Co je to bio?

Zeptáte-li se kohokoli, co si představí pod pojmem bioprodukt, většinou se vám dostane následující odpovědi: „Je to jídlo, které je zdravější než potraviny, které takové označení nemají.“

Biopotraviny, rozpoznatelné podle certifikované značky Bio (v ČR je to zelenobílá zebra), spotřebitelům skutečně zaručí, že se v nich nevyskytují škodliviny, jako jsou například pesticidy. a neobsahují ani žádné geneticky upravované složky. Aby výrobek získal od ministerstva zemědělství logo Bio, musí zemědělci a farmáři splňovat všechna kritéria, která v souvislosti se zavedením jednotného označení biopotravin stanovila v roce 2001 Evropská unie.

Mezi tyto podmínky patří například zásada, že zemědělské plodiny nesmí být hnojeny chemickými látkami, ale přirozenou cestou – ať už hnojem od hospodářských zvířat, kompostem nebo zeleným hnojením. Stejně tak musí být půda, na které biopotravina vyroste, zbavena jakýchkoli chemických látek, které se do ní před tím dostávaly právě umělým hnojením. Minimální doba, po kterou musí zemědělec čekat, až se jeho pole zbaví chemické zátěže, jsou dva roky. U trvalých kultur, jako jsou vinice nebo sady, jsou to tři roky a na pastvinách musí farmář čekat jeden rok. 

Vyloučeny jsou jakékoli genetické modifikace. Všimněte si například, že rajče koupené v běžném supermarketu vám v lednici vydrží několikanásobně déle, než rajče vypěstované podle principů ekologického zemědělství. Ona „trvanlivost“ je právě způsobena nepřirozenými zásahy do života rostlin. Zato, je pak plod méně chutný, o množství vitamínů nemluvě. 

Ani při zpracovávání potravin se nesmějí užívat chemikálie jakou umělá sladidla, konzervační látky nebo barviva. Pro uchování potravin se volí mnohem přirozenější postupy, sušení, mražení nebo uzení.

Producenti masných výrobků pak musí svá zvířata krmit pouze ekologicky vyrobeným krmivem. Stejně tak není dovoleno přidávat do stravy pro zvířata antibiotika nebo růstové hormony. Zvířata navíc musí mít zaručeny příznivé životní podmínky, mají dostatek pohybu na pastvinách a ve výbězích Výrobce může označit své produkty značkou Bio pouze tehdy, když splní všechny předpoklady a podrobuje-li se pravidelným kontrolám. Tím, že spotřebitel kupuje bioprodukty, podporuje nejen zdraví své a svých nejbližších, ale i domácí zemědělskou výrobu. Ekologické zemědělství u nás vzkřísilo pěstování u nás zapomenutých plodin jako je pohanka, proso nebo špalda, a tak obohacuje náš zdravý jídelníček.


18.2.2009 12:03| autor: Kateřina Bártová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist