I zelenina může léčit

Tak jako ovoce působí blahodárně na naše tělo a svými léčivými účinky nám dokáže pomoci od zdravotních problémů, umí i zelenina léčit některá onemocnění. Přečtěte si, po které byste měli sáhnout, když vás něco trápí.
foto: Profimedia

Brambora (Solanum tuberosum L.)

Přestože některé další druhy zeleniny jsou bohatší na vitaminy, patří brambory k nejdůležitějším plodinám a v naší výživě hrají velkou roli. Brambora je jediná rostlina, která může být naší jedinou stravou i po delší dobu – je to díky velkému množství škrobu a exogenních aminokyselin, které jsou pro nás životně nezbytné. Brambory jsou zdravou a lehce stravitelnou potravinou, dodávají hodně energie a mohou je konzumovat i diabetici.

Obsahují hodně vitaminu C, podporují činnost střev, mají hojivé účinky. Působí protinádorově, díky obsahu glykoalkaloidu (tomatinu) zastavují rozvoj plísní a bakterií a ničí je. Tomatin také působí proti rozšiřování cév, což je významné při léčbě alergií. Roli hraje i při léčbě nervového systému. Brambory jsou účinné proti tvorbě vředů, umí zklidnit sliznici trávicího traktu, pomáhá při pálení žáhy, nevolnosti a zvracení. Léčí ekzémy a další kožní onemocnění. Příznivě působí na srdce a také ledviny – vývar z bramborových slupek rozpouští kameny. Díky obsaženému draslíku mají močopudné účinky.

Šťáva ze syrových brambor pomůže při chronickém překyselení, žaludečních obtížích, zácpě, zápachu z úst a špatné činnosti jater.

Při zevním použití dokáže pomoci bramborová moučka. Koupel uleví při svědění pokožky, při suchých i mokvavých vyrážkách.

K obkladům se výborně hodí staré syrové brambory – na popraskanou kůži, popáleniny, omrzliny, nehojící se rány a otoky očních víček.

Celer (Apium graveolens L.)

Celer nepatří zrovna k oblíbené zelenině a přitom je cenným zdrojem důležitých aminokyselin a vitaminů. Obsahuje vitaminy A, provitamin A, B1, B2, B6, PP, E, C, kyselinu nikotinovou, sacharidy, tuky a bílkoviny. Také důležitý valin, který podporuje mechanismus vidění, kyselinu jablečnou, citronovou, draslík, sodík, hořčík, mangan, chlór, síru, vápník, fosfor a železo.

Léčivé vlastnosti má nať i kořeny celeru. Syrový má posilující účinky – dodává organismu minerální komponenty, léčí plynatost, žaludeční koliky, močové kameny, revmatismus, mírní kornatění tepen, upravuje nepravidelnou menstruaci, upravuje činnost ledvin a jater, příznivě působí při srdečních obtížích, snižuje tlak, zlepšuje látkovou přeměnu a má omlazující účinky.

Zevně můžete šťávu z celeru použít na obklady a omývání ran, pomůže při zánětu očních víček a lokální ztrátě pigmentace kůže. Vývar z celeru má využití při omrzlinách, inhalace celerové šťávy léčí migrénu.

Cibule (Allium cepa L.)

Cibule je pro své hojné léčivé vlastnosti velmi oblíbená a ceněna již od starověku. Má posilující, dezinfekční a geriatrické účinky. Léčí nádory mízních uzlin, pomáhá při léčbě lymfedému, angíny, zánětu hrtanu, pohrudnice, osrdečníku, průdušek, astmatu, cukrovky, chřipky, dýchacích obtíží, žlučových kamenů, průjmu. Léčí zúžení cév, brání a zastavuje srážení krve.

Účinná je při potížích s prostatou, při impotenci, při celkovém fyzickém i duševním vyčerpání, při kornatění tepen, poruchách růstu vlasů, posiluje a zlepšuje nehty, povzbuzuje pohlavní pud. Posiluje také činnost ledvin, jater, střev a nervového systému, má močopudné účinky, působí proti střevním parazitům a udržuje v rovnováze činnost endokrinních žláz.

Zevně pomůže při hučení v uších, při bradavicích, migréně, neuralgii zubů, omrzlinách, popáleninách. Léčí rány, abscesy, vředy, tiší bolest, uleví při bodnutí vosy, odpuzuje komáry.

Červená řepa (Beta vulgaris L.)

Řepa je lehce stravitelná, povzbuzuje chuť k jídlu a osvěží. Pomáhá při anémii, demineralizaci organismu, chřipce, neuróze, tuberkulóze a při zánětu jater a nervů. Zlepšuje činnost jater, odkyseluje organismus a usnadňuje trávení. Tuto vlastnost si uchovává v jakékoliv formě upravení.

Česnek (Allium sativum L.)

I česnek je už po staletí využíván pro své jedinečné léčivé vlastnosti. Obsahuje hormonální a antibiotické sloučeniny a také alicin, který ničí stafylokoky. Pomáhá při astmatu, artritidě, ochablosti trávicího systému, průjmu, úplavici, při celkovém vyčerpání. Své využití má při bolestech břicha, nechutenství, hemoroidech, ledvinových kamenech, při černém a dávivém kašli, cévních křečích, vysokém tlaku, tachykardii, detoxikaci jater, střevních parazitech, revmatizmu, kornatění tepen, skleróze, při poruchách rovnováhy v činnosti endokrinních žláz.

Česnek dále pomůže při infekci hltanu, hrtanu, dýchacích cest, zápalu plic, průdušek, při poruchách krevního oběhu a žlučotvorných funkcí, při poruchách činnosti plic, při křečových žilách.

Zevně se česnek hodí při bolestech ucha, bradavicích, rakovinových nádorech, mozolech, kuřím oku, revmatizmu, pomůže s hojením ran, při kousnutí a bodnutí hmyzem.

Křen (Armoracia lapathifolia (Gilib)

Křen obsahuje éterické silice, které působí jako antibiotika a 4–5krát více vitaminu C než citrony a pomeranče. Pomáhá při nachlazení, astmatu, zánětu průdušek, tuberkulóze, revmatizmu, jaterních chorobách, zánětech ledvin, ledvinových kamenech, zánětech nervových vláken a uší, při nechutenství, bolesti zádových a bederních svalů, při hypertrofii mízního systému, lymfostáze. Účinný je na hnisavé rány, vředy a při nedostatku vitaminu C.

Žvýkání kořene křenu posiluje zuby a dásně při parodontóze. Těkavé éterické silice pomáhají při bolestech hlavy a záchvatech kašle.

Mrkev obecná (Daucus carota L.)

Mrkev se řadí mezi zeleniny s nejvyššími léčivými vlastnostmi – ty má kořen, šťáva ze semen i nať. Mrkev působí povzbudivě na centrální nervovou soustavu a látkovou přeměnu (zejména u dětí podporuje tvorbu kostní tkáně a růst). Má remineralizující a protianémické vlastnosti, pomáhá při cukrovce, reguluje funkci střev, čistí krev, usnadňuje vykašlávání, má močopudné účinky, hojí rány, odstraňuje parazity a také podporuje vylučování mateřského mléka.

Účinná je při anémii, leukémii, astmatu, bronchitidě, tuberkulóze, artritidě, revmatizmu, střevních infekcích, průjmu, hemoroidech, jaterně-žlučníkových potížích, vysokém tlaku, kornatění cév, lupénce, při snížené ostrosti zraku.

Zevně lze vývar z mrkve využít na rány, vředy, abscesy, ekzémy, akné, lupy, lišej, popraskanou kůži, popáleniny, omrzliny a jako pomocné léčení rakovinových novotvarů prsu. Kloktání vývaru z natě je účinné na afty i abscesy v ústech.

Čtěte také:

Petržel (Petroselinum sativum Hoffm.)

Další velmi cenná zelenina s velkými léčivými hodnotami. Obsahuje hodně vitaminu C, 3–4krát více než pomeranče a zelí. Petržel pomůže při anémii, nechutenství, jaterních potížích, horečnatých stavech, rakovinových novotvarech, močových kamenech, menstruačních bolestech, poruchách trávení, střevních parazitech, revmatizmu, nervozitě, infekci, špatné krvi, plynatosti.

Zevně ji využijete na pohmožděniny, rány, bodnutí hmyzem, neuralgie, zánět oka, městnání mléka v prsu.

Pór (Allium porrum)

Pór má antiseptické a močopudné účinky, čistí krev a posiluje nervy. Své využití má při anémii, arterioskleróze, artritidě, revmatizmu, při potížích s močovými cestami, tuberkulóze, poruchách trávení, nedostatečné funkci ledvin, zácpě.

K zevnímu použití se hodí při hemoroidech, krvácení z nosu, k ošetření ran, abscesů, vředů, kuřích ok a při bodnutí hmyzem (potíráme rozpůleným stonkem póru).

Ředkev černá (Raphanus niger Mill.)

K léčení se využívá kořen bez černé slupky nebo šťáva z kořene. Černá ředkev má močopudné účinky, podporuje trávení, činnost jater, uklidňuje nervy a posiluje dýchací činnost. Pomáhá při astmatu, artritidě, revmatizmu, bronchitidě, ekzémech, močových a žlučových kamenech a zánětech, černém kašli, alergii.

Ředkvička (Raphanus sativus L.)

Ředkvička ozdravuje celý organismus, zlepšuje zrak, intelekt a paměť. Má antibiotické vlastnosti, působí mykocidně, drénuje játra a ledviny, podporuje trávení, zlepšuje prokrvení organismu, působí proti bolesti, usnadňuje vykašlávání a má žlučotvorné a žlučopudné účinky. Konzumace ředkviček se doporučuje při anémii, astmatu, artritidě, revmatizmu, nechutenství, demineralizaci organismu, jaterních a průduškových obtížích, žlučových a ledvinových kamenech. Blahodárný vliv mají ředkvičky také na vlasový porost a pleť. Ředkvičkové listy mají afrodiziakální účinky a omlazují.

Salát (Lactuca sativa L.)

Salát očišťuje organismus a osvěžuje. Podporuje trávení, mineralizuje, působí proti bolesti, kašli, snižuje hladinu cukru v krvi, příznivě ovlivňuje krevní oběh a zlepšuje činnost jater. Má uklidňující účinky, doporučuje se při neuróze, úzkosti a bušení srdce. Pomáhá při bolestech žaludku, zánětu průdušek, astmatu, cukrovce, zánětu ledvin a jater, žloutence, bolestivé menstruaci a zácpě. Má močopudný účinek.

Zevně se salát hodí k ošetření akné – jako vývar z listů.

Špenát (Spinacia oleracea L.)

Špenát je velmi ceněná multivitaminová zelenina. Obsahuje provitamin A, vitamin K, cholin a další četné bioelementy, například snadno vstřebatelné železo. Špenát pomáhá při anémii, má dezinfekční vlastnosti, remineralizuje, posiluje činnost srdce, očišťuje trávicí trakt, aktivuje vylučování pankreatické šťávy a omlazuje. Své využití má při lupénce, kožních vyrážkách, nádorech, roztroušené skleróze.

Zevně špenát pomáhá při lišeji, popáleninách, kožních vyrážkách, lupénce a při léčení ran – jako obklad z vařených listů.

Zelí a kapusta (Brassika oleracea, vel capitata alba, vel sabauda, vel capitata rubata)

Čelní místo na seznamu nejúčinnějších rostlin patří zelí, jehož přednosti odhalili naši předci již dávno. Zelí obsahuje vitamin C, železo, hořčík, měď, síru, soli draslíku, vitamin U, vitamin K. Vhodné je zelí konzumovat čerstvé syrové, má silnější účinek.

Konzumace zelí nebo pití šťávy pomůže při žaludečních a střevních obtížích, při dýchacích obtížích a celkovém vyčerpání. Zelí je účinné při anémii, cukrovce, vředovitém zánětu tračníku, při problémech s močovody, s otoky.

Zevně (obklady) nám zelí pomůže při zánětu plic, pohrudnice, angíně, astmatu, při žaludečních, jaterních a střevních potížích, při potížích s močovým měchýřem, při ekzémech, akné, oparech, gangréně a nekróze, rakovinových novotvarech, hemoroidech, infekcích a hnisavých zánětech, revmatické neuralgii (ischias), při zubní neuralgii lícního nervu, ledvinové kolice, popáleninách, omrzlinách, pásovém oparu, při horečnatých stavech, při hypertrofii mízních uzlin, pohmožděninách, bolestech hlavy, při migréně, při kousnutí či bodnutí hmyzem, křečových žilách, zánětech lymfatických cév. Listy zelí omyjeme, osušíme a rozmělníme válečkem – jakmile pustí šťávu, přikládáme na postižené místo.


Zdroj: Domácí přírodní lékárna, Jadwiga Górnicka

Komentáře k článku
Počet komentářů: 0
Komentáře mohou vkládat pouze registrované a přihlášené uživatelky. Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Naposledy navštívené