Hledáme jméno

KLUB TĚHULEK! LINDA Zdravím Vás opět, milé čtenářky! Hned v úvodu si musím postěžovat, že ultrazvuk, který jsem avizovala posledně neproběhl – byl naplánován na spodní hranici týdnů, kdy se běžně provádí a pak doktor seznal, že ještě dva týdny počkáme, aby bylo všechno pěkně vidět. I když je to škoda a těšila jsem se, nebránilo nám to s mužem začít pomalu začít vymýšlet jména pro miminko.

Jediné, na čem jsme se s manželem hned v počátku shodli je, že k našemu prvorozenému synovi Maxmilianovi vybereme také další méně tradiční jméno. Asi by nám k tomu neseděla klasická česká jména jako Honzík a Tomášek nebo Lucinka s Maruškou, i když proti klasickým jménům nic nemám. Jen by mi přišlo fajn, aby se i naše dítě nedočkalo toho, že bude ve třídě například Míša č. 2 nebo Martin č. 3. Ačkoli, jak se to vezme, s Maxmilianem to bylo sice tak, že jsem toto jméno měla vybrané již několik let dopředu, „jednou, až budu mít syna, bude to Maxmilian”, nicméně když jsem otěhotněla a nějaký ten měsíc po porodu, se v našem okolí objevilo asi 5 dalších dětí, které se jmenovaly stejně. Takže otázka, jestli něčemu vůbec pomůžeme.

Šli jsme na to téměř věděcky. Každý z nás si samostatně sedl k internetu ke stránkám se jmény, která jsou zapsána v českém kalendáři a každý z nás si k holčičce i chlapečkovi napsal na lístek 5-10 jmen. Záměr byl si pak lístečky porovnat a případně prodiskutovat ta jména, která budeme mít zapsaná oba dva. Asi vás nepřekvapí, že jsme žádnou shodu na první pokus neměli. Chvilkama to vypadalo jak v seriálu Přátelé, kdy Rachel a Ross vybírají jméno pro své nenarozené dítě a vzájemně si „vetují“ veškeré nápady. Docela jsme se u toho bavili, některé návrhy byly opravdu velmi netradiční.

Například mému muži by se líbilo jméno Baltazar. Mně to jméno přišlo velmi drsné, téměř až démonické. Dokonce jsem si někde v diskuzi na internetu postěžovala, jak se můj muž už asi zbláznil. Jako naschvál ale všichni kontrovali, že je to super jméno, ať do toho jdeme! Zastání na internetu tedy už asi hledat nebudu… Na druhou stranu, i já mám svůj „ujetější“ návrh. Mně se zase líbí pro holčičku jméno Isabela. Přijde mi jemné, takové jak pro vílu. Manžel prohlásil, že je to jméno jak pro hrdinku jihoamerické telenovely. Nemohu říct, že by neměl alespoň trochu pravdu. Tenhle můj návrh by ale neprošel, tak jako tak, protože stejně jako s Maxmilianem se okolo nás začaly objevovat holčičky Isabelky.

Do užšího výběru jsme pro holčičku vybrali tato jména: Liliana, Mariana, Alexandra nebo Gabriela. Pro chlapečka Alexander, Samuel, Gabriel nebo Bartoloměj. Snad jsem vás těmi jmény moc nepohoršila. Je pravda, že dnes je móda dávat dětem neobvyklá nebo až velmi exotická jména. Vím o chlapečkovi, který je například pojmenován podle hlavního záporáka sci-fi ságy Star Wars (Anakin) nebo o holčičce, která zase nese jméno dětské hrdinky fantasy seriálu Game of Thrones (Arya), obě dvě děti žijí v Čechách.

Osobně si myslím, že je to každého věc. Myslím si, že jméno dítěte by pro rodiče, který ho vybírá, mělo mít asi nějaký speciální význam a za mě asi ani nezáleží, kde berete inspiraci. Nejvíc totiž maminku zamrzí, když váš výběr někdo necitlivě nebo hrubě odsoudí. Mně se to třeba stalo. Jednou právě na kontrole v nemocnici, když jsem někdy kolem 30. tt upadla na zem, byla vyšetřující doktorka, co mi náš výběr (už bylo rozhodnuto o Maxmilianovi) hodně zkritizovala. Řekla mi tenkrát něco v tom smyslu, ať si to ještě rozmyslíme, že to dítě bude chudák, že se mu budou děti hrozně smát a že to je prostě velmi špatný nápad a máme radši vymyslet něco jiného. Když pominu fakt, že jako od doktorky to dle mého názoru nebylo úplně profesionální, myslím si, že jednoduše neměla pravdu. V případě například posměchu od jiných dětí vůbec nezáleží jaké má vaše dítě jméno, zošklivit nebo zesměšnit se dá asi jakékoli. A když ne jméno, vymyslí něco jiného, čemu se mohou posmívat. O tom to dle mého není, žádný rodič by si neměl nechat zkazit či jinak otrávit tak hezký akt, jako je výběr jména pro miminko, ať už uvažuje o čemkoli. Ale to jsem trochu odbočila.

S manželem jsme se po velmi zábavné dvouhodince plné mírného hašteření dohodli, že vše necháme uležet a další kolo výběru uděláme až za nějaký čas. Navíc tou dobou už by mohlo být jasnější, jestli budeme vybírat jméno pro holčičku nebo pro chlapečka. Třeba se pak místo dvou hodin budeme dohadovat jen hodinu.

Přeji všem krásný týden, Linda.


Linda právě prožívá 19. týden těhotenství. Vy také? Chcete vědět, co se v tomto týdnu děje s vaším tělem? 

b633476598316866011.jpg

7.2.2017 2:27  | autor: Linda Hadincová

Další blogy

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist