Biorecepty – ochutnejte spolu s námi

Jídlo je buď zdravé, nebo dobré, prohlašovali kdysi ortodoxní zastánci české kuchyně. Nic proti ní, ale pokrmy připravené z dostupných biopotravin dokazují, že se chuť a zdraví vylučovat nemusejí, ba přímo naopak.

Naše malá ochutnávka receptů je toho důkazem

ZELŇAČKA S UZENÝM TEMPEHEM

100% vegan / 4 porce

¼ hlávky bílého zelí

hrnek kysaného zelí

1 l vývaru nebo vody

4 lžíce sezamového oleje

1 cibuli nakrájenou najemno

1 uzený tempeh (cca 200 g)

kedlubny, tuřín nebo 2 brambory

½ sójové smetany (cca 100–150 ml)

lžička kmínu

lžička sladké papriky

2–3 ks bobkového listu

4–5 lžic hladké špaldové celozrnné mouky

  1. Na rozehřátém oleji ve velkém hrnci orestujte cibuli, uzený tempeh pokrájený na větší kostky a koření. Sladkou papriku restujte jen krátce, aby nezhořkla. Přisypte mouku a krátce ji opražte. Nakonec přidejte zelí (nebo polovinu kysaného), dobře osolte a vše zalijte vývarem nebo horkou vodou. 
  2. Vařte cca 15-20 minut nebo dokud zelí nezměkne. Pokud máte rádi brambory, přidejte je nakrájené na kostky v průběhu vaření a uvařte v polévce. Pokud jíte brambory často, je vhodné je nahradit jinou zeleninou například kouskem kedlubny nebo tuřínu.
  3. Když máte zeleninu měkkou, odstavte polévku z ohně a vmíchejte kysané zelí a polévku zjemněte sójovou smetanou. Občas můžete ozdobit osmaženou cibulkou. Pokud se vám polévka zdá málo kyselá, přidejte šťávu z kysaného zelí nebo umeocet, který polévku okyselí i osolí zároveň.

Tip

Místo zahušťování opraženou moukou, můžete zavařit celozrnnou trhanku nebo pohankovou či špaldovou krupici. Místo tradiční sladké papriky mám ráda lžíci sušeného zázvoru a lžíci jemně nastrouhané červené řepy, která polévku hezky obarví. Koření používám vždy v biokvalitě, které není ozařované. Největší nabídku biokoření nabízí firma Sonnentor (www.slunecnibrana.cz).

Info

UZENÝ TEMPEH 

Uzený tempeh je fermentovaný a zauzený sójový sýr. Obsahuje velké množství rostlinných bílkovin a vitaminů včetně B12. Právě proto je ideální i pro děti a hlavně pro sportovce a vegetariány. Pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám. V prodejnách zdravé výživy dostanete různé druhy tempehu. Na tuto polévku je nutný uzený tempeh. Ještě existuje tempeh čerstvý, který je sice o něco zdravější, ale má dosti specifickou syrečkovou chuť a potřebuje speciální úpravu, aby byl opravdu dobrý. Mám zkušenost, že kromě uzeného patří k oblíbeným i smažený a marinovaný, které jsou dobré třeba do dušené zeleniny nebo do salátů. Pokud jíte často sóju, vybírejte zejména produkty vyrobené tradiční technologií, nejčastěji fermentované sójové výrobky, které jsou nejlépe stravitelné (například miso, přírodní sojové omáčky, tempeh).

 

CIZRNA NA PAPRICE SE SMETANOVOU OMÁČKOU

100% vegan, bez pšeničného lepku / 4 porce

200 g cizrny v sušeném stavu nebo 1 plechovka biocizrny 

sezamový olej

2 větší cibule nakrájené najemno

1 lžíce sladké papriky nejlépe v biokvalitě

mořská sůl

cca ½ l vody nebo vývaru z cizrny

1 větší pór nakrájený našikmo

1 sójová smetana (250 ml)

granulovaný biobujón pro dochucení

citrónová šťáva

[Vaření cizrny nebo jiných luštěnin]

Propláchnutou cizrnu namočte na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbavíte většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložte do papiňáku, zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíte přidáním kousku mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky či saturejky. Luštěniny přiveďte k varu, přidejte trošku studené vody (tzv. šoková metoda) a opět přiveďte k varu. Nesolte. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 min. Bez tlakového hrnce vařte do změknutí cca 1,5 hod. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť. Uvařenou cizrnu sceďte a vývar si nechte na omáčku.

  1.  Ve větším kastrolu orestujte cibulku na sezamovém oleji, sladkou papriku a mořskou sůl. Pozor, papriku nerestujte dlouho, aby nezhořkla. Přilijte vývar a povařte doměkka. 
  2.  Mezitím si rozmixujte polovinu cizrny na hustou kaši s troškou cizrnového vývaru. Zvládne to i ruční ponorný mixér. Tím máte připravené skvělé zahušťovadlo.
  3.  V hrnci, ve kterém jste vařili cibulku, ji ponorným mixérem také rozmixujte. Přidejte do hrnce rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny. Přidejte pórek a krátce povařte.
  4.  Pokud chcete opravdu krémovou chuť, přilijte sójovou smetanu, která je k luštěninám lépe stravitelná než živočišná smetana. Dochuťte citrónovou šťávou a granulovaným zeleninovým bujónem.

Tip

Servírujte s celozrnnými těstovinami nebo opečenými jahelnými či kukuřičnými knedlíky, které koupíte ve většině bioprodejnách již hotové. Jinou, ale také skvělou chuť dodá omáčce tahini, trochu česneku a citrónové šťávy.

Info

CIZRNA

Cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly již starověké civilizace před 7 000 lety, včetně Egypťanů, Řeků i Římanů. Někdy se jí říká římský hrách. Chutná trošku po oříškách a trochu jako kaštany. V každém případě je moc dobrá. Obsahuje téměř všechny vitaminy a minerální látky, nejvíce obsahuje železa, vápníku, hořčíku a draslíku. Má též vyšší obsah zdravých tuků, tzv. mastných kyselin typu omega-3, které působí jako prevence různých onemocnění, zpevňují cévy, udržují jemnou a pevnou pokožku a působí protizánětlivě. Vláknina v cizrně působí jako prevence tzv. civilizačních onemocnění. V kombinaci s obilovinami je výborným zdrojem dobře využitelných bílkovin a aminokyselin. Cizrna spolu s červenou čočkou a fazolkami adzuki patří k nejlépe stravitelným luštěninám.

ČOKOLÁDOVÉ COOKIES „FAIR TRADE“ 

 

40 sušenek

150 ml oleje (sezamový, řepkový, slunečnicový)

10 lžic javorového sirupu Biolinie

250 g celozrnné špaldové mouky

1 lžíce vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)

3 lžíce kakaa FAIR TRADE (nebo 2 lžíce karobu)

100 g čokolády FAIR TRADE

  1.  Olej promíchejte metlou s javorovým sirupem. Potom vmíchejte zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé kousky. 
  2.  Tvarujte hrudky nebo placičky a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C cca 15 minut.
  3.  Ihned po dopečení se sušenkami nemanipulujte a nechte je zchladnout na plechu, protože jsou zpočátku hodně křehké.

Tip

Zkoušejte různé druhy biočokolády. Zkuste hořkou se 70 % kakaa. Má tu výhodu, že neosahuje mléko a není přeslazená Pokud naopak jste „sladkomilci“, mám vyzkoušeno, že nejvíce oblíbená v těchto sušenkách bývá Rapunzel čokoláda s rumem a ořechy!

Info

FAIRE TRADE ČOKOLÁDA „Fair Trade“ znamená v překladu spravedlivý obchod. Každý pěstitel, výrobce nebo obchodník, který se zapojuje do Fair Trade, se snaží vrátit základní sociální a ekologická pravidla hry do mezinárodního obchodu. Fair Trade odstraňuje dětskou práci, dává možnost spravedlivého výdělku, zlepšuje přístup k základnímu vzdělávání, šetří přírodní zdroje. V praxi to znamená, že když si koupíte například čokoládu se značkou Fair Trade (nebo Hand in Hand), máte jistotu, že firma, která vykupuje kakaové boby, zároveň garantuje rolníkům pevné výkupní ceny, příplatky za ekologické pěstování a různé příspěvky na sociální projekty.

Tyto a další recepty a informace najdete v Biokuchařce Hanky Zemanové.

Komentáře k článku
Počet komentářů: 0
Komentáře mohou vkládat pouze registrované a přihlášené uživatelky. Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Naposledy navštívené