožkama směrem k bříšku, polohování na bříško, nošení na tygříka, přikládání nahřívacího polštářku, chování, hlazení – pokud to bolí opravdu hodně, vše zabere jen na chvilenku. Když bylo vše beznadějné, dávali jsme kapky Espumisan. Ty jsme tenkrát Klárce dávali jen minimálně. Tchýně je totiž proti jakékoliv formě chemie a nechtěla, abychom jí kapičky podávali.

Když jsem doktorce popisovala, jak se Alenka občas trápí, doporučila nám dávat kapky Espumisan před každým kojením, a to pět kapek. Ujistila nás, že se o chemii nejedná, že je to spíše fyziologické. Je to v podstatě bublinka, která vytlačí ze střev vzduch a uvolní je. Díky Espumisanu se bublinky plynu rozpadají, a to pomáhá dětskému bříšku. Začala jsem tedy Alence podávat kapky, měla jsem je ještě doma po Klárce a nebyly prošlé. Když jsem jí takto kapky dávala asi dva dny, uvědomila jsem si, zda nevadí, že jsou zhruba rok a třičtvrtě otevřené. Ano, nebylo to vhodné. Na příbalovém letáku bylo psáno, po otevření spotřebovat do půl roku. Takže jsem podávala kapky jakoby rok a čtvrt staré, ačkoliv nebyla překročena doba použitelnosti (ta byla až do prvního čtvrtletí roku 2017).

Okamžitě jsem zašla do lékárny vrátit staré léky a zakoupila nové. Rovnou jsem lékárnici vylíčila situaci a zeptala se, jak hodně jsem mohla tím miminku ublížit. Naštěstí mě uklidnila, že se nic nestalo, když byly léky správně skladované, a to v mém případě byly, neboť jsem je měla v neporušeném původním obalu. Je jasné, že k bolesti bříška přispívá i nevhodná strava maminky. Již jsem si vyhledala, co vše patří k nadýmavým potravinám. Úplně jsem se zděsila, že bych neměla jíst v podstatě nic, abych se vyvarovala bolení bříška u miminka. Jenže některé potraviny někoho nadýmají a jiného zase pro změnu ne. Každý to má přeci individuální.

Tak například banán patří do první kategorie nadýmavých potravin a ten mě osobně nikdy nenadýmal. Manžel tvrdí, že právě proto, že to má každý individuální, co ho nadýmá a co ne, měla bych se banánu a všeho, co patří do kategorie nadýmavých potravin raději vyvarovat, aby to Alence nezpůsobovalo bolesti. Vypozorovala jsem, že zelenina obecně nepůsobí Alence dobře, a to je jedno, zda v syrovém či vařeném stavu. Přitom zelenina, kterou jsem konzumovala, patřila mezi nejvhodnější potraviny (do kategorie málo nadýmavých jídel). Dle tabulky nadýmavých jídel bych jedla asi jen staré pečivo a vodu, no vlastně spíše jen tu vodu. 🙂

Na rodinné oslavě mi všichni „hučeli do hlavy“, abych jedla to, na co mám chuť (kromě opravdu zakázaných jídel jako je hermelín, niva, případně se vyvarovat smažených pokrmů), že si tělo řekne samo, co potřebuje. Tvrdili, že je důležité mít různorodý zdroj potravy, abych měla kvalitní mléko a hlavně jeho dostatek. Je totiž pravda, že jsem začala dost brzy přicházet o mléko. A to už na konci prvního měsíce. Ale o tom až v jiném článku.

Začala jsem Alence podávat ještě probiotické kapky Biopron. Jsou vhodné již od prvního týdne života. Klárce jsme tenkrát koupili kapky BioGaia (vhodné od prvního měsíce života), ale vlastně jsme jí je vůbec nepodávali. Opět kvůli tchýni, která je proti všem formám léků. Přitom se jedná o doplněk stravy, který napomáhá udržet bříško v rovnováze. Byly to dost drahé kapky, stály kolem 600,- Kč a vrátili jsme je celé do lékárny jako nespotřebované léky. Nyní jsme se s manželem rozhodli, že Alenku trápit nebudeme a kapky Espumisan jí dávat budeme a probatické kapky taktéž. Téměř všechna miminka trápí zažívací problémy, jako jsou prdíky či nafouklé bříško, protože mají nedostatek správných bakterií v jejich zažívacím systému. Kapky Espumisan způsobují rozpad bublinek plynu, které přijímáme v potravě a neměly by být nikterak závadné.

Probiotické kapky zase obsahují takzvané přátelské bakterie (laktobacily a bifidobakterie). Tyto probiotické kultury tělu prospívají a působí tak, aby byla střevní mikroflóra v rovnováze. Tyto přátelské bakterie se nacházejí také v jogurtech, především v Holladnii a Aktivii. Začala jsem je tedy konzumovat, i když jinak jogurty vůbec nejím. Ještě lepším zdrojem těchto probiotických kultur je kefír, acidofilní mléko a kyška – to ale opravdu nedokážu pozřít. Ještě se dokážu přemoci a dát si ochucený kefír či kefírový jogurt, který mně kupodivu i chutná. Také piju fenyklový čaj nebo čaj pro kojící matky, neboť tyto čaje zlepšují odchod zadržovaných plynů z těla.

Čaje jsem pila i třikrát denně a zhruba po třech týdnech mě začalo škrábat v krku. Měla jsem takový pocit suchého krku. Tak jsem je přestala pít a po zhruba 14-ti dnech jsem je opět nasadila, ovšem už jen jednou denně. Dále do jídla přidávám skoro všude kmín, který působí obdobně jako fenykl. Zkrátka se snažím, jak se dá, aby Alenku bříško netrápilo. Alenku trápilo bříško už v porodnici. Když ji to bolí, svíjí se a kroutí úplně neuvěřitelnou silou. Lékařka v porodnici se mě dokonce dotazovala, zda jsem v těhotenství nekouřila, že je opravdu nevrlá. Odvětila jsem, že nikoliv. Tak sondovala, zda jsem nebyla ve stresu. I tentokráte se netrefila. Pak zkusila dotaz, zda jsem nebyla příliš akční. No, to asi ano. Stále jsme s Klárkou něco vyváděly, chodily na procházky, na houpačky, často jsem ji i zvedala. Ale nemyslím si, že by to byl důvod, proč se Alenka takovou silou kroutila. Zkrátka ji trápily prdíky, nic víc, nic neobvyklého u miminka.

22.11.2016 11:30  | autor: Pavlína

Další blogy

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist