28.tt – Čím udělat těhotné radost II

TĚHULKA HELENA Teďko ve 28. týdnu (což je půlka sedmého měsíce) mi začaly dost natékat nohy a začla jsem být maximálně unavená, v noci musím často měnit polohy z jednoho boku na druhý a pořád se budím. Ráno se vzbudím třeba v pět a nemůžu dlouho usnout. Pak usínám kolem sedmé, kdy potřebuju vstávat. Takže prosím, chápejte to, že jsem už teď nevyspalá a unavená.

Těžko se mi chodí, tak nezvládám delší procházky, prosím neorganizujte je pro mne.

Nedělejte mi ani jiný pevný program, který se nedá odložit, nevím, jak mi bude, neužila bych si to nebo se tím stresovala, že to nezvládnu a někoho udělám smutným nebo nespokojeným.

Pokud mi chcete s něčím pomoct, nechte mne často odpočívat tak, jak potřebuju.

Nestresujte mne vyprávěním o porodu a řečmi, že jsem v dnešní době blázen, když nechci epidurál. Taky mi prosím nevyprávějte o tom, jaké to bude po porodu. U mne to bude určitě jiné než u vás. Chápu, že mi chcete pomoct dobrými radami, ale opravdu jsou pro mne zbytečné. Vaše zkušenosti jsou nepředatelné. A já teď rozhodně nechci přemýšlet o tom, jestli moje miminko bude hodné a bude spinkat nebo se nevyspím a budu z toho šílet.

Nesnažte se mi ale zase pomáhat moc. Nejsem nemocná. Spoustu věcí zvládnu, i když s trochou obtíží a potřebuju to tak, abych se cítila využitá a platná. Potěší mne, když si všimnete, že to pro mne není úplná samozřejmost, že tyhle věci zvládám a slovně to oceníte, že jste si toho všimli.

Ve 28. týdnu už se mi obtížně dlouho stojí za plotnou, a tak budu ráda, když mi někdy uvaříte něco dobrého k obědu. 🙂 Ale prosím, nedělejte mi nepořádek ve věcech v kuchyni. Když nevíte, kam to patří, nesnažte se to uklízet, přidělává mi to práci a rozčiluje mne hledat věci, které mám ráda na svém místě. Taky se mne prosím předem zeptejte, jestli mám na dané jídlo chuť a jestli chci uvařit zrovna tohle. Moje chutě se teď často mění a funguje u mne pravidlo, že mi není pak úplně dobře z jídel, na která nemám chuť. A když mi jimi chcete udělat radost, těžko se to odmítá, ale já jsem se to už naučila. Raději odmítnu, než aby mi bylo špatně. Je to ale těžké vidět, že jste pak smutní nebo zklamaní.  

Nekomentujte, jestli jím hodně nebo málo. Jím prostě tak, jak potřebuju a jak mám chuť.

Nic mi prosím vás nezakazujte nebo nepřikazujte. Vím, že o mne máte starost, ale já si vše nejradši udělám podle sebe. Rady, jako že nesmím pít ani maličko Coly nebo kávy, že nesmím uklízet, abych se nepředřela a když už, tak že nesmím pracovat s žádnými čistícími prostředky, aby se miminku náhodou něco nestalo. Nebojte, všechny důležité věci konzultuji s doktorkou. Samozřejmě chci to nejlepší pro svoje miminko, ale musím přece normálně fungovat v životě, k čemuž mi třeba trochu kafe moc pomáhá. 🙂


Helena právě prožívá 28. týden těhotenství. Vy také? Chcete vědět, co se v tomto týdnu děje s vaším tělem? 

b633476608734345141.jpg

17.4.2017 9:48  | autor: ZuzkaIv

Další blogy

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist