PPM Jsem ve 29. týdnu těhotentsví a od 1. 1….

PPM Jsem ve 29. týdnu těhotentsví a od 1. 1. 2009 na úradě práce. V roce 2008 jsem byla zaměstnaná celý rok. Chtěla bych vědět, na jaké dávky mám nárok, popřípadě pokud ne já, zda-li je možnost převést je na manžela. Kdy si mám zažádat o peněžitou pomoc v mateřství?

Odpověď

Od 1.1.2009 je v platnosti nový zákon o nemocenské, ze kterého bohužel pro Vás vyplývá, že jakožto žena v evidenci ÚP nemáte nárok na peněžitou pomoc v mateřství a tudíž by Vám náležel pouze rodičovský příspěvek od data narození miminka do 4 let, tj. pomalé čerpání RP 7600,- Kč měsíčně do 21 měsíců a následně pak 3800,- Kč měsíčně do 4 let věku dítěte. Určitě máte nárok na porodné, tj. jednorázově 13000,- Kč na základě předložení rodného listu dítěte. Co se týká případných dávek pro manžela - pokud je zaměstnán, má možnost od 7. týdne po porodu nastoupit na peněžitou pomoc v mateřství na základě prohlášení, že bude o dítě pečovat. Po vyčerpání PPM pak požádá o rodičovský příspěvek, který na základě čerpání PPM může zvolit v tříleté variantě, tj. 7600,- Kč měsíčně do 3 let věku dítěte.

28.8.2012 5:47

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist