Jak jsme zaseli, tak sklízíme

KLUB TĚHULEK! TEREZA Toto léto jsem propadla zahradničení. Samozřejmě tomu vůbec nerozumím, ale těší mě, že jsem přes zimu dobře přechovala lilie, které už pomalu odkvétají, a na kaly se teprve těším. Již jsme sklidili první várku jahod, roste další a začínáme sklízet rajčata.

Foto z ateliéru rodinné fotografie Fotopromě.cz


Vždycky mi bylo strašnou záhadou, proč maminky a babičky tak rády zahradničí a myslím, že už rozumím. Je v tom neuvěřitelná dávka uspokojení – člověk o něco pečuje a ono mu to nese radost a někdy i plody. A nejen to. Nevím, jestli jsem v tom sama, ale vzhledem k tomu, že jsem otěhotněla, plánovaně, hned po té, co jsem přestala kojit, si připadám, že mám v hlavě pusto prázdno.

Všechny zkušenosti, dovednosti a vědomosti byly vyplaveny mlíkem, zaváté v závějích prádla, semleté do každodenní přípravy jídel a zjednodušeny do vět o podmětu a přísudku. Ale je to cesta, kterou jsem si vybrala. A jak je pro mě občas těžké vidět a sklízet každodenní úspěch matky, tak mě moje intelektuální pasivita přivedla na kariérní dráhu zahradnice. Člověk vlastně dělá to samé, co s dítětem – musí ošetřovat, zalévat, kypřit, hnojit… nepohoda každé rostlinky v mé hlavě spustila starost o ni.

Život se mi zjednodušil do touhy, aby živé, zdravým bylo a v hojnosti žilo. V zahradničení jdou vidět výsledky každoročně, oproti rodičování vlastně hned. Zatímco výsledky naší snahy vychovat a osamostatnit človíčky budou jen těžko změřitelné a zvážitelné i za 30 let. Ještěže mám pár kamarádek stále na tom bezdětném břehu, alespoň jejich prostřednictvím mám možnost si připomenout, jaký život před pár měsíci byl.

V pondělí jsem se s jednou sešla a každá si postěžovala na to svoje. Rozhovor byl zakončen jejím komentářem, moudrem životní koučky: „Ty vole, neblbni, až nastoupíš do práce, tak po dvou hodinách budeš volat Martinovi: Jdem na to! Dneska musíme! Představ si, že proplácí jenom 50% z hodnoty stravenek! A za těch padesát tisíc čistého tady fakt sedět nebudu!“

Tímto bych chtěla Markétě poděkovat za její skvělý smysl pro humor a životní nadsázku, a popřát jí k svátku hojnost její setby a radostnou žeň v každé oblasti jejího života. A tak s radostí sklízím plody na své zahrádce a těším se i na sklizeň listopadovou.


Tereza právě prožívá 23. týden těhotenství. Chcete vědět, co se v tomto týdnu děje s vaším tělem?

b633476598734508896.jpg

12.7.2016 9:20  | autor: tereza.kaletova_108716

Další blogy

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist