Kde je voda, tam je život.

PAVLÍNINO TĚHOTENSTVÍ Při 3D vyšetření mně pan doktor sdělil, že mám úzkou dělohu. To mě nijak zvlášť nepřekvapilo, neboť všichni gynekologové mi říkali, že mám zúženou pochvu. Pan doktor však oznámil ještě jednu skutečnost, a to, že mám málo plodové vody. To už mě trochu znejistělo.

Tyto informace jen tak konstatoval, aniž by řekl, zda to má nějaký další vliv na těhotenství případně porod. Na můj dotaz, zda množství plodové vody mohu nějak ovlivnit, řekl, že nikoliv. Akorát mně doporučil užívat hořčík. To ovšem můj gynekolog (3D vyšetření jsem podstupovala jinde) zatím nedoporučuje, když nemám žádné problémy, jako například tvrdnutí břicha, křeče či nespavost. Snažím se proto alespoň pravidelně pít Magnesii, která má zvýšený obsah hořčíku. Samotný hořčík, jakožto doplněk stravy mám užívat až ke konci těhotenství.

Dočetla jsem se, že plodová voda je čirá tekutina, jejímž úkolem je chránit plod před traumatem od vnějších nárazů a hluku, také prý chrání placentu. Další důležitou funkcí plodové vody je, že miminku umožňuje pohyb. Proto jsem asi dlouho necítila žádné pohyby. Moje miminko je zřejmě stísněné a ještě k tomu na suchu :o( Uklidnilo mě, že málo plodové vody, nemusí znamenat, že se dítě nevyvíjí správně. Může však dojít ke zpomalenému růstu miminka, případně předčasnému porodu. Největší problém údajně představuje, že se miminko vyvíjí v omezeném prostoru a zaujímá nepřirozené pozice. To může způsobit vrozené vady končetin či vady páteře. Nelze však konstatovat, že je tomu tak vždy. Vše je individuální, doufám a věřím, že budeme v pořádku.

Pravdou je, že mě často píchá na pravé straně žeber nahoře pod prsem. Občas mám pocit, že mně Klárka žebra zlomí. Nevím, zda i vy ostatní maminky máte něco podobného nebo zda je to tím stísněným prostorem, který moje miminko má? Stále věřím, že vše bude v pořádku – optimismu zdar. To je nejlepší lék ve chvíli, když situaci nemůžeme sami nijak jinak ovlivnit. My si to po narození vynahradíme tím, že budeme chodit na plavání pro kojence a batolata. Vody si ještě užijeme. Miluji vodu, tak se budu snažit vést k plavání i naše drobátko. Už se moc moc těším.

15.9.2014 10:00  | autor: Pavlína

Další blogy

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist